Sari direct la conținut

Politic Show: Marea provocare a noului Guvern: depolitizarea tarii; Orban: PSD va torpila cu toate fortele proiectul Ciolos; Sondaj. INSCOP Peste 90% din romani n-ar mai vota un candidat cu iz penal

HotNews.ro
POLITIC SHOW, Foto: Colaj foto
POLITIC SHOW, Foto: Colaj foto

Marea provocare a noului Guvern: depolitizarea tarii. Noul Guvern pe care il va forma Dacian Ciolos, si care are sanse foarte mari sa treaca de votul Parlamentului, ar putea da startul depolitizarii institutiilor, dupa ce ani de-a randul guvernele au promovat numai oameni de partid in cele mai importante functii din stat, fara a tine cont de competente. Conjunctura actuala este una favorabila resetarii, pentru ca renuntarea la numirile politice in institutiile publice este exact una dintre solicitarile strigate cu insistenta in Piata Universitatii in ultimele zile. De asemenea, demiterea directorilor corupti si decapusarea companiilor de stat, au fost alte doua cerinte pentru noul Guvern, pe care societatea civila le-a sustinut la consultarile cu presedintele Klaus Iohannis, scrieAdevarul.

Orban: PSD va torpila cu toate fortele proiectul Ciolos. Prim-vicepresedintele PNL Ludovic Orban spune ca premierul desemnat Daician Ciolos este „un om cu un profesionalism de necontestat”, un apropiat al PNL, chiar daca nu este membru al partidului, si ca PSD va face tot posibiliul sa compromita viitorul guvern. „Atrag atentia ca, desi nu este implicat in formarea guvernului, PNL este singurul sprijin cert al viitorului cabinet in Parlament. PSD, chiar daca va mima initial o sustinere, va face tot ce poate sa compromita viitorul guvern. Societatea civila, care si-a dorit in mare parte acest guvern nepolitic, va constata in curand acest lucru si poate va invata sa deosebeasca intre PNL, aliatul lor natural, si PSD, care va torpila cu toate fortele acest proiect”, a comentat Ludovic Orban, pe Facebook. Prim-vicepresedintele PNL mai spune ca va sustine Cabinetul Ciolos, odata pentru ca este propus de Klaus Iohannis, fostul presedinte al PNL, si apoi pentru ca Dacian Ciolos intruneste criteriile de profesionalism, este un apropiat al PNL si corespunde asteptarilor societatii civile, anuntaEVZ.

Proiectul privind pensiile speciale pentru alesii locali, adoptat tacit de Camera Deputatilor. Propunerea legislativa prin care primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii de consilii judetene vor primi pensii speciale a fost adoptat marti tacit de Camera Deputatilor. Propunerea legislativa, semnata de un grup de 30 de deputati si senatori de la PSD, PNL, UDMR, prevede ca primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii de consilii judetene care au varsta standard de pensionare vor beneficia de pensii speciale, prevedere aplicandu-se si celor care au detinut astfel de functii anterior intrarii in vigoare a actului normativ. Cuantumul indemnizatiei pentru limita de varsta se acorda in limita a trei mandate si de calculeaza ca produs al numarului lunilor de mandat cu 0,55 din indemnizatia bruta lunara. Indemnizatia se cumuleaza cu orice tip de pensie stabilita in sistemul public de pensie si se suporta din bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, se mai arata in proiect, informeazaGandul.

Bomba plantata de PSD in curtea viitorului Guvern. Fara sa astepte formarea noului guvern si separat de discutiile pe proiectul de buget pentru 2016, deputatii care au sprijinit fostul Cabinet Ponta intentioneaza sa aprobe o masura cu impact bugetar de 5 miliarde lei, considerat problematic chiar si in timpul guvernarii Ponta. Viitorul Executiv, fie ca va fi format din tehnocrati veritabili, fie ca va fi doar un melanj de specialisti „colorati” mai mult sau mai putin politic, va avea o misiune deloc usoara. Cu gandul la cele doua randuri de alegeri de anul viitor (locale – iunie si parlamentare – noiembrie/decembrie), liderii partidelor politice vor face totul pentru a-si maximiza sansele. Iar acest lucru se va traduce in aprobarea unor noi masuri cu impact social, dar si in directionarea unor sume considerabile catre administratiile locale, ai caror sefi – primari si presedinti de consilii judetene – duc greul alegerilor. Practic, sunt doua variante: fie noul Guvern va fi receptiv la doleantele partidelor, fie acestuia i se va impune „partitura”, prin intermediul Parlamentului, pe masa caruia ajung toate actele normative, de la proiecte de lege si proiecte de buget pana la ordonante de urgenta, scrieRomania Libera.

Sondaj. INSCOP Peste 90% din romani n-ar mai vota un candidat cu iz penal. Intr-o proportie covarsitoare (91,9%), romanii spun ca n-ar mai vota la viitoarele alegeri locale un candidat cercetat sau acuzat de fapte de coruptie, arata un sondaj realizat de Inscop la comanda „Adevarul”. Dat fiind ca pana la alegerile locale mai sunt doar sase luni si tinand cont de numeroasele cazuri de primari cercetati de DNA, care sunt, totusi, luati in calcul de partide pentru o noua candidatura, Inscop Research a evaluat, in cadrul proiectului „Adevarul despre Romania”, disponibilitatea alegatorilor de a mai vota candidati cu probleme penale. Intrebati daca ar mai vota pentru functia de primar al localitatii o persoana care este cercetata sau judecata pentru fapte de coruptie, 91,9% din romani raspund negativ. „Rezultatul este cu atat mai graitor cu cat, altminteri, o parte importanta a romanilor este dispusa sa acorde prezumtia de nevinovatie celor acuzati de fapte de coruptie pana la o decizie definitiva a instantei”, se arata in analiza Inscop. Iata cum vad romanii prezumtia de nevinovatie, anuntaAdevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro