Sari direct la conținut

Politic Show: Mihai Razvan Ungureanu: "Credibilitatea Romaniei a atins un nivel extrem de scazut"; Noul presedinte al Partidului National Liberal castiga de doua ori mai putini bani decat sotia; Videanu: "O criza politca ar arunca Romania in haos"; USL a pierdut batalia de la Statistica

HotNews.ro
POLITIC SHOW, Foto: Colaj foto
POLITIC SHOW, Foto: Colaj foto

Mihai Razvan Ungureanu: „Credibilitatea Romaniei a atins un nivel extrem de scazut”. Fostul premier Mihai Razvan Ungureanu a mers azi la sediul de campanie al lui Train Basescu pentru a stabili calendarul colaborarii pentru referendum. „Sunt la prima vizita pe care o fac aici. Am discutat despre calendarul colaborarii in urmatoarele momente ale campaniei pentru referendum. Am discutat despre situatia actuala a Romaniei, ecourile internationale ale evenimentelor din ultimele trei sapamani. Avem motive reale de ingrijorare. Credibilitatea Romaniei atinge un nivel extrem de scazut si acest lucru este de natura, cred, sa starneasca in cruntare in orisice loc al Romaniei. Nu vad cetatean roman care sa nu fie ingrijorat de asemenea situatie”, a explicat Mihai Razvan Ungureanu. „Statul de drept sufera dramatic in aceste momente. Exista din partea unui numar foarte mare de cetateni ai Romaniei care pana acum nu s-au implicat in politica militanta de a face din Romania ceea ce cu totii ne dorim: un stat cu adevarat puternic in care fundamentele democratiei sa nu fie nici clatinate, nici fisurate pe seama unor planuri politice meschine”, a precizat liderul Initiativei Civice de Centru-Dreapta, scrie EVZ.

Noul presedinte al Partidului National Liberal castiga de doua ori mai putini bani decat sotia. Daniel Chitoiu (45 de ani), proaspatul presedinte interimar al PNL, a castigat anul trecut, conform ultimei declaratii de avere, de doua ori mai putini bani decat sotia sa, Laura, director al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. Noul presedinte al PNL, care ocupa in acelasi timp si functiile de Ministru al Economiei si deputat de Giurgiu, a castigat in 2011 aproximativ 100.000 de lei conform declaratiei de avere completate luna trecuta. Jumatate din bani au provenit din salariul de parlamentar, restul acestora fiind obtinuti din dividende, drepturi de proprietate intelectuala, activitate de cercetare si din functia de director al Camerei Consultantilor Fiscali. Cu toate ca a obtinut venituri din cinci surse diferite, deputatul giurgiuvean nu s-a putut compara cu sotia sa, Laura Chitoiu, care a castigat peste 220.000 de lei, anunta Adevarul.

Rusia intra in jocul suspendarii presedintelui. Vocea Rusiei: „Aceasta explicatie a situatiei curente este confirmata circumstantial de faptul ca la Bucuresti a fost trimis generalul Clark care a organizat suspendarea lui Basescu in regim de blitzkrieg si cu precizie militara. Se pare ca Washingtonul a avut nevoie de suspendarea cat mai rapida a presedintelui si nu a putut sa lase procesul pe mana executantilor locali”. Postul de radio oficial al Kremlinului dedicat strainatatii, Vocea Rusiei, a publicat ieri un material in care sustine ca Washingtonul l-a abandonat pe Traian Basescu si ca, mai mult, ar fi contribuit in mod direct prin Wesley Clark – care ar fi organizat personal blitzkrieg-ul anti-Basescu – la rasturnarea acestuia. In plus, Vocea Rusiei sustine ca americanii l-ar fi sacrificat pe „vasalul” Basescu pentru ca l-au folosit ca moneda de schimb intr-o intelegere geostrategica cu o alta mare putere mondiala sugerand ca este vorba chiar de Rusia, informeaza Romania Libera.

Videanu: „O criza politca ar arunca Romania in haos”. Adriean Videanu, fostul ministru al Economiei, a declarat la postul B1TV ca Romania nu este pregatita sa faca fata unui derapaj sever. „Romania nu are resurse foarte mari pentru a face fata unui derapaj, in care ar putea sa intre datorita unei crize politice. Ar arunca Romania intr-un haos”, a declarat Videanu. Acesta a atras atentia asupra numarului in crestere de romani care au restante la credite, avertizand ca rezervele valutare au scazut cu 1,5 miliarde de euro. „Daca Romania rupe acordul cu FMI, in toamna nu se vor mai da pensiile, salariile, iar cursul euro poate exploda”, a mentionat Videanu, scrie EVZ.

USL a pierdut batalia de la Statistica. La Biroul Electoral Central s-a inregistrat numarul alegatorilor de pe listele valabile la referendumul pentru demiterea presedintelui, din 29 iulie 2012: 18.308.612 persoane, potrivit Directiei pentru Evidenta Persoanelor, din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor. Decizia Curtii Constitutionale pe Legea referendumului a stabilit ca pentru demitere este nevoie de o prezenta la vot de minimum jumatate plus unu din numarul alegatorilor de pe liste. Asadar, pentru ca rezultatele referendumului sa fie validate, trebuie sa voteze, pe datele de mai sus, 9.154.307 persoane. Un numar impresionant, daca ne uitam la prezenta inregistrata la ultimele alegeri. Dupa 2000, cand batalia crancena dintre stanga si dreapta a scos la vot 10,7 milioane de electori, dezamagirea fata de intreaga clasa politica a dus la diminuarea ratei de participare. In 2008 s-au prezentat la urne doar 7,2 milioane de persoane. La referendumul din 2007 pentru demiterea presedintelui, pe liste figurau 18,301 milioane de alegatori si s-au prezentat 8,135 milioane, ceea ce a insemnat 44,45% din total, anunta Adevarul.

Cazul Zambaccian. Judecatorii descriu santajul lui Nastase: „Ori gasesc o solutie convenabila cu el, ori il decredibilizez ca om”. Adrian Nastase a considerat compromitatoare declaratiile date impotriva sa de fostul consul al Romaniei in China, Ioan Paun, fapt pentru care, arata judecatorii Curtii Supreme, fostul premier a recurs direct la santaj. Inalta Curte de Casatie si Justitie considera, in motivarea sentintei din dosarul Zambaccian, ca procurorii DNA au reusit pe deplin sa dovedeasca acuzatia de santaj la adresa fostului consul roman Ioan Paun, adusa fostului premier Adrian Nastase prin rechizitoriul din dosar. Drept urmare, l-au condamnat pe acesta la doi ani de inchisoare cu suspendare. Dosarul Zambaccian vizeaza modul in care fostul presedinte PSD a importat din China mai multe produse, inclusiv provenienta fondurilor pentru aceste tranzactii. Cel care a facut importurile pentru familia lui Nastase este Paun. Astfel, Curtea Suprema constata ca inca de la prima vizita la DNA fostul consul si-a dat seama ca Adrian Nastase voia sa-l „scoata” pe el singurul responsabil de aducerea acelor bunuri din China. Mai mult, avocatul initial al lui Paun reprezenta de fapt interesele familiei Nastase, arata magistratii, informeaza Romania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro