Sari direct la conținut

Politic Show: Nastase, dezvaluiri despre noaptea cand a fost demis din PSD; Cum ii saboteaza vechii liberali pe fostii pedelisti; Parlamentarii, avocati pentru primarii condamnati: cum vor alesii sa-si apere penalii de pierderea mandatelor

HotNews.ro
POLITIC SHOW, Foto: Colaj foto
POLITIC SHOW, Foto: Colaj foto

Cum ii saboteaza vechii liberali pe fostii pedelisti. PNL-istilor li s-a transmis ca la locale trebuie sa aiba mai multi candidati decat fostii PDL-isti. Daca in declaratii publice liberalii sus tin ca fuziunea merge cat se poate de bine, de fapt, principala preocupare a vechilor liberali si democrat liberali este aceea de a-i intrece pe ceilalti. Luni, liderii de filiale ai vechiului PNL au fost convocati la o sedinta la Bucuresti, la invitatia co-presedintelui PNL Alina Gorghiu si la care nu au participat si vechii democrat-liberali. Potrivit surselor EVZ, vechilor liberali li s-a explicat in sedinta ca din partea lor trebuie sa vina cei mai multi candidati pentru alegerile locale si nu din partea vechilor democrat-liberali, in contextul in care, cel putin teoretic, sondajele de opinie realizate la nivel local vor stabili candidatii pentru alegerile de la anul. In plus, unii dintre liberalii mai vechi care au participat la sedinta au afirmat ca exista primarii pe care nu le pot castiga pentru ca acestea sunt zone dominate de PSD si ca, prin urmare, acolo pot fi numiti candidati de la vechiul PDL, in conditiile in care sansele de a castiga primariile respective sunt reduse, scrieEVZ.

Marian Petrache, despre reprimirea primarilor traseisti: Presedintele Iohannis are lista cu numele celor care au plecat. Secretarul general al PNL, Marian Petrache, a declarat marti la Adevarul Live, referitor la ordonanta de urgenta care a permis, in perioada alegerilor prezidentiale, migratia primarilor de la PNL la PSD, ca presedintele Klaus Iohannis are o lista nominala cu toti alesii locali care au parasit partidul. „Sa va spun ceva, ceva ce stie foarte putina lume. Imediat dupa ce s-a incheiat perioada de aplicare a ordonantei 55, adica perioada de tranzitie, presedintele Iohannis mi-a cerut lista nominala cu primarii care au plecat din PNL. Nu e o decizie in PNL legat de asta. La alegerile locale, cetateanul e mult mai implicat. Il alege pe ala de langa el. Vom vedea care va fi situatia. Vreau sa spun altceva: noi o sa cerem filialelor niste nivele de performanta si mai punem conditia de integritate pentru toti candidatii nostri. Selectia se face in baza a doua criterii esentiale: de integritate si sondajul de opinie. PNL nu mai este un partid ca pana la unificare, in care sa ne gandim ca trebuie sa luam un scor bun”, a explicat Petrache. Intrebat cum poate PNL sa accepte revenirea primarilor traseisti, dupa ce i-a actionat inclusiv in instanta pe unii din ei, Petrache a raspuns evaziv, anuntaAdevarul.

Nastase, dezvaluiri despre noaptea cand a fost demis din PSD. Fostul presedinte al PSD Adrian Nastase a scris pe blogul sau ca se amuza „si acum” cand isi aminteste de reuninea social-democratilor de acum zece ani de la Hotel Confort, cand el a cerut un vot de incredere si Geoana i-a cerut demisia. Nastase sublinieaza ca a constatat cu regret ca a avut dreptate la acel moment. „Au trecut aproape zece ani de la celebra reuniune PSD, de la Hotel Confort. Am recitit textul pe care mi l-am pregatit pentru acea intalnire de infierare. Imi pare rau sa constat ca, in mare masura, am avut dreptate cu ceea ce spuneam la acel moment. A inceput un nou capitol, dar…Ma amuza si acum faptul ca eu cerusem un vot de incredere, iar Geoana a hotarat sa puna la vot ‘demisia’ mea?! Cool. Este, oricum, prima data cand fac public acest text, cu adnotarile de atunci. Va fi, din nou, un moment important pentru partid, in toamna, cand va avea loc un congres extraordinar. Lectia nevoii de solidaritate va fi fost, oare, invatata, intre timp?”, a scris Nastase pe blogul sau. Fostul premier a publicat si discursul pe care l-a sustinut cu acea ocazie, subliniind ca este prima data in zece ani cand face acest lucru, informeazaRomania Libera.

Vot prin corespondenta, dar nu se stie la care alegeri. Reprezentantii grupurilor parlamentare sunt invitati luni la comisia de Cod electoral pentru a discuta despre Legea votului prin corespondenta, a anuntat ieri presedintele Comisiei, liberalul Mihai Voicu. In sertarul comisiei as teapta patru proiecte privind votul prin corespondenta, insa membrii comisiei nu au ajuns la un acord pe aceasta tema, in sesiunea parlamentara februarie-iunie. Asta desi toate partidele au anun tat, dupa alegerile prezidentiale, ca aceasta este o prioritate legislativa. Mai mult, au adoptat Legea alegerilor parlamentare fara ca problema votului in Diaspora sa fie rezolvata. „Nu exista vointa politica”, s-au acuzat reciproc reprezentantii PSD si cei ai PNL. Acum, liberalii cer ca votul prin corespondenta sa fie inclus pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare de saptamana viitoare. „Trebuie sa vedem daca vom porni discutia de la unul din proiectele legilsative care sunt deja depuse sau vom construi un proiect nou al carui initiator va fi comisia”, a precizat deputatul PSD Gabriela Podasca, vicepresedinte al Comisiei de Cod electoral, pentruEVZ.

Parlamentarii, avocati pentru primarii condamnati: cum vor alesii sa-si apere penalii de pierderea mandatelor. Mai multi parlamentari PSD, UDMR, PNL si ALDE au semnat o initiativa legislativa care le-ar permite alesilor locali condamnati definitiv, insa cu suspendare, sa isi pastreze mandatele de primari, respectiv consilieri locali sau judeteni. Propunerea celor 16 parlamentari, printre care se numara si alesul PSD Ciprian Nica, vicepresedintele Comisiei juridice din Camera Deputatilor, vizeaza modificarea Statutului alesilor locali, mai exact a articolelor 9 si 15 care stabilesc conditiile in care un ales local si-ar pierde mandatul. Concret, alineatul 2, articolul 15 din Statut, care in forma sa actuala stipuleaza ca primarii isi pierd mandatul pentru „condamnarea, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, la o pedeapsa privativa de libertate” va fi modificat astfel incat sa prevada pierderea mandatelor doar in cazul pedepselor privative de libertate „cu executare”. Astfel, alesii locali condamnati, chiar si definitiv, la inchisoare cu suspendare ar putea ramane in functie. Initiatorii propun aceeasi modificare si la articolul 9, care mentioneaza conditiile in care consilierii locali si-ar pierde mandatele, anuntaAdevarul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro