Politic Show: Nesinceritatea alegatorilor a cauzat rateurile din exit-poll-uri; Europarlamentarul Adina Valean, in "semi-cercul puterii" din PE; Calendarul suspendarii lui Basescu, respectat cu strictete de USL; Ministrii lui Ponta au lipsit de la jumatate din sedintele Consiliului UE
Nesinceritatea alegatorilor a cauzat rateurile din exit-poll-uri. Toate cele trei institute de sondare au indicat procente mai mari pentru candidatii USL, fata de rezultatele finale din alegerile locale. In acest an au aparut diferente spectaculoase intre rezultatele exitpoll-urilor din seara alegerilor locale si datele oficiale de dupa finalizarea numararii voturilor. Un fenomen interesant, vizibil in graficul realizat de blogul colectiv „La Coltul Strazii”, arata ca toate exit-poll-urile au dat procente mai mari candidatilor USL, indiferent de institutul care le-a realizat, in timp ce, in cazul PDL, abaterea a fost, de fiecare data, minima. Astfel, candidatul sustinut de USL la Primaria Capitalei, Sorin Oprescu, a fost dat castigator duminica seara de toate cele trei institute, CURS, CCSB si IRES, cu procente peste 60%, in timp ce in realitate acesta a obtinut 54,7% din voturi. In toate cele trei cazuri, discrepanta este de aproximativ 8-9 procente. La fel la Cluj, unde Geopol, CCSB si IRES il creditau pe candidatul USL la primarie, Marius Nicoara, cu 4-5% mai mult fata de numarul de voturi obtinut, scrie EVZ.
Europarlamentarul Adina Valean, in „semi-cercul puterii” din PE. Europarlamentarului PNL Adina Valean i-a fost alocat un loc in „semicercul puterii”, adica primul rand de locuri din salile de plen ale Parlamentului European de la Strasbourg si Bruxelles, care sunt rezervate in mod traditional presedintilor grupurilor politice din PE. Potrivit unui comunicat transmis de PNL, in acest moment grupul ALDE, din care fac parte liberalii, este reprezentat in primul rand din plen de catre presedintele Guy Verhofstadt si de catre Valean. De asemenea, potrivit sursei citate, eurodeputatul Valean este si primul europarlamentar roman din istorie caruia ii este alocat pana la finalul mandatului un loc in „semicercul puterii” din sala de plen a PE. Votata la sfarsitul anului trecut drept „cel mai influent parlamentar european”, Adina Valean este, totodata, imputernicita sa ia parte la conferinta presedintilor grupurilor politice din Parlamentul European (in cazul absentei presedintelui Verhofstadt) – locul unde se discuta cele mai importante decizii pentru Uniunea Europeana, precizeaza comunicatul PNL, anunta Adevarul.
Calendarul suspendarii lui Basescu, respectat cu strictete de USL. Confruntarea dintre presedinte si premier a adus din nou in discutie suspendarea presedintelui Traian Basescu. Potrivit „calendarului Hrebenciuc”, abia in februarie 2013, suspendarea va intra pe ordinea de zi. In pregatirea acestui eveniment, legiuitorii USL indeparteaza toate obstacolele. Constitutia Romaniei prevede ca presedintele poate fi suspendat din functie pentru „incalcari grave ale Constitutiei”, motiv pentru care procedura de suspendare prevede avizul Curtii Constitutionale. La precedenta suspendare a lui Traian Basescu, in 2007, Parlamentul a ales sa ignore avizul negativ al Curtii si sa hotarasca suspendarea presedintelui. In prezent, Parlamentul nu mai poate face acest lucru pentru ca in 2010, senatorul PSD Dan Sova a introdus un amendament la Legea de organizare si functionare a Curtii Constitutionale prin care i se conferea Curtii si competenta asupra hotararilor Parlamentului. Cu alte cuvinte, daca Parlamentul hotaraste sa-l suspende pe presedinte si acesta contesta hotararea, in prezent este posibil ca CCR sa o anuleze. In cazul in care CCR va da din nou un aviz negativ in care va aprecia ca Presedintele nu a incalcat grav Constitutia asa cum s-a intamplat si in 2007, cu o Curte mult mai putin favorabila lui Basescu, atunci anularea suspendarii de catre CCR devine certa, informeaza Romania Libera.
Ministrii lui Ponta au lipsit de la jumatate din sedintele Consiliului UE. La o reuniune la care a participat insusi premierul Italiei, Romania a fost reprezentata de un secretar de stat. Desi se lupta pentru a reprezenta Romania la reuniunile Consiliului European, premierul Victor Ponta pare mai putin preocupat de activitatea ministrilor sai la intalnirile periodice ale Consiliului Uniunii Europene. Din cele 11 sedinte sectoriale ale Consiliului UE (agricultura, afaceri externe, transporturi, cultura, etc.) care au avut loc dupa ce a fost instalat noul executiv roman, doar la sase au fost prezenti membri ai cabinetului Ponta. Aceste informatii pot fi gasite pe site-ul UE, care publica lista participantilor la sedinte. De exemplu, la 15 mai, a avut loc o intrunire a consiliului pentru economie si finante la care s-a discutat despre reglementari prudentiale in sectorul bancar, a fost prezentat un raport despre imbatranirea populatiei si au fost analizate schimbarile climatice si politica europeana in domeniu. Aproape toate statele UE si-au trimis la aceasta sedinta ministri, Suedia a venit chiar cu doi membri ai guvernului, iar din Italia a sosit insusi primul-ministru, Mario Monti, insotit de un secretar de stat. Din partea Romaniei a participat secretarul de stat in ministerul de Finante, Claudiu Doltu, scrie EVZ.
Cum s-a schimbat harta politica a Romaniei. PSD ramane pe primul loc ca numar de sefi de CJ, dupa alegerile locale, iar PNL a trecut pe locul 2, detinut la alegerile din 2008 de PDL. Liberalii au si cresterea cea mai spectaculoasa: de la 5 posturi la 13. Alegerile locale de duminica au produs modificari spectaculoase in privinta fortei partidelor in teritoriu. USL domina la nivel national detinand, acum, sefia a 35 de consilii judetene si a 28 de resedinte de judet si 1.628 de posturi de primar. In perspectiva alegerilor parlamentare, combinatia dintre prefect (instalat de Guvernul Ponta), presedintele Consiliului Judetan si primar poate fi „arma” decisiva pentru alegerea unui senator si deputat. Fiecare dintre cele doua partide principale din USL a devenit mai puternic la nivel local, comparativ cu 2008, anunta Adevarul.
Cine va conduce Clujul. Refacerea coalitiei PDL-UDMR este cel mai probabil scenariu in Consiliul Local. Victoria fostului premier, Emil Boc, este punctul de la care pleaca toate discutiile legate de formarea unei noi majoritati in Consiliul Local Cluj-Napoca. Discutiile dintre reprezentantii diferitelor partide politice locale au si inceput, iar cel mai probabil scenariu pare refacerea coalitiei locale PDL – UDMR, careia i s-ar putea alatura si reprezentantii PPDD. In urma alegerilor din 10 iunie, USL are cel mai mare numar de mandate de consilieri locali, 12, insa nu poate forma majoritatea. PDL detine 10 mandate de consilieri, UDMR are alte patru, iar PPDD are unul singur. In eventualitatea in care PDL, UDMR si PPDD se vor alia, vor domina Consiliul Local cu 15 mandate din 27, informeaza Romania Libera.