Politic Show: Ponta a copiat integral un proiect al PNL si l-a depus la Senat exact in ziua in care le-a transmis liberalilor ca nu are bani pentru legea lor; Sedinta conducerii Senatului in cazul Sova. Tariceanu: Eu nu pot sa accept sa semnez; UDMR ignora avansurile PNL
UDMR ignora avansurile PNL. Liberalii au incercat sa faca curte UDMR la Congresul formatiunii din weekend-ul trecut, dar acestia nu par foarte nerabdatori sa incheie un protocol de colaborare cu PNL, asa cum a anuntat chiar copresedintele partidului, Alina Gorghiu. „A ramas ca ne vom vedea cu UDMR-ul dupa Congresul lor, iar discutiile se vor purta pentru semnarea unui protocol de colaborare parlamentara si pentru sustinerea programului de guvernare”, declara co-presedintele PNL, Alina Gorghiu, saptamana trecuta. Cu toate acestea, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a spulberat sperantele liberalilor, spunand ca este „cale lunga” pana la un acord scris privind colaborarea parlamentara intre formatiunea sa si PNL. „Suntem cu PNL in aceeasi familie politica, e adevarat ca noi le-am deschis usa si i-am asteptat cu sampanie si fursecuri, ca noi suntem acolo din ’90”, a subliniat Kelemen, care nu a ratat sa lanseze o ironie si la adresa fostului presedinte al PNL, Crin Antonescu, despre care a spus ca nu a respectat un acord scris, scrieEVZ.
STENOGRAME Sedinta conducerii Senatului in cazul Sova. Tariceanu: Eu nu pot sa accept sa semnez. Comisia Juridica sa-si sparga capul si sa dea un raspuns. Din stenogramele sedintei Biroului Permanent al Senatului reiese faptul ca presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a incercat sa fuga de responsabilitatea votului dat in 25 martie in cazul Dan Sova. Calin Popescu Tariceanu: La punctul 8 din ordinea de zi avem scrisoarea CCR, prin care solicita Senatului sa redacteze si sa publice in Monitorul Oficial hotararea care atesta rezultatul votului dat cu privire la cererea de incuviintare a arestarii senatorului Dan Sova. Avem doua optiuni. Una din optiuni este sa transmitem aceasta scrisoare catre Comisia Juridica. Parerea mea este ca cealalta optiune este sa discutam in cadrul Biroului Permanent care este solutia care considerati ca poate fi adoptata, in conditiile in care nu stiu daca toti membrii Biroului Permanent si liderii grupurilor parlamentare, pe care ii consult in aceasta chesiune, au citit motivarea CCR. Ne solicita sa dam o hotarare care sa ateste rezultatul votului. Integral inAdevarul.
Ponta a copiat integral un proiect al PNL si l-a depus la Senat exact in ziua in care le-a transmis liberalilor ca nu are bani pentru legea lor. Un proiect de lege initiat de PNL a fost copiat integral, cu tot cu expunerea de motive, de guvernul Ponta care l-a depus in Parlament in aceeasi zi in care a transmis si un punct de vedere negativ la actul normativ al liberalilor, pe motiv ca situatia economica nu este una favorabila. Proiectul venit in Parlament sub semnatura lui Victor Ponta a trecut rapid, desi a fost depus cu cinci luni mai tarziu decat al PNL, iar pe 1 aprilie a fost promulgat de presedintele Iohannis. Este vorba de actul normativ care prevede dublarea indemnizatiilor pentru persoanele persecutate politic in regimul comunist, informeazaGandul.
Motiunea simpla pe tema mineritului, respinsa de Camera Deputatilor. Motiunea simpla „In lipsa oricarei strategii energetice, copilotul Victor Ponta conduce sectorul minier romanesc spre faliment” initiata de PNL a fost respinsa de plenul Camerei Deputatilor cu 184 voturi „impotriva”, 101 voturi „pentru” si 14 abtineri. Prin motiune liberalii trageau un semnal de alarma referitor ‘la situatia dezastruoasa’ in care se gaseste sectorul energetic, sustinand ca cele mai afectate sunt complexurile energetice Oltenia si Hunedoara, care impreuna asigura aproape 30% din productia de energie a tarii, informeaza Agerpres. „PNL cere Guvernului condus de Victor Ponta si Ministerului Economiei condus de Andrei Gerea sa opreasca jaful de la aceste companii si sa elimine influentele politice”, se mentiona in motiunea initiata de 101 deputati liberali. Potrivit initiatorilor, Complexul Energetic Oltenia inregistreaza in prezent pierderi de aproximativ 120 milioane lei, in ultima perioada nu au fost platite taxele si impozitele catre bugetul de stat, nu sunt platite creditele, nu sunt platiti furnizorii, desi in 2012 s-a inregistrat un profit de 44 de milioane de lei. Motivul ‘dezastrului’ de la CE Oltenia ar fi, in opinia liberalilor, numirea vicepresedintelui PSD Laurentiu Ciurel drept manager, scrieEVZ.
Cine e singurul liberal care a refuzat sa isi retraga semnatura de pe proiectul privind pensiile speciale pentru alesi. Toti deputatii si senatorii liberali, cu exceptia parlamentarului Radu Zlati, si-au retras semnaturile de pe initiativa legislativa care prevede acordarea de pensii speciale pentru parlamentari. Anuntul a fost facut astazi de purtatorul de cuvant al grupului PNL din Camera Deputatilor, Cristina Pocora. „In ce priveste initiativa PSD privind pensiile speciale pentru parlamentari, deputatii si senatorii grupului PNL si-au retras semnaturile de pe acest proiect de lege. A mai ramas un singur semnatar din partea noastra, restul fiind 180 de la PSD, 60 de la celelalte grupuri parlamentare. Cel care nu si-a retras semnatura este colegul nostru Radu Zlati. Este o optiune personala a dumnealui, mi-a argumentat ca are o serie de amendamente la proiect si in functie de admiterea sau nu a acestora va fi si votul sau, pentru sau impotriva”, a declarat Pocora la Palatul Parlamentului, anuntaAdevarul.