Politic show: Ponta, criticat pentru mesajele pro-PRU: au afectat scorul final al PSD; Adevaratul motiv pentru care PSD si ALDE nu merg la Cotroceni. Articolul din Constitutie e doar un pretext; Emil Boc NU vrea sefia PNL: "Nu am intentionat si nu intentionez sa candidez la functia de presedinte al Partidului National Liberal"
Ponta, criticat pentru mesajele pro-PRU: au afectat scorul final al PSD.Presedintele PSD Olt, Paul Stanescu, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, ca mesajele fostului premier Ponta de sustinere a PRU au afectat scorul PSD, transmite corespondentul Mediafax. Stanescu sustine ca voturile care au mers la Partidul Romania Unita (PRU) ar fi putut fi ale PSD, adaugand ca Victor Ponta a gresit atunci cand a facut campanie partidului lui Sebastian Ghita si Bogdan Diaconu. „Da, mesajele pe care colegul nostru de partid Victor Ponta le-a tramis, pe parcursul intregii campanii electorale si chiar si in ziua votului, au afectat scorul final. Noi, daca mai aveam un procent – sociologii spun acest lucru – puteam fi mai relaxati privind majoritatea. Chiar in ziua votului ma intreba un profesor cu notorietate din Caracal daca a facut bine ca le-a raspuns cu „da” mai multor oameni care l-au intrebat daca este bine sa voteze PRU pentru ca ajuta Partidul Social Democrat. I-am spus ca a gresit”, a declarat Paul Stanescu, citat deGandul.
Adevaratul motiv pentru care PSD si ALDE nu merg la Cotroceni. Articolul din Constitutie e doar un pretext.Presedintele Klaus Iohannis a chemat partidele la prima runda de negocieri pentru desemnarea viitorului premier, insa PSD si ALDE au refuzat invitatia. Liviu Dragnea vrea mai intai sa-si consolideze majoritatea in Parlament, pentru a-i diminua lui Klaus Iohannis puterea de a propune un „premier-surpriza” Inainte de a ne oferi un premier, liderii politici ne ofera o premiera: partidele care au cele mai mari sanse de a ajunge la Putere – PSD si ALDE – au refuzat invitatia presedintelui Klaus Iohannis de a participa la consultarile de la Palatul Cotroceni. Oficial, motivul refuzului tine de o interpretare a Constitutiei intr-o cheie sufocant de restrictiva. „M-am uitat cu atentie pe invitatie si aici se spune ca suntem invitati la consultari in baza articolului 85, alineatul 1 din Constitutie, care prevede ca presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru si numeste Guvernul pe baza votului de incredere acordat de Parlament, scrieAdevarul.
Emil Boc NU vrea sefia PNL: „Nu am intentionat si nu intentionez sa candidez la functia de presedinte al Partidului National Liberal”.In urma articolului referitor la posibila candidatura pentru presedintia PNL, primarul Emil Boc a declarat pentru Monitorul de Cluj ca prioritatea sa ramane municipiul Cluj-Napoca. „Nu am intentionat si nu intentionez sa candidez la functia de presedinte al Partidului National Liberal. Singura mea preocupare este si ramane Primaria municipiului Cluj-Napoca”, a spus Boc. Emil Boc a mai detinut sefia PDL din 2005 pana in 2012 preluand partidul de la Traian Basescu, iar pozitia de prim-ministru pe care a ocupat-o l-ar fi facut cel mai calificat pentru a conduce destinele PNL. In plus, desi nu ocupa nicio functie de partid, Boc reprezinta unul dintre ultimele fiefuri ale PNL mai ales dupa infrangerea rusinoasa de la parlamentare La aceste alegeri, liberalii au castigat doar in trei judete: Cluj, Alba si Sibiu, potrivit sursei mentionate, arataEVZ.
A. Nastase: Mult-asteptata „revolutie Facebook reloaded” nu s-a intamplat. Romania se inscrie in randul tarilor din spatiul lumii euro-atlantice in care au avut loc „revolutii ale majoritatii tacute”, realizate in numele suveranismului, si, in acelasi timp, „mult-asteptata ‘revolutie Facebook reloaded'” nu s-a intamplat, pentru ca nu a existat o motivatie autentica, considera fostul premier Adrian Nastase. Fostul premier considera ca rezultatul alegerilor „reprezinta un masiv vot de blam impotriva ‘regimului Iohannis’, a carui esenta nu este altceva decat continuarea regimului Basescu, fata de care 7,4 milioane de cetateni si-au manifestat dezaprobarea la referendumul din 2012”. „Retorica gaunoasa a ‘statului de drept’ prin care sunt mascate, in fapt, tot mai multe abuzuri politico-judiciare a provocat si ea furia unei bune parti din societate, relateazaDigi24.
Dincu saboteaza ascensiunea lui Dragnea in fruntea Guvernului. O noua piedica pentru liderul PSD, din partea unui apropiat al partidului. Un proiect de lege pregatit de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) prevede ca persoanele care au suferit condamnari penale nu pot fi membri ai Executivului. Acest articol din initiativa legislativa pare a fi scris cu scopul de a-l impiedica pe Dragnea sa ajunga prim-ministru. In noiembrie 2016, putin inainte de inceperea campaniei electorale, cand se estima ca PSD ar putea castiga alegerile, ministerul condus de Vasile Dincu a postat pe site proiectul Codului Administrativ al Romaniei. La articolul 22 din proiect se afirma ca: „Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au cetatenia romana si domiciliul in tara, se bucura de exercitiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnari penale, cu exceptia situatiei in care a intervenit reabilitarea, si nu se afla in vreunul dintre cazurile de incompatibilitate prevazute la art. 45”. Un text asemanator exista si actuala lege a raspunderii ministeriale, potrivitRomania Libera.
Analiza IRES. Profilul alegatorului care a votat PSD. IRES a realizat pentru Digi24 un profil al alegatorilor care au participat la scrutinul parlamentar din 11 decembrie, in urma strangerii datelor reiesind faptul ca social-democratii au reusit, de aceasta data, sa mobilizeze si electoratul urban si cel cu studii, „Rezultatul alegerilor de duminica a fost o surpriza pentru sociologi. In primul rand, pentru ca optiunile electorale au contrazis aproape toate stereotipurile in privinta votantilor Partidului Social Democrat. La precedentele alegeri, PSD obtinuse in special votul alegatorilor din mediul rural si pe al celor care au, cel mult, studii medii. Lucrurile s-au schimbat, insa, la scrutinul de duminica – jumatate din votantii de la oras au pus stampila pe listele social-democratilor”, arata Digi24, citat deAdevarul.