Sari direct la conținut

Politic Show: Protest al PNL cu bannere in plenul Camerei Deputatilor; Parlamentarii si-au votat un buget mai mare cu 30%; Teodor Baconschi: "Vasile Blaga este o forta linistita in interiorul PDL, care nu trebuie nelinistita"

HotNews.ro
Politic show, Foto: Colaj foto
Politic show, Foto: Colaj foto

Protest al PNL cu bannere in plenul Camerei Deputatilor. Deputatii liberali au adus in sala de plen patru bannere cu lozinci la adresa Robertei Anastase, presedintele Camerei Deputatilor, pe care o acuza de fraudare a votului pe legea pensiilor de acum o luna si jumatate. „Demisia”, „80 nu este egal cu 170”, „Anastase = frauda” si „Nu legiferam furtul”. Acestea sunt lozincile inscrise pe cele patru bannere de aproape doi metri inaltime, asezate in partea dreapta a salii de plen. Initial, bannerele au fost aduse in sala de staff-ul grupului parlamentar al PNL. Dupa insistentele secretarului general al Camerei Deputatilor, Gheorghe Barbu, bannerele au fost scoase. Deputatii PNL le-au reasezat insa in fasa pupitrelor lor. „Rog insistent ca aceste bannere sa fie scoase. Poate sa fie puse la orice expozitie dar nu aici”, a solicitat de la tribuna, Mircea Toader, liderul deputatilor PDL. „Aceasta atitudine nu se inscrie in conduita parlamentara”, a subliniat si vicepresedintele Camerei, Ioan Oltean, care conduce sedinta. Refuzul liberalilor a venit apoi categoric. „Realitatea este aceasta. Bannerele vor ramane in plen pana cand numarul voturilor nu il va depasi pe cel al deputatilor”, a spus raspicat de la tribuna liberalul Eugen Nicolaescu, scrie EVZ.

Pambuccian spune ca i-a reprosat lui Basescu faptul ca a folosit sintagma „majoritate toxica”. Liderul grupului parlamentar al minoritatilor nationale, Varujan Pambuccian, a declarat, marti, ca i-a reprosat presedintelui Traian Basescu, in timpul consultarilor de la Palatul Cotroceni, faptul ca a folosit sintagma „majoritate toxica”, referindu-se la coalitia de guvernare. „As caracteriza intalnirea de astazi ca fiind una netoxica”, a declarat Varujan Pambuccian, dupa intalnirea de la Palatul Cotroceni. El a adaugat ca i-a reprosat sefului statului faptul ca a caracterizat actuala majoritate ca fiind una toxica. „I-am reprosat si ne-a argumentat cu lucruri care tin mai degraba de felul in care s-au comunicat in spatiul public, nu in zona grupului nostru parlamentar, in zona altor grupuri parlamentare, diverse chestiuni. Nu am zis ca noi nu suntem toxici si ca altii sunt toxici. Nu ne-a spus ca ar mentine (sintagma – n.r.) sau nu”, a mai spus Pambuccian. Presedintele Traian Basescu a declarat, luni seara, la TVR, ca il intereseaza o majoritate responsabila fata de tara, nu una toxica, anunta Gandul.

Parlamentarii si-au votat un buget mai mare cu 30%. Senatorii fac in ciuda crizei si Ministerului Finantelor. Ei s-au hotarat ca la anul sa-si recupereze reducerile salariale din vara aceasta. Ba mai mult, sa-si cumpere masini noi. Pentru asta, ei si-au votat un buget de 128 de milioane de lei, cu 37 de milioane mai mult decat anul acesta. Senatul si-a aprobat ieri cu 86 de voturi pentru, doua impotriva si doua abtineri propriul buget pe anul viitor, care este cu aproximativ 30% mai mare decat cel de anul acesta si prevede majorari salariale de 14%. Potrivit senatorilor, cresterea salariilor vizeaza recuperarea incepand cu 2011 a unei parti a banilor pierduti in urma reducerii salariale cu 25% din vara acestui an, cifra de 14% fiind o estimare a conducerii Senatului, in lipsa unei legi a salarizarii bugetare. Bugetul total al Senatului a fost anul acesta de 90,546 milioane de lei, in timp ce bugetul aprobat pentru anul viitor este de 127,9 milioane de lei, ceea ce inseamna ca la anul senatorii vor consuma cu 37,354 milioane de lei mai mult decat anul acesta, informeaza Puterea.

Teodor Baconschi: „Vasile Blaga este o forta linistita in interiorul PDL, care nu trebuie nelinistita”. Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat in aceasta seara, la emisiunea „2+1”, difuzata de B1 TV, ca in cursul zilei de ieri, la finalul unei intalniri pe teme de politica externa cu senatorii PDL, a avut o discutie „foarte cordiala si absolut pe fata cu Vasile Blaga, in tete-a-tete”. „Am dat mesajul clar ca exista un dialog intre mine si Vasile Blaga. A existat si cand eram colegi de guvern, va exista si in pregatirea congresului si va exista mai ales in momentul in care partidul se pune in dispozitiv de lupta, pentru ca urmeaza niste campanii”, a spus Baconschi. El a precizat ca a convenit cu Blaga un principiu de lucru, anume sa evite rupturile si ciocnirile dintre grupurile din PDL. „Nu poti inventa nimic in partid, nu poti sa scoti o garnitura de lideri suta la suta noi. Fiecare om politic trebuie sa isi faca o istorie in propriul partid, trebuie sa treaca cel putin printr-un rand de alegeri. Am bunul simt sa vad deopotriva ce aduc partidului si sa nu ii cer mai mult decat poate da in acest moment, in ceea ce ma priveste”, a explicat Baconschi, relateaza EVZ.

In editorialul „Noaptea cutitelor lungi din PNL”, Sabina Fati scrie: Istoricul Marius Oprea crede ca nu exista nici un domeniu care sa nu fie afectat de influenta „sistemului”, adica de vechea retea extrem de eficienta a fostilor activisti si securisti, „continuata astazi” de odraslele lor. Unul dintre exemplele acestei continuitati se afla chiar in partidul de unde provine Marius Oprea, fiindca istoricul a fost pus la colt in PNL de un fost colaborationist al regimului comunist. A existat in PNL un fel de „noapte a cutitelor lungi” dupa schimbarea lui Calin Popescu Tariceanu, iar eu am fost perceput drept omul fostului premier, fiindca am fost consilierul lui personal. Ma simt marginalizat acum, am avut parte si de o experienta tragicomica… sa zic doar ca am fost chemat la o sedinta tipica de infierare, in care Dan Radu Rusanu mi-a aruncat in fata ca sunt un nimeni, Norica Nicolai a devenit un fel de acuzator public alaturi de altii, m-au acuzat ca fac jocurile PDL. Asta doar pentru ca am afirmat public ca Mircea Molot, presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, a fost informator al Securitatii, iar Biroul Permanent al PNL nu a luat impotriva lui aceeasi masura ca in cazul Mona Musca, de pilda, sau altele. In perioada in care Tariceanu conducea partidul, nici nu se punea problema ca un om care a semnat angajament cu Securitatea sa ramana intr-o functie sau chiar in partid. De asta data, am fost tras la raspundere eu, ca am spus, nu Molot, ca a fost informator”. Integral in Romania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro