Politic Show: Puterea nu renunta. "Martea neagra", pregatita sub alt ambalaj; PNL vrea la guvernare, cu scandal in teritoriu; Cele mai penibile declaratii pe care politicienii vor sa le faca uitate
PNL vrea la guvernare, cu scandal in teritoriu. Mai multe filiale PNL stau pe un butoi de pulbere. Printre ele: Constanta, Botosani, Suceava, Bucuresti. Se asteapta interventia Centrului, care pana acum nu a rezolvat mare lucru. Desi sustin ca vor sa dea jos guvernul condus de Victor Ponta, liberalii nu au putut sa rezolve pana acum o serie de tensiuni aparute in interiorul propriilor organizatii judetene. Acestea sunt provocate fie de lupta pentru suprematie intre fostii democrat-liberali si vechii liberali, fie de dorinta de a fi candidatii partidului pentru alegerile locale din 2016. Este cazul organizatiei Constanta, unde deputatul Victor Manea (care provine din vechiul PNL) s-a certat, sambata, cu Gigi Chiru, copresedinte al filialei din partea vechiului PDL. Ieri, Chiru a demisionat din functia de conducere detinuta in partid, el fiind condamnat cu suspendare in prima instanta. „Nu reusim sa ne armonizam”, a recunoscut Gheorghe Dragomir, celalalt co-presedinte al filialei. Tensiuni au aparut si din cauza faptului ca europarlamentarul Ramona Manescu, Gigi Chiru si Robert Boroianu, seful PNL al organizatiei municipale, ar fi interesati de scaunul lui Radu Mazare, la Primarie, scrieEVZ.
Cele mai penibile declaratii pe care politicienii vor sa le faca uitate. Ponta:”Fa, Doina”sau destainuirile sexuale ale fostului sef al CJ Arges. Politicienii au ajuns, cu voie sau fara, in centrul unor scandaluri uriase, dupa ce au facut declaratii cel putin stanjenitoare si penibile. „Adevarul” va prezinta cele mai amuzante si suprinzatoare declaratii ale politicienilor din Romania. Atunci cand vine vorba de un primar care iese din tipare, Mazare depaseste orice standard. Cele mai amuzante sau ciudate declaratii ale edilului l-au adus de multe ori in fata camerelor TV, i-au mentinut „celebritatea”, dar i-au adus si oprobiul public. Dupa ce a aparut in revista Playboy, edilul a facut o vizita la o gradinita din Constanta. Mirat de faptul ca toti cei mici erau impartiti pe grupe in functie de gen, edilul a exclamat „Dar voi asa stati aici, fetitele intr-o parte si baietii in alta, nu va incalecati? Cand o sa mai cresteti o sa va incalecati”, anuntaAdevarul.
Puterea nu renunta. „Martea neagra”, pregatita sub alt ambalaj. Parlamentarii ar putea sa nu mai raspunda pentru luare de mita si abuz in serviciu, daca faptele au fost comise inainte de 1 februarie 2014. Modificarea salvatoare este incercata de ministrul Eugen Nicolicea, dupa modelul „martea neagra”. Adica, in tacere si pe o cale intortocheata. La 1 august 2014, ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea (UNPR), a depus un proiect de lege de interpretare a noului Cod Penal, intrat in vigoare la 1 februarie 2014, interpretare care, de fapt, loveste abil in vechiul Cod Penal si, implicit, in cauzele care sunt instrumentate pe acesta. Proiectul poarta numele de „Propunere legislativa pentru interpretarea art. 175 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal, cu modificarile si completarile ulterioare, in sensul includerii in categoria functionarilor publici, in intelesul Codului Penal, a parlamentarilor si a presedintelui Romaniei”. Dupa cum spune numele, proiectul ar trebui, aparent, doar sa clarifice unele prevederi din noul Cod Penal, in sensul ca parlamentarii si presedintele sa fie incadrati, fara dubiu, in categoria functionarilor publici, raspunzand astfel pentru faptele de coruptie prevazute in dreptul acestei categorii. Lucrurile capata, insa, o turnura radical diferita prin argumentatia cuprinsa in preambulul proiectului, informeazaRomania Libera.
Senatorii, generosi cu vacantele lor. Ca sa nu se supere nimeni si sa nu se ia o hotarare in functie de religie, senatorii si-au luat vacanta si de Pastele catolic si de cel ortodox. Deputatii nu au luat inca o decizie, dar, cel mai probabil, vor copia modelul colegilor. Alesii din Senat nu vor veni la munca aproape doua saptamani, in timp ce bugetarii vor avea liber doar prima si a doua zi de Paste. Astfel, in perioada 6-14 aprilie, usile de la Senat se vor inchide, iar alesii vor sta acasa. Anul acesta catolicii sarbatoresc Invierea Domnului pe 5, 6, respectiv 7 aprilie, cu o saptamana mai repede fata de ortodocsi. Ca sa nu fie nevoiti sa isi imparta zilele libere in functie de religie, senatorii au decis sa isi ia o vacanta prelungita de aproape doua saptamani. „S-a luat aceasta decizie pentru ca nu puteam sa dam liber doar de Pastele catolic sau doar de cel ortodox. Nu voiam sa se supere nimeni si astfel am luat decizia ca in perioada 6-14 aprilie toata lumea sa fie libera, dar cu conditia ca in 15, 16 si 17, adica miercuri, joi si vineri sa avem plen”, au declarat, pentruEVZ, surse parlamentare. Desi la Camera Deputatilor inca nu s-a luat o hotarare in acest sens, probabil se va copia modelul colegilor din Senat si isi vor lua si ei vacanta in aceeasi perioada.
PSD rescrie procedura penala in favoarea politicienilor corupti. PSD este pe cale sa reactiveze un proiect legislativ de modificare a Codului de Procedura Penala, astfel incat politicienii cercetati pentru coruptie sa nu mai poata fi arestati preventiv sau scosi in catuse de la DNA. PSD continua sa lupte la scena deschisa cu procurorii DNA pentru a-si slava coruptii din mainile Justitiei. Parlamentarii Puterii sunt aproape de a promova un proiect legislativ, initiat de senatorul PSD Serban Nicolae, care ar mutila serios Codul de Procedura Penala si, astfel, puterile procurorilor. Modificarile incep cu articolul 202 din Codul de Procedura Penala, in sensul in care Serban Nicolae redenumeste notiunea de arestare preventiva. Propunerea operata de senatorul PSD spune ca arestarea preventiva se dispune in urmatoarele doua forme: „arestul la domiciliu”, respectiv „arestul sever”. Acest ultim concept – arest sever – nu a existat niciodata in Codul de Procedura Penala. Practic, este o notiune inventata de Serban Nicolae. „In opinia mea, o asemenea forma a masurii preventive trebuie sa fie una de exceptie, impusa de circumstantele deosebite privitoare la persoana inculpatului”, explica Serban Nicolae conceptul de „arest sever”, anuntaAdevarul.