Politic Show: Topul finantatorilor politici in 2014. Cat mai costa in Romania locul de europarlamentar si cel de presedinte; UNPR, preocupat de legile sigurantei nationale; Tariceanu a reusit oficial sa isi faca partid
Topul finantatorilor politici in 2014. Cat mai costa in Romania locul de europarlamentar si cel de presedinte Datele din registrele financiare ale partidelor arata ca cele mai multe fonduri private au ajuns in 2014 la PSD, principala formatiune aflata la guvernare, dar si ca partidele au pus anul trecut, pe locurile eligibile din lista pentru europarlamentare, o „taxa” care a atins si 70.000 de euro. Singurul candidat la alegerile prezidentiale care apare in lista oficiala a sponsorilor politici in 2014 este Klaus Iohannis, cu o donatie care echivaleaza insa cu indemnizatia lunara pe care actualul presedinte o primeste la Palatul Cotroceni – 9.500 de lei. Victor Ponta si-a finantat partidul, asa cum arata registrele oficiale, doar prin intermediul sotiei, care a candidat, la randu-i, la europarlamentare, in acelasi an, in timp ce Elena Udrea a avut ca interfata o firma de transport de marfa in care este actionara, scrie Adevarul.
Darius Valcov poate fi arestat Fostul ministru de Finante, Darius Valcov, poate fi arestat preventiv, asta dupa ce senatorii au incuviintat o noua cerere de retinere si arestare preventiva pe numele sau. In absenta sa, 109 colegi senatori au dat unda verde solicitarilor procurorilor, dupa ce s-au certat, mai bine de o ora, pe procedura de vot. Concret, desi majoritatea senatorilor au cerut ca cererea sa fie adoptata in baza Regulamentului, modificat cu o zi in urma, Calin Popescu Tariceanu a invocat Statutul deputatilor si senatorilor. Din acest motiv, liberalii i-au cerut chiar si demisia. Darius Valcov nu a venit la comisia juridica pentru a-si sustine apararea, insa le-a transmis senatorilor ca va veni in plen, miercuri, cand acestia vor vota cele doua cereri ale procurorilor DNA. Chiar si asa, fostul ministru de Finante nu a mai ajuns nici in plen, fiind prezent, in acel timp, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, scrie Gandul.
UNPR, preocupat de legile sigurantei nationale „Pachetul de legi (n.r.-privind securitatea nationala) sta de multa vreme in Parlament, e cazut in desuetudine, trebuie refacut, dar trebuie sa ne armonizam cu partenerul nostru de la guvernare, PSD, si sa ajungem la o formula de consens. Vom incerca sa atragem si partidele din Opozitie in aceasta operatiune”, a declarat acesta. La randul sau, deputatul UNPR Ion Raducanu a afirmat ca in domeniul apararii nationale, obiectivele cuprind implementarea deciziilor Summit- ului NATO din Marea Britanie, participarea la misiuni si operatii in afara teritoriului Romaniei, amplasarea unor elemente ale sistemului american de aparare antiracheta, suplimentarea bugetului MAPN pentru 2015 la prima rectificare bugetara sau reconstructia sistemului de pensii militare, scrie EVZ.
Ce raspuns ii da Orban lui Iohannis in legatura cu o majoritate parlamentara PNL Prim-vicepresedintele PNL Ludovic Orban a precizat ca va avea mare grija cum construieste noua majoritate parlamentara, intrucat obiectivul de constructie a unei noi majoritati parlamentare, care sa duca la caderea Guvernului Ponta este in principal obiectivul PNL, relateaza Romania Libera. Declaratiile lui Orban vin dupa ce Klaus Iohannis a afirmat intr-o conferinta de presa la implinirea a 100 de zile de mandat ca spera ca liberalii vor fi bine inspirati cand fac aliante. El a mai spus ca liberalii se afla pe punctul de a finaliza programul de guvernare, care va fi baza discutiei cu grupurile parlamentare dar si cu parlamentari, individual, pentru a putea obtine majoritatea parlamentara.
Tariceanu a reusit oficial sa isi faca partid Presedintele Partidului Liberal Reformator, Calin Popescu Tariceanu, a reusit sa isi inscrie formatiunea in Registrul Partidelor Politice de la Tribunalul Bucuresti. Partidul Liberal Reformator exista oficial, Tribunalul Bucuresti aproband recent cererea lui Tariceanu de a-l inscrie in Registrul Partidelor. Presedintele Senatului incearca din primavara anului trecut sa isi inscrie partidul, insa Tribunalul Bucuresti l-a refuzat. Tariceanu preluase, cu putin timp inainte de alegerile prezidentiale, Partidul National al Mediului caruia a vrut sa ii schimbe numele si sigla, dar instanta a respins inscrierea dupa ce a ajuns la concluzia ca semnele electorale ale formatiunii au fost modificate prea aproape de alegerile prezidentiale. Presedintele Senatului a preluat partidul si a organizat, in august 2014, chiar un Congres in cadrul caruia a modificat numele formatiunii si a fost ales presedinte, scrie Adevarul.