Sari direct la conținut

Politic show: Traian Basescu: PSD nu poate fi un partener al nostru in vreun Guvern, in vreo Coalitie majoritara; Portretul-robot al premieruluI PSD care "arata bine"; Kelemen Hunor: Este o perioada cu multe atacuri la adresa simbolurilor comunitatii maghiare

HotNews.ro
Politic show, Foto: Colaj foto
Politic show, Foto: Colaj foto

Traian Basescu: PSD nu poate fi un partener al nostru in vreun Guvern, in vreo Coalitie majoritara. „Vreau sa va spun referitor la aliante ca PSD nu poate fi un partener al nostru in vreun Guvern, in vreo Coalitie majoritara. Nu trebuie sa va mai dau explicatii de ce, dar PSD, oricat este de mare, este un partid care nu are niciun fel de apetenta pentru modernizarea sistemelor. Fie ca este sistemul de sanatate, fie ca este sistemul de educatie, fie ca vorbim despre debirocratizare. Nu, ei nu au niciun fel de viziune din acest punct de vedere. Mai este o zona in care viziunea lor este falimentara si se potriveste cu cea a lui Tariceanu, si anume utilizarea banului public, atunci cand tara este in ciclu de crestere economica. Sigur ca trebuie sa se indrepte si spre cetatean, dar a nu repartiza corect plusul de resurse care ti-l da cresterea economica este o crima”, a punctat Traian Basescu, marti, a Brasov, la lansarea candidatilor formatiunii politice pentru Parlament, citat deRomania Libera.

Portretul-robot al premieruluI PSD care „arata bine”. Fostul prim-ministru Victor Ponta si presedintele PSD, Liviu Dragnea au „desenat” diferit profilul premierului social-democrat. Victor Ponta vrea ca premierul PSD sa fie un fost ministru din cabinetul sau, fara sa excluda un prim-ministru femeie. „Cineva care a avut performanta in Guvernul pe care eu l-am condus, un ministru, un fost ministru care a si invatat ce inseamna guvernare”, a spus el. Ponta i-a numit pe Liviu Dragnea, Rovana Plumb si Eugen Teodorovici. Niciunul din cei trei nu e exclus sa fie prim-ministru. O alta varianta este prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, fost ministru de Finante in primul Guvern USL, informeazaEVZ.

Kelemen Hunor: Este o perioada cu multe atacuri la adresa simbolurilor comunitatii maghiare. Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat marti, la Cluj-Napoca, la prima aniversare a Zilei Limbii Maghiare in Romania, ca decizia de a adopta in Parlament o lege in acest sens a fost un gest important, adaugand ca acum „este o perioada cu multe alte initiative si multe atacuri la adresa simbolurilor si identitatii lingvistice si culturale a comunitatii maghiare”, potrivit News.ro. „Anul trecut, in Parlamentul Romaniei, a fost adoptata o lege prin care in data de 13 noiembrie se sarbatoreste Ziua Limbii Maghiare si a fost un gest important, mai ales ca este o perioada cu multe alte initiative si multe atacuri la adresa simbolurilor si identitatii lingvistice si culturale a comunitatii maghiare. A fost un gest foarte pozitiv”, a declarat presedintele UDMR, Kelemen Hunor, marti, la Cluj-Napoca, unde a fost sarbatorita Ziua Limbii Maghiare, potrivit News.ro, citat deAdevarul.

Iohannis: „Daca toate partidele doresc sa fie de partea Coalitiei pentru Familie, inseamna ca acolo se promoveaza cel mai bine toleranta”. Decizia pentru organizarea, in primavara, a unui referendum pentru schimbarea definitiei familiei este „inteleapta” a declarat marti presedintele Klaus Iohannis. Intrebat cum ramane cu ideea de toleranta pe care a promovat-o atunci cand a transmis ca nu trebuie sa mergem pe calea „fanatismului religios”, seful statului a raspuns ca „daca toate partidele doresc sa fie de partea Coalitiei pentru Familie, inseamna ca acolo se promoveaza cel mai bine toleranta”. Referendumul pentru revizuirea Constitutiei si schimbarea definitiei familiei, in sensul in care aceasta sa fie definita drept uniunea dintre un barbat si o femeie, ar putea fi organizat in primavara, aceasta fiind o decizie „inteleapta” a explicat Klaus Iohannis, referitor la estimarile si declaratiile publice facute de formatiunile politice in ultima perioada, relateazaGandul.

Ce nu spun politicienii despre planurile postelectorale. Demnitarii pe care ii vor propune partidele nu au fost anuntati oficial. In spatele declaratiilor pompoase de campanie, Liviu Dragnea se viseaza premier, Calin Popescu Tariceanu – cel putin sef al Senatului, post pentru care este propusa si Alina Gorghiu. Traian Basescu vrea sa fie arbitrul meciurilor politice. In campania electorala, liderii partidelor au grija sa isi ascunda adevaratele intentii, pentru a-si cultiva imaginea in ochii electoratului si a-si surprinde adversarii politici. PSD si ALDE trambiteaza formarea unei majoritati care va sustine propriul premier, al carui nume nu este dezvaluit oficial. Liderii PSD s-au intrecut in a da indicii. „Este un domn care arata bine”, a mentionat liderul PSD, Liviu Dragnea, care a adaugat ca va fi ales dintre membrii PSD care au lucrat la programul de guvernare, potrivitRomania Libera.

Cum vor gestiona partidele un esec in alegeri. EVZ va prezinta scenariile despre care niciun partid nu vrea sa vorbeasca: ce se intampla daca pierd alegerile parlamentare din 11 decembrie si rateaza viitorului Guvern PSD va organiza in primavara un Congres extraordinar daca pierde alegerile. „Eu imi voi da demisia daca PSD nu castiga alegerile, e o chestiune fireasca. In politica si in sport cel care pierde alegerile e cel care nu e pe primul loc”, a declarat liderul PSD, Liviu Dragnea. In realitate, Dragnea nu se asteapta sa piarda, afirmatiile sale fiind un exercitiu de imagine, spun surse PSD pentru EVZ. Lucrurile se complica daca PSD castiga alegerile dar nu face Guvernul. In aceasta situatie, spun surse de la varful partidului, sustinatorii fostului premier Victor Ponta vor incerca sa-l faca pe Dragnea „tapul ispasitor” al intrarii PSD in opozitie si in final „decapitarea” lui. Daca PSD face Guvernul, actuala conducere isi va continua mandatul pana in 2019, noteazaEVZ.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro