Sari direct la conținut

Politic show: Tutuianu spune ca Dragnea se afla in spatele demisiei sale: Am plecat cu lacrimi in ochi; Parlamentul nu doreste sa verifice votul prin care Guvernul Grindeanu a cazut; Guvernul a adoptat prima rectificare a bugetului din acest an

HotNews.ro
politic show, Foto: Colaj foto
politic show, Foto: Colaj foto

Parlamentul refuza verificarea votului prin care Guvernul Grindeanu a cazut. Plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului a respins miercuri, cu 46 de voturi „pentru”, 279 de voturi „impotriva” si 38 de abtineri, propunerea USR privind constituirea unei comisii de ancheta privind votul de la motiunea de cenzura impotriva Guvernului Grindeanu. Senatorul USR Mihai Gotiu a solicitat, la inceputul sedintei plenului reunit, suplimentarea ordinii de zi cu un punct privind constituirea unei comisii de ancheta care sa verifice votul de la motiunea de cenzura impotriva Cabinetului Grindeanu. „Exista din inregistrarile video care au fost facute suspiciuni de furt in Palatul Parlamentului. Numarul celor care au votat este mai mic decat numarul total de voturi. Va rugam sa puneti acest punct pe ordinea de zi pentru a inlatura acestei suspiciuni care planeaza asupra parlamentarilor romani”, a afirmat Mihai Gotiu, potrivitDigi24.

Guvernul a aprobat rectificarea care taie fonduri de la investitii si da bani la salarii si pensii. Guvernul a adoptat miercuri prima rectificare a bugetului din acest an, motivata de o crestere economica mai mare, dar folosita de coalitia PSD-ALDE pentru masuri mai degraba electorale. In conditiile inregistrarii unei cresteri economice de 5,8% pe primul semestru, Guvernul a majorat estimarea valorii produsului intern brut cu 21,9 miliarde lei, conform estimarilor Comisiei Nationale de Prognoza, de la 815,2 miliarde lei la 837,1 miliarde lei. Ministrul finantelor Ionut Misa a spus, la inceputul sedintei de guvern, ca unele bugete componente ale bugetului general consolidat au inregistrat diminuari ale veniturilor – bugetul de stat, minus 1.326,5 milioane lei, iar alte bugete au inregistrat majorari ale veniturilor – bugetul asigurarilor sociale, plus 663,1 milioane lei, bugetele locale, plus 1.989 milioane lei, rezultand pe sold un plus de venituri de 1.060,7 milioane lei, deci „o rectificare pozitiva”, informeazaEuractiv.ro.

De la Strasbourg la Sibiu, doi ani incerti. Presedintele Comisiei Europene a tinut marti un discurs in fata Parlamentului European anuntand obiectivele pe termen scurt si incercand, totodata, sa aplaneze conflictele dintre Est si Vest. Jean Claude Juncker se dovedeste in continuare omului compromisului abil, caci in cele mai multe aspecte controversate a cautat acel juste milieu menit sa ofere satisfactie tuturor. Nu neaparat in mod simetric, dar oferind totusi ceva si partilor slabe care s-au plans de a fi fost dezavantaje. In alte privinte s-a aratat insa categoric. Ne oprim pe moment asupra acelor aspecte care au creat polemica si mai ales care au suscitat un interes in estul Europei. In ciuda unei formulari discrete, in contextul mai larg al temei migratiei, a atras atentia aluzia facuta la Ungaria si Slovacia care au anuntat ca nu recunosc sentinta Curtii Europene de Justitie privitoare la repartizarea migrantilor in toate tarile Uniunii: „Statul de drept nu este o optiune, a spus Juncker”, fara sa numeasca pe cineva precis, iar ulterior liderul grupului PPE, Manfred Weber, avea sa spuna in aceeasi maniera aluziva ca a nu respecta sistemul legal european atrage dupa sine „parasirea Uniunii”, conformDeutsche Welle.

Lazar si Kovesi, reclamati la CCR. Ce scriu Dragnea si Tariceanu lui Dorneanu. Presedintii Senatului si Camerei Deputatilor au trimis doua sesizari la Curtea Constitutionala, cu un continut identic, in care reclama crearea unui conflict juridic de natura constitutionala intre Ministerul Public si Parlament, ca urmare a refuzului Laurei Codruta Kovesi de a se prezenta in fata comisiei care ancheteaza alegerile din 2009, respectiv a refuzului lui Augustin Lazar de a lua masuri impotriva sefei DNA si de a trimite comisiei o copie dupa dosarul clasat de procurori. „Refuzul procurorului general, ca si refuzul procurorului sef al DNA impiedica realizarea functiei de control parlamentar, respectiv indeplinirea in acest cadru a obiectivelor anchetei parlamentare, incalcand principiul colaborarii loiale dintre autoritatile publice”, se arata in sesizarile trimise la Curtea Constitutionala, potrivitDigi24.

Tutuianu spune ca Dragnea se afla in spatele demisiei sale: Am plecat cu lacrimi in ochi. Adrian Tutuianu a povestit, la Antena 3, ce s-a intamplat in ziua in care si-a prezentat, obligat, demisia din functia de ministru al Apararii. utuianu spune ca Liviu Dragnea, liderul PSD, e omul care i-a vrut capul, desi Guvernul stia problemele financiare ale MApN. „Imi reprosez un singur lucru: ca nu l-am sunat pe premierul Mihai Tudose. M-a chemat la Palatul Victoria, alaturi de ministrul de Finante, Ionut Misa. Premierul mi-a spus ca presedintele partidului, Liviu Dragnea, i-a cerut sa rezolve cumva aceasta problema. Mi-a sugerat ca daca eu nu plec, va trebui sa ma demita. I-am spus sa imi dea doua coli de hartie. Mi-am scris demisia si am plecat. Comunicatul pe care eu l-am publicat pe site-ul MApN a fost trimis si la Guvern, inainte ca el sa fie pe site la noi. Nu credeam ca de la asa ceva se ajunge la o demisie. Nu stiu daca astepta cineva un pretext ca sa fiu demis. Eu nu am vrut sa ma demita nimeni. Nu am avut nicio apropiere de presedintele Romaniei. Am avut doar intalniri institutionale. Am vorbit, o data, la cererea mea, despre proiectul de inzestrare a Armatei, am vorbit o ora si jumatate”, conformRevista22.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro