Sari direct la conținut

Politica fiscala: Politicienii de la Bucuresti nu iau in serios avertismentele Uniunii Europene

HotNews.ro

Informatia ca ministrii de finante din tarile Uniunii Europene vor cere Romaniei saptamina viitoare sa ia in considerare o marire a taxelor pentru cresterea veniturilor bugetare si atragerea de noi investitii pare sa fie ignorata de cei mai multi dintre politicienii romani.

In timp ce persoanele aflate la putere cred ca astfel de masuri nu sunt necesare si ca nu ar face decit sa afecteze economia, reprezentantii opozitiei cred ca Guvernul trebuie sa gaseasca solutii pentru cresterea veniturilor bugetare.

In exclusivitate pentru Hotnews.ro presedintele Comisiei Buget-Finante din Senat, Varujan Vosganian a declarat ca aceasta initiativa a ministrilor din tarile membre ale UE este inadmisibila.

„Mi se pare caraghios. Nu este posibil ca ministrii de Finante din tarile europene sa ceara marirea taxelor. Impozitele noastre sunt in concordanta cu cele ale UE, poate doar impozitul pe salariu este mai redus decat in Uniunea Europeana. La noi nu se pune problema de aquis comunitar, este inacceptabil ceea ce imi spuneti dvs ca intentioneaza sa faca ministrii”.

O opinie asemanatoare are si Peter Eckstein Kovacs, presedintele Comisiei juridice din Senat, care nu este de acord cu marirea taxelor si impozitelor si asta pentru ca romanii nu ar face fata unor dari mai mari.

„Marirea taxelor si impozitelor ar afecta in mod special majoritatea populatiei, Romania Taxele reduse pe care le mentine tara noastra in prezent sunt beneficie si au avut un efect favorabil asupra vietii economice. Celelalte tari care au aderat ori care sunt candidate la UE incerca sa atraga investitii prin miscorarea taxelor.

Masura luata de guvern privind introducerea taxei unice a fost una care a avut ecou si in celelate tari europene si drept urmare acestea vor sa micsoreze si ele taxele”.

In schimb, fostul ministru de finante, Mihai Tanasescu crede ca guvernul trebuie sa accepte o revizuire a politicii sale fiscale.

„Dupa ce FMI a rupt acordul cu Romania, dupa ce, in nenumarate randuri, Bruxelles-ul a atras atentia asupra actualei politicii fiscale, dupa ce Fondul a catalogat-o drept o indisciplina fiscala, acum intalnirea ministrilor de finante va mai face inca o recomandare Romaniei pentru revizuirea politicii fiscale”, a spus Tanasescu.

„Va fi o voce comuna a UE ca ceea ce face guvernul roman este incorect. Romania va primi o recomandare clara ca trebuie sa-si majoreze veniturile la buget, asa cum trebuia sa faca inca de la inceput”.

Analistul economic George Vulcanescu considera ca UE are o imagine clara asupra defectelor economiei romanesti si ca atare face recomandri pentru a corecta dificultatile pe care se presupune ca le va intampina economia romaneasca in urmatorii ani.

„Romania nu a facut dovada in plan economic a unei formule viabile pe termen lung. Odata cu introducerea cotei unice, ramane in continuare problema colectarii banilor la bugetul de stat. O alta problema ramasa nerezolvata este cea privind ponderea incasarilor bugetare in PIB, asta deoarece colectarea veniturilor doar din cota unica si TVA nu este suficienta. De aici si reactiile oficialilor europeni”.

Reamintim ca marti, Hotnews.ro a relatat ca ministrii de finante din tarile Uniunii Europene vor cere Romaniei saptamina viitoare sa ia in considerare o crestere a unor taxe ca masura pentru cresterea veniturilor bugetare si pentru atragerea de noi investitii.

„Un nivel scazut al taxelor nu va permite mentinerea unui volum rezonabil al cheltuielilor, necesare pregatirii aderarii la Uniunea Europeana”, se arata intr-un document oficial pregatit pentru reuniunea ministrilor de finante ce urmeaza sa se desfasoare pe 5 mai, citat de agentia Bloomberg.

„In plus, acest lucru (taxe reduse – n.n.) ar putea duce la o deteriorare a echilibrului fiscal, daca conditiile favorabile de acum vor lua sfirsit”, se mai arata in documentul obtinut de catre Bloomberg.

Romania a introdus la inceputul anului trecut o taxa unica de 16 la suta, care a inlocuit impozitul pe veniturile personale de 40 la suta, ca si pe cel corporatist, de 25 la suta.

Numai ca acum volumul incasarilor la buget, ca procent din Produsul Intern Brut, este cel mai mic dintre toate tarile membre ale Uniunii Europene.

Ministrii europeni de finante vor mai recomanda Romaniei saptamina viitoare sa controleze mai atent cheltuielile bugetare pentru a mentine astfel sub control deficitul bugetar.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro