Sari direct la conținut

Politician german, acuzat că folosea prizonierii politici pentru a munci la ferma sa din Belarus

HotNews.ro
Politician german, acuzat că folosea prizonierii politici pentru a munci la ferma sa din Belarus
Jörg Dornau, pe afișele electorale Foto: Dirk Sattler / imago stock&people / Profimedia

Jörg Dornau, membru al partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) în parlamentul landului Saxonia, are o plantație de ceapă în Belaurs unde disidenții încarcerați lucrau pentru 4 lire sterline pe zi, dezvăluie The Guardian.

Dornau, în vârstă de 54 de ani, s-a dovedit a fi proprietarul fermei de ceapă situată pe pământ belarus la începutul acestui an, când a fost amendat cu 20.862 de euro pentru că nu și-a declarat veniturile suplimentare, neparlamentare, în parlamentul din Saxonia, în care este deputat din 2019.

În ciuda problemelor morale evidente legate de colaborarea cu o dictatură, chestiunea ar fi putut trece puțin dincolo de problema amenzii, cu excepția noilor acuzații care au apărut și care susțin că acesta a angajat cu bună știință prizonieri politici.

Informațiile conform cărora Dornau a încheiat o înțelegere cu o închisoare din Lida, un oraș din vestul Belarusului, pentru a angaja prizonieri închiși pentru disidență politică au fost publicate pentru prima dată săptămâna trecută de către organizația independentă din Belarus Reform.news.

Dornau nu a răspuns solicitărilor presei pentru comentarii.

Unul dintre deținuții care a lucrat la fermă, a declarat că, în timpul vizitei sale în februarie, la fermă lucrau aproximativ 30 de prizonieri, dintre care mulți, ca și el, fuseseră închiși pe motive politice. Aceștia sortau ceapă pentru aproximativ 4 lire sterline pe zi, în ceea ce el a descris ca fiind o activitate strict voluntară.

Înainte de a ajunge la fermă, deținutul fusese reținut de serviciile de securitate belaruse pentru că a dat „like” unei postări vechi de pe rețelele de socializare din 2021 și a fost condamnat la 15 zile de închisoare, ca parte a represiunii brutale a regimului împotriva tuturor formelor de disidență.

Belarusul a fost zguduit pentru prima dată de proteste în masă pro-democrație în timpul realegerii controversate a lui Aleksandr Lukașenko ca președinte în august 2020 pentru un al șaselea mandat, pe care opoziția și Occidentul au condamnat-o ca fiind frauduloasă.

În acea perioadă, autoritățile belaruse au reținut peste 35.000 de persoane, dintre care multe au fost torturate în detenție sau au părăsit țara.

Din informațiile preliminare, Dornau a înființat Zybulka-Bel Ltd, compania care administrează ferma, în octombrie 2020, când protestele pro-democrație la nivel național erau încă în plină desfășurare în țară.

De atunci, regimul Lukașenko, sprijinit de Vladimir Putin – pe care Minskul îl sprijină la rândul său în războiul din Ucraina – și-a intensificat represiunea chiar și a celor mai mici acte de disidență, acuzându-i pe critici de „extremism” și „terorism” pentru acțiuni minore ca lăsarea de comentarii critice pe rețelele de socializare sau urmărirea așa-numitelor canale Telegram „extremiste”.

Grupurile pentru drepturile omului estimează că în Belarus există în prezent peste 1.400 de deținuți politici, inclusiv fondatorul Viasna, laureatul premiului Nobel pentru pace Ales Bialiatski.

INTERVIURILE HotNews.ro