Sari direct la conținut

Politistii si psihiatrii sunt de acord: temperaturile extreme accentueaza tendintele negative

Flacara Iasului

Caldura excesiva ii inclina pe unii oameni la gesturi extreme. Recent, doi barbati si-au macelarit pur si simplu nevestele, unul dand 33 de lovituri de cutit, iar celalalt lovind cu bardita. Politistii spun ca nu este exclus ca unul din factorii care i-au impins la asemenea gesturi sa fie si canicula. Psihiatrii argumenteaza ca, intr-adevar, canicula duce la accentuarea tendintelor negative.

Temperaturile ridicate cresc gradul de agresivitate chiar si la persoanele aparent normale, iar cei care au deja o afectiune psihiatrica sunt expusi la crize incontrolabile

Ieri, la orele pranzului, termometrul indica 42 de grade Celsius in zona complexului studentesc Tudor Vladimirescu. Insa, in realitate, temperatura este mult mai ridicata. „Temperatura urbana” este un nou concept vehiculat pentru orase, pentru ca la temperatura inregistrata oficial se adauga poluarea, care amplifica efectul de sera, radiatia emanata de asfalt sau de cladirile incalzite.

Practic, temperatura urbana poate fi mai mare cu 5-10 grade Celsius mai mare decat cea normala.

Indicele de confort termic a depasit in aceste zile pragul critic de 80 de unitati. Acest lucru inseamna ca oamenii au resimtit o caldura mult mai mare in corp, deoarece o valoare ridicata a indicelui inseamna o reducere a ratei de evaporare a caldurii.

Specialistii sustin ca, la 45 de grade Celsius, apar crampele musculare si extenuarea, la 46-54 de grade apare riscul de soc termic, iar la peste 54 de grade C organismul intra in colaps.

Organismul uman resimte din plin efectul temperaturilor ridicate. Cei mai multi oameni se simt obositi, iritati, incearca senzatii de lesin si dureri de cap. In plus, caldura ne poate face irascibili si agresivi cu cei din jur.

Ameteli, migrene, hemoragii

Cei mai expusi sunt cardiacii, predispusi la tulburari de ritm cardiac sau chiar la infarct miocardic acut. Medicii sustin ca deshidratarea organismului generata de caldura duce la cresterea irascibilitatii, dar si la aparitia starilor de confuzie, accentuate de cresterea tensiunii arteriale.

„La fel ca si inima, creierul este dependent de circulatia generala a sangelui, iar in conditii de temperatura ridicata pot aparea fenomene de vasodilatatie si deshidratare. Vasodilatatia duce la aparitia ametelii si a durerilor de cap, iar hipotensiunea craniana si deshidratarea pot duce chiar la hemoragii cerebrale”, a declarat dr. Florin Gramada, medic in cadrul Spitalului de Neurochirurgie.

Oameni aparent normali, transformati in monstri sangerosi

Zilele trecute, doi barbati si-au macelarit pur si simplu nevestele, in niste scene desprinse parca din cele mai sangeroase filme de groaza. Politistii spun ca nu este exclus ca unul din factorii care i-au impins la asemenea gesturi sa fie si canicula. Oameni aparent normali au ajuns sa comita acte de o cruzime excesiva.

Un barbat alcoolic si-a urmarit fosta sotie cu cutitul prin toata casa, injunghiind-o de 33 de ori, iar intr-un alt caz, un barbat i-a sectionat gatul fostei neveste cu barda, dupa ce traisera mai bine de 20 de ani impreuna.

„Poate si caldura din ultima vreme a fost una din cauze. Se stie din diverse studii ca oamenii devin mai agresivi atunci cand este foarte cald. Acest lucru se vede si in activitatea Politiei. Oamenii sunt mai iritati, mai predispusi la scandaluri. Daca mai adaugam si consumul de alcool, atunci combinatia este fatala”, a declarat subcomisarul Lucian Mursa, seful Politiei Municipale iesene.

Violente si „sinucideri de vara”

La unele persoane, caldura poate genera un comportament violent. Din cauza caldurii, oamenii devin mai irascibili, iar cei care au dezechilibre psihice risca sa sufere diverse tulburari, in special depresie si anxietate. „Canicula accentueaza tendintele negative.

Cei care au ganduri de sinucidere chiar vor incerca sa-si ia viata, iar cei care au comportament agresiv, in general, vor comite acte de violenta”, a explicat medicul psihiatru Gabriel Crumpei.

Cele mai multe sinucideri in judetul Iasi au loc in perioada aprilie-august. In lunile mai, iunie si iulie ale acestui an, s-au inregistrat 19 cazuri de sinucidere. Printre cauzele „sinuciderilor de vara” se numara consumul exagerat de alcool, adesea tarie, pe o vreme deosebit de calda, fapt care, spun specialistii, ia mintile oamenilor, care ajung sa nu mai fie constienti de faptele lor.

Psihiatrii spun ca, dupa ce efectul euforizant al alcoolului trece, apare o stare de depresie accentuata, sentimentul de culpabilitate si inutilitate.

Alte „boli” de canicula

Medicii spun ca temperatura excesiva poate duce la tulburari de ritm cardiac sau infarct miocardic acut. Socul caloric se manifesta prin febra, tegumente uscate, pierderea cunostintei. Socul hipovolemic se manifesta prin tegumente reci si palide, tensiune arteriala scazuta. Apar crampe musculare la nivelul bratelor si picioarelor.

Insomniile neobisnuite pot fi cauzate si de scaderea melatoninei din creier. Ele conduc la apatie sau stare de nervozitate. Cresterea concentratiei hormonilor tiroidieni poate fi influentata si de cresterea temperaturii, accentuand starea de agitatie si iritabilitate.

Oamenii pot simti o stare de oboseala, de rau general, un risc crescut prezentandu-l varstnicii, copiii, bolnavii cu afectiuni cronice, in special cardiace si respiratorii, si femeile gravide.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro