Sari direct la conținut

Polonia primeste mai putine gaze naturale din Rusia, incepand de luni. Fluxurile au scazut cu 24%. Ucraina acuza o manevra impotriva sa

HotNews.ro

Polonia se confrunta cu o reducere cu 24% a gazelor naturale importate de la gigantul rus Gazprom, care respinge insa acuzatiile.

In 8 septembrie, fluxul de gaze a scazut cu circa 20% fata de comenzile efectuate de operatorul polonez PGNiG, iar in ziua urmatoare aprovizionarile au fost taiate cu 24%, potrivit portalului polonez de stiri wbj.com.

Societatea incearca in prezent sa afle motivele acestor reduceri, „in special daca sunt de natura tehnica sau comerciala”.

PGNiG a precizat ca reducerile de aprovizionari au fost compensate cu gaze provenite din alte surse de import, astfel incat pentru moment nu s-a recurs la rezervele subterane, care au fost umplute inainte de venirea iernii.

Miercuri, Gazprom a publicat un comunicat in care afirma ca aceste informatii sunt incorecte iar volumul livrat Poloniei este „in prezent acelasi ca in zilele precedente, respectiv 23 de milioane de metri cubi”.

Gigantul rus a precizat insa ca livrarile se vor efectua „in functie de resursele disponibile pentru exporturi si de alimentarea rezervelor subterane pe teritoriul rusesc”.

Seful monopolului de transport al gazelor din Ucraina, Ukrtransgaz, a afirmat ca Rusia a inceput sa limiteze livrarile catre Polonia pentru a afecta nivelul exportat de Varsovia catre Kiev, potrivit Reuters.

Ihor Prokopiv a precizat ca la ora 2 p.m. Polonia a stopat fluxul invers catre Ucraina, in volum de 4 milioane de metri cubi.

Prokopiv a precizat ca furnizarile de gaz din Polonia ar putea fi reluate in doua zile. Acesta a adaugat ca nu exista probleme cu gazele importate din Slovacia.

Ucraina, care consuma circa 50 de miliarde de metri cubi de gaze pe an, produce doar 20 de miliarde metru cubi si importa restul, in majoritate din Rusia.

De asemenea, Ucraina importa gaze de la vecinii sai din UE Polonia si Ungaria. Dar importurile din Ungaria au scazut rapid luna trecuta iar Prokopiv spune ca tot Moscova s-ar afla in spatele acestei decizii.

In septembrie, Ucraina a inceput sa importe gaze din Slovacia iar aceasta sursa ar putea acoperi 20% din necesarul tarii, dupa cum a declarat premierul Arsenii Iatseniuk.

Ministrul Energiei, Iuri Prodan, a declarat miercuri ca rezervele subterane ale tarii contin in prezent 16 miliarde metri cubi iar tara intentioneaza sa adauge alte 17,5 miliarde pana la finele lui noiembrie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro