Sari direct la conținut

Polonia și-a prezentat „Scutul estic”, planul de întărire masivă a graniței cu Rusia și Belarus

HotNews.ro
„Scutul estic” a fost prezentat de viceministrul polonez al apararii Cezary Tomczyk si generalul Wieslaw Kukula, Foto: Marcin Obara / PAP / Profimedia Images
„Scutul estic” a fost prezentat de viceministrul polonez al apararii Cezary Tomczyk si generalul Wieslaw Kukula, Foto: Marcin Obara / PAP / Profimedia Images

Polonia a prezentat luni detaliile „Scutului estic”, un program de 10 miliarde de zloţi (2,55 miliarde de dolari) de întărire a apărării de-a lungul frontierelor sale cu Belarus şi Rusia, plan pe care îl speră finalizat în 2028, transmit Reuters și Agerpres.

Graniţa a fost un loc de tensiune când acolo au început să se strângă migranţi în 2021, după ce Belarus, un aliat apropiat al Rusiei, a deschis agenţii de turism în Orientul Mijlociu, oferind o nouă rută neoficială către Uniunea Europeană, un gest menit, potrivit UE, să creeze o criză.

Ministerul Apărării de la Varşovia a prezentat luni detaliile programului, ce include planuri de construire de fortificaţii, huburi şi sisteme de telecomunicaţii în coordonare cu alte state de pe flancul estic al NATO – Finlanda, Estonia, Letonia şi Lituania.

„Aceasta alcătuieşte un sistem complex de acţiuni defensive şi de descurajare. Conectează sisteme de acces, dar totodată vom achiziţiona şi implementa sisteme moderne antidrone şi de recunoaştere”, a declarat ministrul Wladyslaw Kosiniak-Kamysz într-o conferinţă de presă.

„Aceasta este cea mai mare operaţiune de întărire a frontierei estice a Poloniei, flancul estic al NATO, de după 1945”, a adăugat el. Polonia se învecinează cu Rusia prin exclava rusă Kaliningrad aflată la granița sa de nord-est.

Polonia vrea să folosească și fonduri europene pentru a-și întări granița de est

Ministrul adjunct Cezary Tomczyk a precizat că investiţiile vor începe în primul trimestru al anului viitor şi se aşteaptă să fie încheiate în 2028. Polonia speră să obţină fonduri UE pentru unele dintre proiecte. Anterior, Polonia a construit la graniţa cu Belarus un gard, de peste 180 km în lungime şi înalt de 5,5 metri, de protecţie împotriva imigraţiei ilegale.

Gardul este completat de un sistem de camere de supraveghere şi de senzori care monitorizează frontiera.

Relaţiile dintre Polonia şi Rusia s-au deteriorat puternic după ce Moscova a trimis sute de mii de trupe în Ucraina vecină la 24 februarie 2024. Polonia a răspuns majorându-şi substanţial cheltuielile pentru apărare.

Raportat la PIB, Polonia este statul NATO care cheltuie cel mai mult pe apărare, plasându-se peste inclusiv Statele Unite la acest capitol.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro