Sari direct la conținut

Polonia și Lituania promit să apere „coridorul Suwalki” de lângă Kaliningrad: „Este un loc fragil, de aceea e protejat în mod special de forţele NATO”

HotNews.ro
Soldați români și polonezi din cadrul NATO, mobilizați în „Coridorul Suwalki”, Foto: Wojtek RADWANSKI / AFP / Profimedia
Soldați români și polonezi din cadrul NATO, mobilizați în „Coridorul Suwalki”, Foto: Wojtek RADWANSKI / AFP / Profimedia

Preşedintele polonez Andrzej Duda şi preşedintele lituanian Gitanas Nauseda s-au deplasat joi împreună în regiunea aşa-numită „coridorul Suwalki”, care se întinde de-a lungul frontierei dintre cele două ţări, considerat deseori un „loc fragil” al NATO şi care ar putea fi prima ţintă a unui ipotetic atac rusesc, relatează agențiile AFP, DPA şi Agerpres.

Acest „coridor”, care îşi are numele de la oraşul Suwalki, capitala regiunii, reprezintă calea cea mai scurtă între enclava rusă Kaliningrad, la Marea Baltică, şi Belarus, aliat al Moscovei, care serveşte ca bază din spatele frontului pentru forţele ruse care operează în Ucraina. Potenţiala sa ocupare ar putea tăia ţările baltice de restul statelor din Uniunea Europeană şi din NATO în Europa continentală.

„Este un loc fragil” care riscă să „atragă privirea agresorului” potenţial, a declarat presei preşedintele lituanian în cadrul unui briefing cu omologul său polonez.

„Nu trebuie să ascundem faptul că, din acest motiv, el este protejat în mod special de forţele Alianţei Nord-Atlantice”, a spus Duda, într-un decor format din blindate şi din soldaţi comandaţi de Divizia Multinaţională Nord-Est a NATO, în cadrul prezenţei avansate a Alianţei.

Duda şi Nauseda au evidenţiat disponibilitatea de apărare a ţărilor lor în zona de graniţă cu enclava Kaliningrad.

Cei doi şefi de sat au salutat de asemenea deciziile de la ultimul summit al NATO de a întări prezenţa pe flancul estic al Alianţei, deosebit de îngrijorat de la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova în 2014 şi de la invazia rusă din Ucraina lansată la 24 februarie.

Regiunea rusă Kaliningrad, situată între Polonia şi Lituania (Foto: Aleksey Shirmanov / Alamy / Profimedia)

Rusia „va răspunde ferm”

Între timp, Rusia a transmis că se pregăteşte „pentru ce este mai rău” în privinţa căilor de transport spre Kaliningrad, enclava sa de la coasta Mării Baltice, în lumina sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană.

În prezent au loc discuţii prin diverse canale cu scopul de a rezolva tranzitul de marfă prin Lituania, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru agenţia de presă Interfax.

„Sperăm la ce e mai bun, dar ne pregătim şi pentru ce e mai rău”, a spus el.

Lituania blochează toate bunurile supuse sancţiunilor UE impuse ca reacţie la invazia rusă din Ucraina. Printre mărfurile afectate se numără bunuri de lux şi oţelul, care reprezintă împreună majoritatea transporturilor.

Pasagerii au în continuare permisiunea de a traversa teritoriul Lituaniei.

Valentina Matvienko, şefa Consiliului Federaţiei Ruse, a acuzat Lituania de iresponsabilitate şi a amenințat că, dacă nu va fi găsită o soluţie, Rusia va răspunde ferm. Ea a mai afirmat că sancţiunile occidentale împotriva Rusiei ca reacţie la război sunt ilegale.

___

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro