Sari direct la conținut

Poluarea din Marea Neagra ucide si delfinii

HotNews.ro

Pacura scursa din petrolierul rusesc scufundat in Marea Neagra ucide delfinii, aflati oricum pe cale de disparitie. Agentia Rusa de Mediu, citata de Ria Novosti, atrage atentia ca nu doar pasarile si pestii, ci si mamiferele marine sunt in pericol, fiind deja descoperite cazuri de delfini morti.

Faptul este cu atat mai ingrijorator cu cat ecologistii sustin ca delfinii din Marea Neagra sunt la un pas de disparitie.

De altfel, Programul ONU pentru Mediu a declarat anul 2007 „anul delfinului”.

Agentia Ria Novosti anunta ca, in cazul in care nu se iau masuri urgente, pacura deversata in apele Marii Negre ar putea afecta si Marea Azov.

Directorul-adjunct al Agentiei rusesti de Mediu a avertizat, zilele trecute, ca Marea Neagra sufera un dezastru major, care va lasa urme cel putin 10 ani.

Curatarea zonei ar putea dura intre 40 si 45 de zile, insa operatiunile sunt ingreunate de vremea nefavorabila. Intre timp, autoritatile de la Moscova sustin ca pata de petrol se indreapta spre Marea Azov, si nu spre litoralul romanesc.

Ministrul ucrainean pentru situatii de urgenta, Nestor Shufrich, a declarat ca 13 nave au fost avariate din cauza furtunilor de la 10 si 11 noiembrie, dintre care cinci s-au scufundat si alte opt au esuat. Cel putin trei marinari au murit in timpul furtunii care s-a produs in Stramtoarea Kerci, intre Rusia si Ucraina.

Pana ce organele de ancheta vor lamuri cine este de vina pentru pierderea de vieti omenesti, de pierderea navelor si dezastrul ecologic, in stramtoarea Kerci, epicentrul catastrofei, cateva sute de oameni continua sa lucreze la lichidarea urmarilor acesteia.

Aproximativ 1500 de tone de pacura cantinua sa se afle in apa, provocand moartea a mii de pasari si de pesti.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro