Sari direct la conținut

Ponta si PSD in faza "scapa cine poate"

HotNews.ro
Dan Tapalaga, Foto: Hotnews
Dan Tapalaga, Foto: Hotnews

In orice tara din lume, seful unui partid care pierde alegerile prezidentiale la un scor zdrobitor zboara din functie, pierde puterea sau macar este pus serios in discutie. Au trecut trei luni de cand Victor Ponta&co au pierdut presedintia la diferenta de zece procente, dar au supravietuit dezastrului fara mari batai de cap. Perspectiva caderii lui Victor Ponta de la Guvern si din fruntea partidului se indeparteaza pe zi ce trece. Astazi, numai un eveniment extraordinar, o eventuala punere sub acuzare, l-ar mai da jos. Cum a reusit seful PSD performanta de a pierde rusinos, pastrand totusi puterea in guvern si la partid? Cu foarte mult cinism, postulat in cateva idei care guverneaza PSD in „epoca terorii”.

Ponta s-a asigurat din prima zi ca nimeni nu-i va pune in discutie mandatul la modul apasat si energic. A amanat Congresul pentru luna noiembrie, desi fusese anuntat in aceasta primavara, a curatat partidul de firava opozitie interna, s-a catarat pe noul sef de stat incercand sa-l imite pentru a-i parazita popularitatea si pentru a-i castiga bunavointa, a mimat delimitarea de penali in Parlament, a dat o mutare de sah opozitiei propunand un Cod fiscal cu reduceri de taxe, masuri menite sa-l protejeze de o eventuala motiune de cenzura.

Vineri si sambata s-a desfasurat un simulacru de Consiliu National, o clasica sedinta de partid perfect aranjata, golita de miza politica. Ion Iliescu a preferat sa lipseasca de la o adunare pregatita sa-l scoata vinovat principal pentru pierderea alegerilor. Chiar si in absenta, Ponta&Dragnea au oficializat teoria pierderii alegerile pe motiv ca publicul ar identifica PSD cu comunismul. Razboiul cu Iliescu fusese inceput de Sebastian Ghita, tot ca o tentativa jalnica de a justifica gafele lui Victor Ponta.

Adrian Nastase, alt mare absent de la Consiliul National – pe care l-a condus ani de zile pana in buza condamarii – a simtit nevoia sa demaste pe blog mica diversiune livrata de conducerea PSD pe post de explicatie a rasunatorului esec din noiembrie:

  • Povestea cu cocosul rosu. Eu nu cred in explicatia cu comunismul. Altfel cum s-ar justifica victoria cu 40 la suta in primul tur. Au aflat romanii intre cele doua tururi de scrutin ca PSD este comunist? Nu cred in explicatia asta. Sigur, acest aspect a fost invocat ca pretext. O analiza mai profunda va arata greseala spargerii USL si impingerea lui Victor Ponta sa candideze, lipsa unei strategii de aliante pentru turul doi, unele greseli conjuncturale.”

Adrian Nastase, la fel ca Ion Iliescu, Victor Ponta, Liviu Drangea si tot restul baronilor PSD stiu bine, in intimitatea lor, ce anume a ingrozit populatia atat in 2014, cat si in 2004: aroganta, rapacitatea, coruptia sistemica a unui partid-stat, cu tendinte totalitare care, da, va aminti mereu de partidele comuniste, dar asta se va intampla cu sau fara Ion Iliescu in pozitia de presedinte de onoare. Din acest punct de vedere, Dragnea si Ponta gandesc la fel de comunist, desi din alta generatie, ca Ion Iliescu.

Partidul este, in viziunea lor, un simplu instrument de a se mentine la putere, pe care o exercita in beneficiu personal, nu pentru a realiza binele comun. Veti spune, pe buna dreptate, asa e la toate partidele, nu doar la PSD. Corect, cu o mica observatie. PSD a dezvoltat cea mai performanta retea politica in furt si coruptie, bine organizata si profesionista. In comparatie cu ei, restul par amatori, cu cateva exceptii notabile.

„Trebuie sa avem o noua perceptie in constiinta publica, sa aratam ca nu avem nicio legatura cu regimul comunist. Trebuie sa respingem categoric comunismul, sa spunem tinerilor ca au fost mintiti”, a spus Dragnea in discursul sau. Curatarea partidului de trecutul iliescian se produce dupa metode pur comuniste. Numai in partidele bolsevice liderii se devoreaza intre ei cu atata ferocitate, au loc epurari, infierari si negari ale propriului trecut, rescris si rastalmacit ca in fictiunile orweliene.

De notat cinismul noii generatii. La vremea lor, Adrian Nastase si Ion Iliescu au aparat cu sfintenie omerta ca regula de baza in partid, solidaritatea de haita, convinsi fiind ca un partid profund corupt nu poate supravietui pe termen lung decat aparandu-si fiecare borfas. Cu totii stiau ca, daca nu se vor apara intre ei pana la capat, partidul ajunge inevitabil la dezintegrare. Victor Ponta si-a urmat in prima faza parintii politici, dar ce le spune azi pesedistilor?

  • Solidaritatea si unitatea trebuie facuta in jurul unor principii si atunci cand abdicam de la acele principii doar sa fim toti impreuna platim un pret. Aveti ocazia in perioada urmatoare sa tineti aproape de partid pe toti cei care sunt cu adevarat, cred si sunt dedicati ideilor acestui partid, iar pe cei care sunt doar din interes, din oportunism, din lacomie, alaturi de noi, invatati din greseala mea si indepartati-i ca sa nu va para rau mai tarziu, asa cu imi pare mie acuma.”

Aceste cuvinte ar trebui sa ingrozeasca vechiul PSD, si pe unii ca Georgica Severin care vrea modificari rapide de Cod Penal ca sa scape turma. PSD-ul lui Ponta nu mai fura in haita, ci pe cont propriu. Nu este mai putin corupt, mai putin lacom decat cel condus de Adrian Nastase si Ion Iliescu, insa functioneaza dupa principiul „scapa cine poate”. Pana si tata Sarbu, cumnatul Hertanu scapa daca pot. Daca nu, Ponta e dispus sa faca ce zice mai sus pentru a-si salva pielea: „indepartati-i ca sa nu va para rau mai tarziu, asa cu imi pare mie acuma”.

Pentru a fi mai convingator, Consiliul National al PSD a adoptat vineri o rezolutie, cu urmatoarele principii (nu modificare la statut, ci rezolutie fara mare valoare juridica).

  • „Membrii PSD care fac parte din Guvern sau din conducerea Parlamentului isi vor pierde functia daca sunt urmariti penal in dosare de coruptie.
  • Conform rezolutiei, citita de secretarul general la PSD, Andrei Dolineaschi, membrii de partid arestati preventiv in cazuri de coruptie isi pierd automat functia politica din PSD.
  • Totodata, membrii de partid trimisi in judecata in cazuri de coruptie isi pierd functia din care au fost numiti cu sprijinul PSD si sunt suspendati din functia politica in care au fost alesi.
  •  Potrivit documentului, membrii de partid condamnati in prima instanta pentru fapte de coruptie isi pierd automat functia din partid si sunt suspendati din calitatea de membru de partid. Cei condamnati definitiv pentru fapte de coruptie isi pierd calitatea de membru al PSD.”

Altfel spus, cinicul Ponta pare perfect constient ca nu comunismul, ci lacomia, oportunismul si alte rele din interiorul partidului l-au pierdut la alegerile din noiembrie. Azi, PSD face eforturi sa convinga publicul ca se va schimba. Partidul a facut un mic pas inainte, fie si prin simpla discutie despre adoptarea unor principii de integritate, subiect tabu in PSD pana mai ieri. Evident, aceste idei generoase mai trebuie si aplicate, dar tot e mai mult decat nimic.

Din Consiliul National de vineri si sambata am mai retinut ca Victor Ponta a adus din nou in discutie nevoia mutarii partidului spre centru, pentru a iesi din bazinul electoral clasic – vezi proiectul noului Cod Fiscal, mai de dreapta decat gandeste PNL. In treacat fie spus, asta incearca sa faca amicul Ghita cu plecarea lui controlata din PSD. Cu banii lui facuti din contracte cu statul crede ca poate momi ceva electorat de dreapta. Nu merge. Tot farsa se cheama, pacalirea electoratului.

Am vazut insa un Victor Ponta perfect relaxat, desi azi nu mai trebuia sa fie nici premier, nici presedinte de partid. In schimb, are toate sansele sa ramana la Guvern pana in 2016. Presedintele Klaus Iohannis pare sa astepte sa vada cine ramane in picioare dupa ofensiva DNA; in tot cazul, nu se grabeste cu un nou guvern, de care va fi direct raspunzator. PNL pare sa fi renuntat complet la ideea rasturnarii majoritatii parlamentare.

Nici macar coruptia ministrilor „celui mai cinstit guvern”, care pica unul dupa altul in achetele DNA, nu l-au miscat pe Ponta din pozitia de premier. Plagiatul nu-i mai provoaca demult vreun tremur.

Cu o opozitie interna si externa ca si inexistenta, plus o presa pe ansamblu ocupata cu Basescu&Udrea, Victor Ponta a intrat sub radar, a depasit momentele critice de dupa alegeri si astazi guverneaza bine-merci desi tot edificiul pe care s-a ridicat partidul in ultimele doua decenii se prabuseste in jurul sau.

E bine ca PSD isi propune sa nu mai functioneaze ca o haita. Dar cat va mai accepta haita un cinic abisal ca Victor Ponta sau Sebastian Ghita, chiar daca singurul rival al liderului PSD a ramas azi inofensivul Catalin Ivan? De ce nu si-ar cauta pesedistii rapid un nou pradator feroce, care sa le apere prada si libertatea cand dau atacul la buget? De ce l-ar pastra pe unul are le propune sa vaneze pe cont propriu?

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro