Sari direct la conținut

Populismul PSD, faza pe curs valutar

Contributors.ro
Miron Damian, Foto: Contributors.ro
Miron Damian, Foto: Contributors.ro

Partidul Social Democrat pretinde că stabilitatea cursului valutar este o obligație și un obiectiv al BNR, și că nivelul cursului valutar nu este determinat de acțiunile Guvernului.

Afirmațiile sunt deplin iresponsabile și de rău augur.

Prima afirmație este oarecum corectă – obiectivul BNR e stabilitatea prețurilor, ceea ce implică și controlul cursului de schimb. Dar tocmai acest gen de adevăr pe jumătate este mai grav și mai periculos decât o minciună ridicolă și străvezie cum e a doua afirmație. Piromanii fac un apel ferm să fie lăsați în pace, întrucât prevenirea și stingerea incendiilor este o obligație și un obiectiv al pompierilor.

Există un adevăr fundamental în domeniu, l-am mai spus dar merită repetat: legile economice sunt obiective, fixe. Nu sunt genul care pot fi scrise, amendate sau abrogate prin acte ale parlamentului, OUG-uri, decizii ale CCR, BNR sau mai știu eu cui. Luați legea gravitației ca exemplu, un stat poate emite un act prin care s-o abroge și să fixeze constanta aia pe zero. Singurul efect ar fi o suită de tragedii din partea celor care n-ar înțelege diferența sus pomenită și ar încerca să experimenteze nou instituita imponderabilitate aruncându-se de pe bloc. Cumva, la fel e și aici, din păcate PSD nu se aruncă ei înșiși în gol, aruncă economia națională, și implicit prosperitatea cetățenilor români.

Pentru că există un corolar al adevărului fundamental de mai sus: în politica monetară (și în orice alt tip de politică) nu există un instrument, un tip de decizie, un buton de tipul „fă totul să meargă (mai) bine”. Vor fi măsuri care pot fi avantajoase într-un anumit context, după un anumit criteriu, dar regula este că nu poți câștiga, schimba ceva în bine într-o parte fără să plătești un cost, fără să se schimbe în rău în altă parte, sau într-un alt moment ulterior(1). O politică responsabilă se bazează pe prevedere și echilibru, anticipează toate efectele și alege măsurile în cazul cărora ce se câștigă depășește ce se pierde.

Obligația și obiectivele BNR se pot schimba prin lege, întrebarea este poate efectiv Banca Națională să schimbe în bine cursul de schimb? Sigur că da! BNR poate să ia mâine o decizie care să trimită leul în sus față de euro. N-are decât să crească rata la o anumită dobândă (de politică monetară, dacă nu mă înșel). Cum orice agent economic rațional caută maximizarea profitului, ca efect sumele în lei alocate unei activități economice (de exemplu cumpărarea de valută) care aduce profit sub cel oferit de noua rată vor curge către BNR. Moneda e mai căutată, prețul ei crește. Simplu. Toată lumea e fericită? Nu, nici vorbă, nu doar schimbul valutar ci orice activitate economică aflată în aceeași situație rămâne fără creditare, inclusiv investițiile și operațiile curente ale agenților economici. Nu mai ai profit (nesimțit, dacă vreți) care să depășească dărnicia BNR, nu mai ai acces la credite în moneda națională. O parte din economia țării moare(2). Ai dat pe mere ce-ai luat pe pere, cu dobândă. Sau, de ce nu, un stat poate chiar să oprească cu totul deprecierea monedei naționale față de altă valută fixând legal cursul de schimb, pur și simplu. S-a mai văzut. Iar efectul e că moneda dezavantajată de curs dispare de pe piață. Dă în seara asta dă dl Teodorovici un OUG că RON e la paritate cu Euro, mâine moneda europeană dispare, pentru că nimeni n-ar mai dori s-o vândă la un astfel de preț. Moare activitatea economică ce depinde de importuri.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro