Sari direct la conținut

Post-Brexit: Dezbatere finală în Parlamentul European privind viitoarele relații UE-UK, înainte de aprobarea acordului

HotNews.ro
​Parlamentul European, Foto: europarl.europa.eu
​Parlamentul European, Foto: europarl.europa.eu

În dezbaterea desfășurată marți, grupurile politice din Parlamentul European au pledat în favoarea acordului care stabilește normele viitoarei relații dintre UE și Marea Britanie.

Majoritatea eurodeputaților, precum și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președinția portugheză a Consiliului UE au subliniat că regretă retragerea Marii Britanii, dar au pledat pentru votul în favoarea Acordului comercial și de cooperare dintre UE și Regatul Unit. Aceștia au adăugat că este cea mai bună opțiune în vederea atenuării celor mai grave efecte ale retragerii și pentru a asigura integritatea pieței unice.

Referindu-se la măsurile unilaterale ale Marii Britanii care încalcă Acordul de retragere și protocolul privind Irlanda de Nord, majoritatea vorbitorilor au susținut că acordul comercial va oferi instrumente juridice suplimentare pentru a preveni și a proteja împotriva devierii unilaterale de la obligațiile agreate de ambele părți.

După patru luni de examinare intensă, eurodeputații au subliniat de asemenea că Parlamentul European va continua să joace un rol activ în monitorizarea atentă a îndeplinirii complete a obligațiilor de către Marea Britanie.

Parlamentul European va vota în cursul zilei de marți cu privire la aprobarea acordului, dar și cu privire la o rezoluție în care își prezintă evaluarea și așteptările cu privire la acord. Rezultatele vor fi anunțate miercuri, la ora locală 9.00 (10.00 ora României).

Context

La 24 decembrie 2020, negociatorii UE și ai Marii Britanii au convenit asupra Acordului comercial și de cooperare ce stabilește condițiile pentru viitoarea cooperare dintre UE și Regatul Unit. Pentru a reduce la minimum perturbările, acordul a fost aplicat cu titlu provizoriu începând cu 1 ianuarie 2021. Aprobarea Parlamentului European este necesară pentru ca acordul să intre în vigoare în mod permanent înainte de 30 aprilie 2021.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro