Pot sta bebelușii și copiii la soare? Ce facem în vacanță, când trebuie evitate plimbările și după ce vârstă poate fi folosită crema de protecție solară?
A venit vara, soarele arde mai tare, în special în mijlocul zilei, iar multă lume pleacă în vacanță la mare în această perioadă sau petrece măcar un weekend pe litoral. „Multă lume mă întreabă ce să facă cu sugarii legat de expunerea la soare”, mărturisește Eduard Egri, medic de familie. Medicul trece în revistă câteva sfaturi legate de expunerea sugarilor la soare, orele de plimbare recomandate și cele mai degrabă interzise, ce facem cu bebelușii la mare și după ce vârstă pot fi folosite cremele de protecție solară.
Bebelușii și soarele: când trebuie evitată expunerea la soare
Câteva sfaturi privind expunerea la soare a bebelușilor de la medicul Eduard Egri:
- 1. Până la vârsta de 6 luni de viață este interzisă expunerea directă a acestora la soare și nici nu sunt recomandate cremele.
- 2. Sugarii mai mari de 6 luni ar trebui ținuți departe de expunere directa mai ales la orele amiezii, iar plimbarea este recomandat să se facă dimineața și seara. La aceștia, dacă este nevoie, se poate aplica o cremă cu factor de protecție, atât UVA cât și UVB, dar important este să fie făcută special pentru copiii mici.
- 3. Purtarea unei pălării este, de asemenea, importantă.
- 4. Hidratarea este esențială în zilele toride, poate fi făcută cu lapte matern, formulă sau inclusiv apă la cei mai mari de 6 luni.
- 5. Cei care sunt la mare să nu uite că unele umbrele nu protejează suficient de razele ultravioletele, astfel că umbra nu înseamnă întotdeauna protecție deplină, iar recomandarea este de a se folosi corturi de plajă pentru cei mici.
Dr. Eduard Egri / Foto: Facebook – Arhiva personală
Copiii și adolescenții care au suferit o arsură solară dureroasă și cu înroșirea pielii au un risc crescut de a dezvolta cancer de piele la maturitate
Nu doar pentru bebeluși, ci și pentru copii și adolescenți expunerea la soare prezintă riscuri.
Peste 84% dintre adolescenți înțeleg că expunerea la soare crește riscul de cancer de piele, dar nici măcar un sfert dintre aceștia nu se protejează întotdeauna de soare.
Un studiu recent, realizat de organizația europeană Euromelanoma, relevă faptul că în cazul persoanelor care au suferit arsuri solare severe (o arsură solară dureroasă, însoțită de înroșirea intensă a pielii sau de apariția de vezicule, cu o durată de două sau mai multe zile) înainte de vârsta de 18 ani există o probabilitate cu 18% mai mare de a descoperi o leziune suspectă în cadrul unui control dermatologic la maturitate.
Până în anul 2043, incidența cancerului de piele va crește cu 85%.
Expunerea excesivă la soare și, mai grav, fără folosirea protecției solare, reprezintă o problemă majoră de risc în dezvoltarea cancerului de piele, iar creșterea acestei probabilități se poate institui încă din copilărie sau adolescență.
“Folosiți Protecția?” este o campanie lansată de organizația europeană Euromelanoma prin Societatea Română de Dermatologie, destinată adolescenților. Proiectul are ca scop principal îmbunătățirea comportamentului asociat cu protecția solară în rândul adolescenților.
„Există o strânsă legătură între arsurile pielii provocate de soare în copilăria și adolescența fiecăruia dintre noi și creșterea riscului de a dezvolta un melanom la maturitate, astfel încât , anul acesta, vom pune un accent deosebit pe factorul de prevenție în rândul acestor categorii de vârstă și totodată, sperăm ca în plan general să amplificăm gradul de conștientizare legat de prevenirea, diagnosticarea precoce și tratamentul cancerului de piele”, declară dr. Alin Nicolescu, secretarul general al Societății Române de Dermatologie.
Plajă / Foto: FabioConcetta | Dreamstime.com
Mai puțin de unul din 4 adolescenți folosește protecție la expunerea la soare
Potrivit studiului realizat în perioada 2008-2018 de către Euromelanoma și bazat pe examinările clinice a 394.681 de participanți efectuate de dermatologi din toată Europa, arsurile solare severe în copilărie cresc riscul de a dezvolta leziuni suspecte la vârsta adultă cu aproape o cincime.
De asemenea, sondajul mai arată că 84% dintre adolescenți înțeleg că expunerea la soare crește riscul de cancer de piele, dar nici măcar un sfert dintre aceștia nu se protejează întotdeauna de soare.
Mai mult, președintele Euromelanoma, profesorul Veronique del Marmol avertizează că „până în anul 2043, la nivel mondial, se estimează o creștere cu 85% a incidenței cancerului de piele , iar inversarea acestei tendințe trebuie să înceapă prin abordarea modului de expunere la soare la copii și adolescenți”.
Foto: Dreamstime.com.