Sari direct la conținut

Povestea celei mai mari operatiuni de lupta cu criminalitatea informatica – Ce s-a confiscat, cat castigau infractorii si cum isi imparteau banii

HotNews.ro
Harta numarului de victime pentru fiecare stat american in parte, Foto: Ambasada SUA
Harta numarului de victime pentru fiecare stat american in parte, Foto: Ambasada SUA

​50 de persoane au fost retinute pentru 24 de ore in urma unei ample operatiuni cu peste 110 perchezitii ce au dus la anihilarea a trei grupuri care au pacalit 1.000 de americani, determinandu-i sa trimita bani pentru produse care nici macar nu existau. Politia Romana spune ca e cea mai mare operatiune de lupta contra criminalitatii informatice desfasurata in tara, iar in articol puteti citi cum erau pacaliti americanii, cat castigau infractorii, cum isi imparteau banii si ce faceau cu ei.

„Vanatori” de americani naivi

Totul a inceput in 2009 cand pe teritoriul SUA au aparut plangeri de la persoane care au gasit pe site-uri de licitatii precum eBay si Craiglist produse la preturi foarte bune. Cand au vrut sa le cumpere li s-a cerut sa trimita un avans, iar unii au cazut in plasa si au trimis chiar si mii de dolari pentru produse care, urmau ei sa afle mai tarziu, nici macar nu existau. Rapid au fost depistate 200 de cazuri de oameni pacaliti, unii dintre ei trimitand cateva mii de dolari, insa numarul celor inselati avea sa fie de cinci ori mai mare.

Cum functiona reteaua

Existau trei mari roluri in aceste grupuri de infractori informatici. Un rol cheie era al licitatorului care posta extrem de multe anunturi care sunau excelent, stiind ca unii sigur vor cadea in plasa. Ca sa fie convingatori, unii s-au dat drept fosti combatanti americani in Afghanistan, mizand pe respectul de care Armata se bucura in SUA. Erau prezentate si false certificate de calitate pentru produse, iar cei care doreau sa le cumpere erau rugati sa trimita un avans.

Avansul era ridicat apoi de complici care utilizau nume false in SUA si trimiteau apoi in tara noastra banii expediati de cei pacaliti, utilizand servicii precum Western Union si Money Gram. La „vanzare” erau puse diverse lucruri valoroase precum ambarcatiuni sau automobile care, avand preturi atractive, i-au atras pe multi, in plasa celor trei grupuri cazand circa 1.000 de americani.

Cum isi imparteau banii si ce faceau cu ei

Prejudiciul total cauzat a fost de 20 milioane euro, iar cele trei categorii de infractori isi imparteau bani astfel: 20% din ce a trimis clientul naiv ajungea la cel care ridica in SUA acea suma, tot cam 20% isi oprea cel care retragea banii din Romania, in timp ce licitatorul ajungea sa ramana cu 60 – 70%.

Cei de la Politie au tinut sa precizeze ca infractorii nu au investit banii in vreun domeniu, ci au preferat sa-i cheltuiasca repede. In plus, majoritatea au intre 20 si 30 de ani, nu au studii inalte, ci au invatat unul de la altul cum sa-i pacaleasca pe naivi. Politia mai spune ca acest tip de infractiuni nu este unul complex sau laborios: erau lansate extrem de multe oferte stiind ca unii vor cadea in plasa fiindca internetul este usor de utilizat si foarte multi sunt obisnuiti cu tranzactiile online fara sa fi avut probleme.

Ce s-a confiscat

Autoritatile romane impreuna cu FBI si Secret Service au anuntat joi anihilarea a trei grupuri de infractori informatici (cate unul din Bucuresti, Gorj si Dolj). S-au facut 117 perchezitii, 100 de suspecti au fost audiati de DIICOT, iar 50 au fost retinuti pentru 24 de ore. Cei de la Politie spun ca ar fi binevenita schimbarea Codului Penal astfel incat retinerea sa fie pe 48 de ore, timp mai mult pentru instrumentarea unui caz.

La perchezitii au fost confiscate 85 de calculatoare, doua pistoale, dar si sume importante: 120.000 lei, 28.000 dolari si 53.000 euro.

Anchetele desfasurate in SUA au dus la acuzarea a 22 de persoane in acest caz, a spus ambasadorul american la Bucuresti, Mark Gitenstein la conferinta de presa desfasurata vineri unde a fost prezentat bilantul cazului.

Procurorul DIICOT care a condus ancheta ce a dus la anihilarea celor trei grupuri infractionale a fost desemnat „Procurorul Anului” in cadrul unui summit al procurorilor care s-a tinut acum doua saptamani la Seul, a spus in conferinta de presa Codrut Olaru, seful DIICOT – structura centrala.

Un material despre cybercrime si colaborarea dintre FBI si autoritatile romane puteti citi aici.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro