PPE, în vizorul Parchetului European. Procurorii lui Kovesi suspectează folosirea ilegală a banilor în campania lui Manfred Weber, dezvăluie Politico
Cei mai importanți procurori ai UE analizează mai multe acuzații de fraudă și corupție, inclusiv de utilizare abuzivă a fondurilor europene legate de campania electorală pentru alegerile europarlamentare din 2019 a lui Manfred Weber, unul dintre cei mai influenți politicieni de la Bruxelles și liderul celui mai mare grup din Legislativul comunitar, Partidul Popular European (PPE), scrie miercuri Politico.
Ancheta este condusă de Parchetul European (EPPO), care are sarcina de a eradica utilizarea abuzivă a banilor UE, au declarat pentru publicația de la Bruxelles doi ofițeri de poliție belgieni și un purtător de cuvânt al biroului procurorului belgian.
Poliția belgiană investighează trei persoane, dintre care două de rang înalt, care au legătură cu campania lui Weber din 2019, potrivit persoanelor implicate în campanie interogate de poliție cu privire la rolurile și acțiunile colegilor lor de campanie și documentelor consultate de Politico.
Ancheta se concentrează asupra faptului dacă cele trei persoane au primit în mod necorespunzător plăți atât de la partidul PPE – o organizație umbrelă pan-europeană a partidelor naționale conservatoare – cât și de la grupul PPE, care reprezintă partidul în Parlamentul European.
Banii pentru grupurile parlamentare, care vin din taxele adunate de la contribuabili, nu ar trebui să fie cheltuiți pentru campanii politice.
Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruța Kovesi, colaborează în această anchetă cu poliția belgiană. Într-un document al poliției belgiene, consultat de Politico, martorii sunt chemați pentru discutarea unor acuzații penale, inclusiv „falsificarea unui document public”, „falsificarea de documente publice de către un funcționar public în exercitarea atribuțiilor”, „abuz de încredere”, „fraudă” și „corupție publică”.
Grupul PPE a negat că ar avea cunoștință de anchetă. „Nu am fost contactați de EPPO, de autoritățile belgiene sau de orice altă agenție de aplicare a legii cu privire la o posibilă anchetă, de orice fel”, a transmis grupul PPE, într-un comunicat de presă. „Grupul PPE impune standarde riguroase în execuția bugetului său și se supune în mod voluntar unui control pentru asigurarea conformității”, au precizat reprezentanții popularilor europeni, în comunicat.
Mutarea de pe un post pe altul, în timpul campaniei
În ultimele săptămâni, ofițerii de poliție din cadrul biroului belgian anticorupție au intervievat martori care au lucrat la campania electorală europeană din 2019 a lui Weber în calitate de candidat principal al PPE. Aceștia au întrebat despre trei persoane numite care „ar fi putut fi compensate de grupul PPE în timp ce furnizau potențial servicii pentru Partidul Popular European legate de campania din 2019”, a afirmat poliția, conform documentului văzut de Politico. Publicația menționează că nu va dezvălui numele persoanelor implicate.
Oficial, cei doi consilieri de rang înalt ai lui Weber menționați în document și-au părăsit locurile de muncă plătite de Parlament pentru prima jumătate a anului 2019 și au preluat funcții în cadrul partidului. A treia persoană menționată a lucrat doar pentru partid atât înainte de începerea campaniei lui Weber, cât și după încheierea acesteia. Weber nu este una dintre cele trei persoane menționate în documentele văzute de Politico.
Una dintre persoanele menționate, vorbind în numele tuturor celor trei, a declarat că „nu are cunoștință de nicio investigație” și a negat că cei trei ar fi primit vreo compensație din partea grupului PPE în timpul campaniei. Persoana menționată a reiterat faptul că asistenții de rang înalt ai lui Weber și-au părăsit funcțiile din Parlament în timpul campaniei și a furnizat documente care să arate că au făcut acest pas oficial.
Weber însuși a recunoscut deschis că primește un salariu dublu, pentru cele două funcții ale sale, un subiect de controversă chiar și în cadrul familiei sale politice. În plus față de cei aproximativ 8.000 de euro net pe care îi câștigă lunar în calitate de deputat european, el câștigă și 14.120 de euro în calitate de președinte al PPE, conform celei mai recente declarații financiare a acestuia (care nu include miile de euro în alocații lunare).
Toate persoanele menționate în documentul poliției au lucrat pentru partid în timpul campaniei lui Weber. Trecerea de la roluri oficiale la campanii politice a devenit o practică standard în ultimii ani, politicienii de top din UE aducând personal instituțional pentru perioada campaniei, notează publicația de la Bruxelles. De exemplu, cel mai înalt funcționar din cabinetul președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și un funcționar mai tânăr și-au luat amândoi concediu de la posturile lor din Comisie pentru a lucra cu PPE în timpul campaniei acesteia pentru alegerile europene din 2024. În mod similar, Weber a adus o mână de angajați din Parlament în timpul campaniei sale din 2019.
Clasarea PPE pe primul loc în alegerile din mai 2019 l-a plasat teoretic pe Weber în poziția de a deveni președinte al Comisiei Europene în cadrul așa-numitului sistem „Spitzenkandidat” – candidat principal -, însă liderii UE au ales-o în cele din urmă pe Ursula von der Leyen.
În schimb, Weber și-a consolidat puterea în cadrul familiei PPE, din care von der Leyen este, de asemenea, un membru important. Deja lider al facțiunii parlamentare a PPE din 2014, el a preluat funcția de președinte al partidului în 2022.
Nimeni nu a fost inculpat oficial până acum în acest dosar.
„Grupul PPE se mândrește cu faptul că își extinde cooperarea deplină” cu autoritățile judiciare, a precizat un purtător de cuvânt al lui Weber și al grupurilor PPE, într-o declarație pentru Politico. Acesta a adăugat că niciun auditor extern „nu are în prezent cazuri deschise de presupusă utilizare necorespunzătoare a fondurilor”.
Precizările Parchetului European
EPPO este însărcinat cu investigarea infracțiunilor grave care afectează interesele financiare ale Uniunii Europene și ține legătura cu autoritățile naționale de aplicare a legii în cadrul investigațiilor sale.
Întrebat despre anchetarea PPE, un purtător de cuvânt al EPPO, care de obicei nu comentează cazurile în derulare, a declarat: „Avem o investigație în curs cu privire la acuzații de utilizare abuzivă a fondurilor UE, comise în Belgia, de către membri ai unui grup politic din Parlamentul European. Cu toate acestea, în acest stadiu, această anchetă se limitează la fapte și nu există suspecți. Ori de câte ori putem spune ceva despre oricare dintre investigațiile noastre, vom face acest lucru în mod proactiv.”
Întrebat despre cazul PPE, purtătorul de cuvânt al procuraturii belgiene a refuzat să ofere detalii.
„Ancheta este condusă de Parchetul European și, prin urmare, nu pot comenta cazul”, a declarat Eric Van Der Sypt, purtătorul de cuvânt al biroului procurorului belgian.
Anul trecut, poliția belgiană și cea germană au descins la sediul din Bruxelles al PPE în cadrul unei anchete privind o suspiciune de luare de mită în timpul alegerilor din 2019. Ancheta a fost condusă de autoritatea anticorupție germană, dar a fost respinsă ca fiind „nefondată” de către PPE. Nu există nicio dovadă că actuala anchetă EPPO are legătură cu aceasta.
Ancheta are loc în contextul în care Weber este contestat intern cu privire la gestionarea partidului, pe care ar dori să îl reformeze în lunile următoare, și în contextul în care el a bulversat organizarea grupului parlamentar prin instalarea unui nou secretar general.