Sari direct la conținut

Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat în 2024 supraviețuitorilor de la Hiroshima și Nagasaki: „Noi țări par să se pregătească pentru a dobândi arme nucleare”

HotNews.ro
Nagasaki, 9 august 1945, Foto: Agerpres
Nagasaki, 9 august 1945, Foto: Agerpres

Comitetul Nobel a decis să acorde Premiul Nobel pentru Pace în 2024 organizației japoneze Nihon Hidankyo, alcătuită din supraviețuitori ai bombardamentelor nucleare asupra orașelor Hiroshima și Nagasaki.

Comitetul Nobel norvegian a decis să acorde Premiul Nobel pentru Pace din 2024 organizației japoneze Nihon Hidankyo. Această mișcare de bază a supraviețuitorilor bombelor atomice din Hiroshima și Nagasaki, cunoscuți și sub numele de Hibakusha, primește premiul „pentru eforturile sale de a obține o lume liberă de arme nucleare și pentru că a demonstrat, prin mărturii directe, că armele nucleare nu trebuie folosite niciodată din nou”.

„Prin acordarea Premiului Nobel pentru Pace din acest an organizației Nihon Hidankyo, Comitetul Nobel norvegian dorește să sublinieze un fapt încurajator: nicio armă nucleară nu a fost folosită în război de aproape 80 de ani.

Eforturile extraordinare ale Nihon Hidankyo și ale altor reprezentanți ai Hibakusha au contribuit enorm la stabilirea unui tabu împotriva armelor nucleare. Este, așadar, alarmant faptul că acest tabu împotriva utilizării armelor nucleare este astăzi sub presiune.

Puterile nucleare își modernizează și își îmbunătățesc arsenalele; noi țări par să se pregătească pentru a dobândi arme nucleare; iar amenințări de utilizare a armelor nucleare sunt făcute în cadrul conflictelor în desfășurare. În acest moment din istoria umană, merită să ne reamintim ce sunt armele nucleare: cele mai distructive arme pe care le-a cunoscut vreodată lumea”, afirmă Comitetul Nobel.

Premiul Nobel pentru Pace din 2024, acordat înainte de împlinirea a 80 de ani de la bombardarea orașelor Hiroshima și Nagasaki cu arme nucleare

Comitetul Nobel amintește că anul viitor se vor împlini 80 de ani de când două bombe atomice americane au ucis un număr estimat de 120.000 de locuitori ai orașelor Hiroshima și Nagasaki. Un număr comparabil a murit din cauza arsurilor și a rănilor provocate de radiații în lunile și anii care au urmat.

„Soarta celor care au supraviețuit infernului din Hiroshima și Nagasaki, cunoscuți și sub numele de Hibakusha, a fost mult timp ascunsă și neglijată. În 1956, asociațiile locale ale Hibakusha, împreună cu victimele testelor nucleare din Pacific, au format Confederația Japoneză a Organizațiilor Suferinzilor de Bombe A și H. Acest nume a fost prescurtat în japoneză la Nihon Hidankyo. Aceasta avea să devină cea mai mare și mai influentă organizație Hibakusha din Japonia”, subliniază sursa citată.

„Prin acordarea Premiului Nobel pentru Pace din acest an organizației Nihon Hidankyo, Comitetul Norvegian Nobel dorește să onoreze toți supraviețuitorii bombelor atomice din Hiroshima și Nagasaki care, în ciuda suferinței fizice și a amintirilor dureroase, au ales să folosească experiența lor costisitoare pentru a cultiva speranța și angajamentul pentru pace”.

„Ei ne ajută să descriem ceea ce nu poate fi descris, să gândim ceea ce pare de neconceput și să înțelegem, într-un fel, durerea și suferința de neînțeles cauzate de armele nucleare”, subliniază Comitetul Nobel.

Anul trecut Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat activistei iraniene Narges Mohammadi, „pentru lupta sa împotriva opresiunii femeilor din Iran și pentru lupta sa pentru promovarea drepturilor omului și a libertății pentru toți”.

Premiile Nobel acordate în 2024

Premiul Nobel pentru Pace este penultimul acordat în cadrul ceremoniilor de anul acesta și ultimul anunțat săptămâna aceasta. Celelalte Premii Nobel din 2024 au fost decernate astfel:

  • luni, Premiul Nobel pentru Medicină a fost acordat oamenilor de știință Victor Ambros și Gary Ruvkun, pentru descoperirea microARN-ului;
  • marți, Premiul Nobel pentru Fizică a fost acordat cercetătorilor John Hopfield și Geoffrey Hinton, pentru munca lor la rețelele neuronale artificiale, care au stat la baza dezvoltării tehnologiei inteligenței artificiale;
  • miercuri, Premiul Nobel pentru Chimie a fost acordat lui David Baker, Demis Hassabis și John Jumper pentru cercetările asupra proteinelor, „blocurile de construcție” ale vieții.
  • joi, Premiul Nobel pentru Literatură a fost acordat scriitoarei sud-coreene Han Kang, „pentru proza sa poetică intensă care confruntă traume istorice și expune fragilitatea vieții umane”.

Luni urmează să fie anunțat Premiul Nobel pentru Economie. La fel ca în cazul celorlalte Premii Nobel, laureatul de luni va fi anunțat de HotNews.ro la scurt timp după ce el este dezvăluit de Comitetul Nobel.

Anul trecut Premiul Nobel pentru Economie a fost acordat economistei americane Claudia Goldin, „pentru progresele în înţelegerea rezultatelor participării femeilor pe piaţa muncii”.

Te-ar putea interesa și:

INTERVIURILE HotNews.ro