Sari direct la conținut

Preotul Gheorghe Ionascu: Romanul care s-a sinucis in temnita de langa Roma "nu a dat niciun semn ca ar vrea sa se sinucida"

HotNews.ro

Trupul neinsufletit al romanului care s-a sinucis marti, 29 aprilie, in inchisoare la Viterbo se afla la sfarsitul saptamanii trecute la morga din orasul Civitacastellana, unde urma sa fie supus autopsiei. Vineri a avut loc recunoasterea corpului din partea persoanelor care l-au cunoscut in inchisoare.

Il cheama Vasile Iordache, de etnie rroma – avea 20 de ani si era originar din Craiova. Era inchis la Viterbo din decembrie anul trecut, pentru jaf. Marti seara, la in jurul orei 22.30, s-a spanzurat in celula sa, unde era singur in acel moment.

„Se comporta absolut normal, nu a dat niciodata semn ca ar avea de gand sa se sinucida”, ne declara parintele Gheorghe Ionascu, preot ortodox paroh la Viterbo, care viziteaza des detinutii romani. Parintele Ionascu s-a deplasat vineri, 2 mai la inchisoare, pentru a vorbi cu directorul institutiei si cu prietenii lui Vasile Iordache. „Acestia au confirmat, uimiti, faptul ca tanarul s-a comportat normal si nu a avut niciodata vreo tentativa de sinucidere”.

Parintele Ionascu l-a intalnit in dimineata zilei de 3 mai pe Cosmin Dumitrescu, consulul roman la Roma. Impreuna au vizitat inchisoarea si au avut o intalnire cu primarul orasului Viterbo, pentru a discuta despre situatia romanului decedat, discutii la care a participat si Eugen Terteleac, presedinte al Asociatei Romanilor din Italia- ARI.

Inchisoarea de la Viterbo este o inchisoare de „maxima siguranta”, una din cele mai importante de acest gen din Italia, aici fiind detinuti in regim special si membri ai mafiei si camorrei. Romanii alcatuiesc un grup compact, de 36 de persoane, majoritatea fiind de etnie rroma. Cei mai multi dintre ei sunt in asteptarea unui proces, putini sunt cei condamnati cu sentinta definitiva.

Numarul detinutilor romani variaza in timp, atingand cote inalte mai ales in decursul ultimului an: „cei mai multi au fost toamna trecuta, cand erau aproape 60”, a declarat preotul Ionascu. Romanii beneficiaza de ajutorul spiritual atat al parohului ortodox, cat si cel al capelanului catolic, care „le pot duce reviste, haine, incaltaminte”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro