Sari direct la conținut

Presa despre motiunea PSD si caderea guvernului

HotNews.ro

PSD a hotarat sa depuna Motiunea de cenzura dupa o intalnire euforica cu Traian Basescu. Singurul ramas posac este Ion Iliescu scrie Gandul.

In urma deciziei PD se pregateste sa preia guvernarea, afirma Cotidianul. Potrivit EvZ, Traian Basescu coace si cateva planuri de rezerva pentru viitorul guvern.

Pentru a asigura succesul PSD se pregateste sa-si constranga membri sa voteze motiunea de cenzura, scrie Romania Libera.

Scenarii la miezul noptii

PSD si PD au avut intalniri separate cu Traian Basescu in seara zilei de marti, pentru a discuta despre motiunea de cenzura si caderea Guvernului Tariceanu. Discutiile s-au purtat pana tarziu in noapte: de la Cotroceni, Basescu a plecat cu democratii la Vila Lac 3; dupa intalnirea cu presedintele, pesedistii au desenat scenarii pana la 1 si jumatate noaptea, la restaurantul Casa Doina.

In aceasta faza a discutiilor, s-au pus pe masa toate scenariile postmotiune: 1. crearea unui Cabinet de specialisti care sa functioneze pana la alegerile anticipate, 2. instalarea unui Guvern PD-PLD-UDMR cu sprijin parlamentar de la PSD, 3.

intrarea PSD la guvernare alaturi de PNL (formula careia Traian Basescu ar fi aratat ca nu i se va opune, deoarece PD ar fi mai castigat sa stea inca un an in opozitie), 4. refacerea Aliantei D.A. intre PD si „un PNL reformat”.

Negocierile pe marginea acestor scenarii de guvernare vor fi reluate, atat cu PD, cat si cu PSD, saptamana viitoare, Traian Basescu anuntandu-i pe pesedisti ca le va spune mai multe dupa ce va fi sigur ca acestia vor depune motiunea de cenzura.

Pesedistii, din carciuma-n carciuma

Liderii PSD au facut, in ultimele doua zile, turul restaurantelor bucurestene, in incercarea de a gasi un loc cat mai intim in care sa se gandeasca ce vor face dupa motiune.

Marti, in jurul orelor 20, Geoana a fost primit la Cotroceni cu o delegatie de inca 9 pesedisti (Ioan Rus, Liviu Dragnea, Ilie Sarbu, Titus Corlatean, Cristian Diaconescu, Dan Nica, George Nichita, Constantin Nita, Gabriel Oprea).

Au urmat un tête-à-tête Geoana-Basescu si o discutie cu intreaga delegatie. Potrivit unor surse din PSD, Basescu a fost „constructiv”, adica a lasat deschise toate usile, ceea ce pesedistilor le-a produs o stare usor euforica.

Amenintati de Ion Iliescu, presedintele lor de onoare, ca se vor „izola” pe scena interna, deoarece nimeni nu va vrea sa discute cu ei, liderii PSD au vazut in atitudinea binevoitoare a lui Traian Basescu un semn al unei viitoare colaborari la guvernare. Semnificativ este faptul ca de la intalnire au lipsit atat Ion Iliescu, cat si principalul negociator al PSD, Viorel Hrebenciuc.

Iliescu a declarat, ieri, ca stia de toate intalnirile, dar a preferat sa stea acasa. In schimb, Viorel Hrebenciuc s-a intalnit cu un alt cerc din PSD – Victor Ponta, Ecaterina Andronescu, Marian Sarbu, Ion Toma, Rodica Nassar si Constantin Nicolescu – la restaurantul Casa di David din Piata Victoriei.

Ramas in afara discutiilor cu Basescu, Hrebenciuc si-a facut de lucru, lansand in presa zvonul ca el negociaza cu PNL. Informatia s-a amplificat, si ieri, la pranz, toata lumea vorbea de un Guvern PNL-PSD in care pesedistii ar fi primit deja sase ministere.

Geoana a iesit, pentru cateva secunde, din mutenia autoimpusa, afirmandu-si „sentimentul de dezgust” fata de aceasta „intoxicare crasa”: „Desfid pe oricine care introduce un asemenea element in discutie”.

Noaptea, toti pesedistii – atat cei de la Casa di David, cat si „cotrocenistii” – s-au strans la Restaurant Casa Doina, unde au stat pana la unu si jumatate, iar ieri au luat-o de la capat, la restaurantul de la Hotel Confort din centrul Capitalei, unde „au pregatit” vreo patru ore sedinta Comitetului Executiv din a doua parte a zilei.

La inceputul acestei ultime sedinte, intrebat de ziaristi daca PSD va depune motiunea de cenzura, Geoana a raspuns smechereste: „Jawohl!”.

Iliescu: „Nu sunteti de acord cu mine, m-ati pierdut de musteriu!”

Ion Iliescu si-a luat adio de la conducerea partidului, ieri, spre seara, dupa ce aproape toti colegii sai au votat pentru depunerea motiunii de cenzura. Dupa ce a dat argumente contra motiunii, Ion Iliescu a tras ultimul cartus, dand cu carnetelul in masa: „Daca nu sunteti de acord cu ce spun, atunci ma pierdeti de musteriu!”

S-a trecut la vot si doar doi pesedisti s-au impotrivit motiunii: Iliescu si un lider local, Viorel Pupeza. Dupa vot, Mircea Geoana a anuntat ca „a plecat trenul din gara”, adica motiunea se depune „luni, 24 septembrie, a.c.” Ce face PSD de acum incolo? „In acest moment, exista un evantai de posibilitati. Nu suntem la petit. Daca cineva are nevoie de voturile noastre, sa vina sa ne caute”.

Gandul

PD se pregateste sa preia guvernarea

Democratii au plecat de la Cotroceni convinsi ca vor forma viitorul Guvern. Democratii se pregatesc sa preia guvernarea. „Vom avea guvern PD. Mai bine pierdem noi niste procente decit sa-l compromitem pe presedinte ca sa numeasca un premier PSD. La intilnirea cu Basescu nu s-a discutat nici un nume. Dar cel mai probabil va fi Vasile Blaga.

Si vom duce acest Guvern pina undeva prin vara, cind vom declansa anticipatele“, ne-a declarat un lider PD, care a dorit sa-si pastreze anonimatul „pentru a nu periclita sansele motiunii“.

De altfel, liderul PD, Emil Boc, a infirmat ieri ca ar fi avut luni o intilnire cu liderul PSD, Mircea Geoana, in schimb recunoaste ca s-a consultat cu presedintele Traian Basescu. „Nu am avut negocieri cu PSD. Nu pot insa sa nu recunosc ca ne-am consultat din cind in cind cu presedintele Romaniei. Ne-am intilnit de mai multe ori, inclusiv ieri (marti – n.r.)“, spune Boc. El sustine insa ca nu a participat la intilnirea dintre Basescu si Geoana.

Potrivit unor surse din PD, luni seara, o delegatie a PD l-a vizitat pe Traian Basescu pentru a dezbate, pe de-o parte, discutia dintre presedinte si liderul PSD, pe de alta parte, solutiile pe care le are PD in eventualitatea in care motiunea social democrata va trece.

Potrivit surselor, din delegatia care s-a intilnit cu Basescu au facut parte si Adriean Videanu, Vasile Blaga, Sorin Frunzaverde, dar si Elena Udrea. Aceasta a negat insa ca ar fi participat. „Nu am facut parte din nici o delegatie care s-a intilnit cu domnul presedinte“, ne-a declarat Udrea.

Basescu planuieste

Seful statului si presedintele PSD au sondat si cateva ipoteze in eventualitatea in care guvernul va cadea. Basescu i-a spus lui Geoana ca, in acest moment, un guvern PD-PSD este imposibil. O alta varianta discutata a fost aceea a unui guvern de specialisti pe termen scurt si cu un mandat clar pe cateva proiecte.

Cea de-a treia varianta, invocata de Traian Basescu, a fost aceea a unui guvern minoritar PD sprijinit punctual de PSD. Acesta ar putea constitui baza unei viitoare colaborari mai consistente.

Potrivit unor surse democrate, Basescu i-ar fi propus lui Geoana ca, pe viitor, daca PSD scapa de oamenii cu dosare grele, sa se gandeasca la o formula de colaborare cu PD. Constructia ar trebui sa aiba la baza un protocol scris si PSD sa accepte conditia de a nu-l mai ataca pe Traian Basescu. In aceasta formula, PSD si PD ar urma sa detina prin rotatie, cate doi ani, postul de premier.

EvZ

Excluderea lui Ion Iliescu

In sedinta CEx aflata in desfasurare la ora inchiderii editiei o parte a liderilor PSD i-au atras atentia lui Mircea Geoana sa nu aiba incredere in promisiunile lui Basescu deoarece odata motiunea de cenzura adoptata acesta ar putea provoca alegeri anticipate.

Pe de alta parte, s-a aratat ca voturile in favoarea motiunii de cenzura sunt „la limita”. PSD alaturi de PD si PLD au 241 de voturi, doar cu 8 peste necesarul pentru adoptarea motiunii de cenzura. Geoana facea deja pregatiri pentru ca votul in Parlament sa se faca cu bilele la vedere si sub amenintarea cu excluderea din PSD a celor care vor vota impotriva.

La sedinta CEx, singurii care s-au abtinut la vot au fost Ion Iliescu si Viorel Pupeza. Daca se va concretiza amenintarea filialei sectorului 1, prin votul sau de ieri Iliescu si-a semnat propria excludere din PSD.

Romania Libera

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro