Presa despre referendum si europarlamentare
Sectiile de votare pentru alegerile europene si referendumul destinat votului uninominal sunt amenajate in aceleasi locuri, scrie Evz. Parlamentul European (PE), alaturi de alte institutii comunitare, este deseori, considerat o modalitate de a genera birocratia de carton si de a arunca pe apa sambetei banii publici, noteaza Gandul. O dubla campanie electorala pentru Parlamentul European si pentru referendum care nu a interesat pe nimeni – aceasta este concluzia aproape unanima a unora dintre cei mai cunoscuti artisti, scriitori, actori, sportivi si muzicieni, contactati de Cotidianul. Fiecare din partidele politice romanesti are atuurile sale pentru cresterea scorului la euroalegeri, scrie Romania libera.
„Sectiile de votare pentru alegerile europene si referendumul destinat votului uninominal sunt amenajate in aceleasi locuri.
Atat la alegerile europarlamentare, cat si la referendumul pentru votul uninominal, organizate duminica, se va putea vota pe baza a trei tipuri de liste electorale: permanente, suplimentare si speciale”, scrie Evz.
„O dubla campanie electorala pentru Parlamentul European si pentru referendum care nu a interesat pe nimeni – aceasta este concluzia aproape unanima a unora dintre cei mai cunoscuti artisti, scriitori, actori, sportivi si muzicieni, contactati de Cotidianul.
Mihaela Radulescu, vedeta Antena 1: „Merg la vot ca la ginecolog. Nu-mi face nici o placere, mi-e sila, ma voi simti jenata si voi mima firescul, dar stiu ca n-am incotro daca mai vreau sa ma bucur de micile placeri ale vietii.
Votez niste oameni, nu partidele lor. Nu, la referendum nu voi vota, pentru ca mi se par bani aruncati pe fereastra, din care s-ar fi putut rezolva niste probleme reale ale oamenilor, mai ales cele din sistemul de sanatate.“
Andreea Marin, realizator „Surprize, surprize…“: „Daca va intereseaza interviuri ample, pe teme profesionale, cu mare placere oricind.
Dar la chestii din astea nu ma bagati pe mine, ca nu… Cind e vorba despre lucruri consistente, sunati-ma si cu mare placere va raspund pozitiv intotdeauna, dar nu la chestii din astea“, scrie Cotidianul.
„Necunoscut unor, de neinteles altora (ca rol in constructia comunitara), Parlamentul European (PE), alaturi de alte institutii comunitare, este,
deseori, considerat doar o modalitate de a genera birocratia de carton si de a arunca pe apa sambetei banii publici. Istoria acestui for este insa mult prea complexa pentru a fi tentati sa ajungem la concluzii pripite.
Mai exact, in viziunea Tratatului de la Roma (document de capatai al UE din 1957), Legislativul comunitar, format din 785 de eurodeputati, reprezinta „popoarele statelor reunite in cadrul Uniunii Europene”.
Primele alegeri directe pentru acest for au avut loc in iunie 1979, numarul de mandate fiind repartizat pe tari, in functie de marimea acestora”, noteaza Gandul.
„Fruntasi ai principalelor partide politice au raspuns intrebarilor „Romaniei libere”, evaluand posibilele rezultate pe care le-ar obtine la scrutinul de duminica, dar si eventualele consecinte pe care le-ar putea suporta aceste formatiuni in cazul unor esecuri.
In interiorul PSD se pun deja in discutie locul si rolul pe care ar trebui sa le joace Mircea Geoana si Ion Iliescu in perspectiva alegerilor generale de anul viitor.
PNL, parte a unui guvern minoritar, are la randul sau probleme de reprezentativitate, care s-ar putea agrava, iar PD continua sa se bazeze pe credibilitatea presedintelui pentru a-si creste scorul electoral”, scrie Romania libera.