Sari direct la conținut

Presa despre scandalul Taubman-Olteanu

HotNews.ro

Ambasadorul Americii a criticat noul cod penal deoarece ingreuneaza activitatea de cercetare a procurorilor, scrie Romania Libera.

In replica, Bogdan Olteanu a afirmat ca pozitia lui Taubman este o incalcare a suveranatatii, noteaza Gandul.

Olteanu nu s-a sfiit sa afirme ca Taubman este corupt, sustine Adevarul.

EvZ afirma ca declaratia lui Olteanu seamana cu atacurile lui Nastase la adresa fostului ambasador Michael Guest. Cotidianul reaminteste ca si presedintele Curtii Supreme s-a rastit la reprezentantii UE.

Taubman ingrijorat de codul penal

Administratia SUA, care a sponsorizat cu 4,6 milioane de dolari reforma justitiei din Romania, critica dur recentele amendamente la Codul Penal adoptate in unanimitate de Camera Deputatilor, care ii impiedica pe procurori si politisti sa perchezitioneze sau sa inregistreze convorbiri fara anuntarea prealabila a suspectului.

Intr-un discurs sustinut ieri la ceremonia de inchidere a programului Consolidarea Societatii Civile Romania, ambasadorul SUA la Bucuresti, Nicholas Taubman, s-a declarat „ingrijorat cu privire

la recentele actiuni ale Parlamentului pentru a slabi capacitatea procurorilor si a politistilor in combaterea unei serii de infractiuni grave, printre care mita si coruptia”.

Ambasadorul a subliniat ca instrumentele si tehnicile pe care parlamentarii doresc sa le elimine sunt aceleasi cu cele din Europa si SUA si ca „foarte putini capi ai mafiei ar fi fost vreodata arestati si condamnati” dupa noul Cod Penal romanesc.

Taubman a indemnat Parlamentul sa se preocupe de propria responsabilizare si sa nu mai intimideze sau sa restrictioneze activitatea presei de investigatie, facand aluzie la cazul Remes.

integral in Romania Libera

Reactia lui Bogdan Olteanu

„In Romania, legislatia o fac romanii. Faptul ca domnul Taubman si-a obtinut mandatul de ambasador intr-un mod in care, in Romania, ar fi considerat coruptie nu-i permite sa faca, in Romania, declaratii care, facute de un ambasador european in SUA, ar fi dezavuate de Congresul american”, a declarat Bogdan Olteanu pentru Mediafax.

Strict juridic, Olteanu are dreptate sa apere suveranitatea Parlamentului in materie de legiferare in Romania, dar de data aceasta el a sarit in apararea unei legi absurde, asupra careia criticile aduse de Taubman nu sunt nici singulare, nici neaparat cele mai dure.

integral in Gandul

Olteanu: Taubman este corupt

Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu l-a acuzat, astazi, pe ambasadorul SUA in Romania, Nicholas Taubman, de coruptie pentru ca si-ar fi obtinut postul in urma sponsorizarii campaniei electorale a presedintelui George W. Bush, reactionand la criticile oficialului adresate Parlamentului.

„Domnul ambasador Taubman si-a obtinut postul in urma sponsorizarii campaniei electorale a lui George Bush, nu stiu care sunt standardele politice si morale si legale din America dar, in orice caz in Romania asa ceva ar fi considerat un act de coruptie si un act imoral”, a declarat presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, la Realitatea TV.

integral in Adevarul

Nastase catre Guest: „Ne tot plimbam cu coruptia in gura”

Replica presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, este in acelasi ton cu raspunsurile date de fostul premier Adrian Nastase ambasadorului SUA Michael Guest.

Guest a criticat frecvent si hotarat administratia de la Bucuresti pentru ineficienta luptei anticoruptie la nivel inalt. Niciuna dintre interventiile publice ale lui Michael Guest nu a ramas nesanctionata de Adrian Nastase.

Cea mai celebra replica dateaza din aprilie 2003: „Sa-i intreb pe cei care vor mai vorbi despre corupti cum se numesc persoanele la care se refera, nu-i admisibil sa continuam in acest fel. Daca e o problema, spuneti, mai, baieti, cine e ala corupt pe care sa-l impuscam pe stadion. Ne tot plimbam cu coruptia in gura”.

integral in EvZ

Presedintele Curtii Supreme s-a rastit la UE

Judecatorul Nicolae Popa, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a calificat joi drept „ingerinta” gestul unor reprezentanti ai CE de a se interesa de dosarele grele retrimise la Parchete.

Reactia presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) vine dupa ce trei membri ai Secretariatului General al Comisiei Europene s-au interesat de cauzele pentru care au fost restituite la Parchete dosare penale importante.

Presa a scris in ultima vreme ca dosarele Nastase – Zambaccian, Copos – Loteria si Patriciu – Rompetrol au fost intoarse de instante la Parchete, dupa ce au fost capul de afis al luptei anticoruptie din Romania. Cei trei reprezentanti ai CE au venit saptamina aceasta pentru trei zile la Bucuresti, pentru a informa Comisia in vederea intocmirii raportului de tara din ianuarie.

„Ei au pus intrebari, au fost interesati de restituirea unor cauze la Parchet. Am considerat atunci ca este o intrebare care poate sa afecteze derularea normala a procesului. Mi s-a parut ca intrebarea pusa de echipa Comisiei Europene este o ingerinta”, a declarat Nicolae Popa (foto).

Vizita reprezentantilor CE a fost una de rutina, sustin surse din Ministerul Justitiei. Ei au avut intilniri cu CSM, MJ, ICCJ, Parchetul General, DNA si cu organizatii ale magistratilor. Ca sa afle care sint motivele restituirilor la Parchete, trimisii Comisiei au pus aceeasi intrebare tuturor institutiilor contactate, nu numai Inaltei Curti.

Reprezentantii CE au vrut sa stie daca aceste dosare au fost prost intocmite de procurori, daca judecatorii se feresc sa-si asume raspunderea in cauze „delicate” sau daca avem de-a face cu carente legislative. Conform unor surse din ICCJ, Popa le-ar fi raspuns ca vinovata de situatie este Monica Macovei, care ar fi adoptat masuri neconstitutionale in reforma justitiei. Aceeasi pozitie a avut-o si Ioan Vida, presedintele Curtii Constitutionale.

integral in Cotidianul

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro