Sari direct la conținut

Presa franceză: „Les Bleus”, radiografia unei experiențe foarte amare / Un joc de o sărăcie abisală / Deschamps, un antrenor fără imaginație

HotNews.ro
Presa franceză: „Les Bleus”, radiografia unei experiențe foarte amare / Un joc de o sărăcie abisală / Deschamps, un antrenor fără imaginație
Kylian Mbappe Sursa foto: John SPENCER / Sipa Press / Profimedia

Echipa Franței și-a îndeplinit obiectivul minimal ajungând în semifinalele Euro-2024, dar această frumoasă realizare pe hârtie a fost obținută cu prețul unui joc de o sărăcie abisală, bazat exclusiv pe apărare și marcat de eșecul incredibil al atacanților, scrie AFP.

Semne de alarmă

Meciurile amicale din martie au servit drept avertisment. Surclasați de Germania la Lyon (2-0) și apoi învinși de Chile la Marsilia (3-2), Les Bleus păreau deja neinspirați, cu Kylian Mbappé complet indiferent și în mijlocul unei psihodrame cu PSG. La acel moment, scuza era evidentă: mințile lor erau preocupate de sfârșitul sezonului la cluburile lor, iar internaționalii francezi se presupune că nu se gândeau încă la echipa națională.

Dar cele două meciuri de pregătire pe care le-au jucat în iunie, chiar înainte de plecarea în Germania, împotriva a două națiuni minore, Luxemburg (3-0) și Canada (0-0), nu au făcut decât să confirme deficiențele lor în construcție și apatia sectorului ofensiv.

Mbappé a suferit primele eșecuri când a ratat patru antrenamente și meciul cu canadienii din cauza diferitelor probleme (spate, genunchi), iar Antoine Griezmann nu a reușit nici el să liniștească prin prestațiile sale mediocre. Un semn rău înainte de începerea Euro.

Doi lideri în mare dificultate

Prestațiile slabe ale Franței în Germania s-au datorat în mare parte formei slabe a celor două atuuri principale ale lor: Mbappé și Griezmann. Căpitanul, care a declarat înainte de începerea turneului că vrea „să-și lase amprenta”, a fost o umbră a fostului său sine. Îngrijorările sale din timpul cantonamentului au fost agravate de o fractură nazală în urma unei ciocniri în primul meci al Euro împotriva Austriei (1-0).

Din acel moment, superstarul lui Les Bleus, obligat să joace cu o mască, a fost fantomatic, incapabil să facă cea mai mică diferență. Starea atacantului de la Real Madrid, care a marcat un singur gol din penalty, a părut să se înrăutățească cu fiecare ieșire, în ciuda cuvintelor liniștitoare ale coechipierilor săi și ale selecționerului Didier Deschamps.

Griezmann, considerat de mulți drept „preferatul” selecționerului Franței, a avut o perioadă dificilă. În încercarea de a-i revigora cariera, Deschamps nu a ezitat să-l mute din poziție în poziție, uneori la mijlocul terenului, alteori în sprijinul atacantului central sau chiar pe flancul drept. Dar niciuna dintre aceste opțiuni nu a avut ca efect trezirea acestui jucător major din istoria Les Bleus.

Griezman, care a fost unul dintre principalii artizani ai celui de-al doilea titlu mondial al Franței în 2018, a suferit chiar un recul teribil când a fost scos din echipa de start pentru meciurile cu Polonia (1-1) și Spania din semifinale (2-1). La 33 de ani, viitorul său cu echipa națională este acum învăluit în îndoieli.

Didier Deschamps Foto: Spada / AP / Profimedia

Deschamps, un antrenor fără imaginație

Lipsit de jucătorii cheie capabili să tragă grupul în sus, precum Mbappé și Griezmann, și lipsit de contactele sale obișnuite în vestiar de la retragerile internaționale ale foștilor căpitani Hugo Lloris și Raphaël Varane și de la retragerea treptată a lui Paul Pogba, Deschamps a navigat pe calea celei de-a șasea finale ca antrenor.

Obsesia sa pentru echilibrul defensiv și-a arătat limitele, mai ales în lipsa unor jucători capabili de a fi letali în față. Desigur, Les Bleus au fost impresionanți în apărare, dar Deschamps nu a vrut în niciun moment să renunțe la schemele sale tactice conservatoare în favoarea asumării de riscuri.

Meciul cu Polonia din primul tur a fost o ilustrare perfectă a acestui lucru. În fața uneia dintre cele mai slabe echipe din turneu, care fusese deja eliminată, Franța a jucat cu trei mijlocași defensivi și doar trei jucători ofensivi. A fost o lipsă de determinare vinovată, deoarece remiza i-a condamnat pe Les Bleus la locul al doilea în Grupa D, forțându-i să intre în cea mai dificilă secțiune a tragerii la sorți începând din optimi.

Confruntat cu critici privind lipsa de creativitate, Deschamps nu a acceptat niciodată cu adevărat dezbaterea, recurgând de cele mai multe ori la ironie.

„Dacă vă plictisiți, uitați-vă la altceva. Nu trebuie”, a declarat el unui jurnalist în ajunul semifinalei.

Aflat sub contract până în 2026, omul care i-a condus pe Les Bleus la trei finale în șase ani (Euro-2016, Cupele Mondiale 2018 și 2022), inclusiv un titlu mondial (2018), nu va putea evita întrebările dificile atunci când se va întoarce în Franța.

„Am fost lenți, ne-a lipsit energia și prospețimea (…) Am stat prost din punct de vedere tehnic”, a declarat Didier Deschamps pentru AFP.

Pe același subiect:

INTERVIURILE HotNews.ro