Sari direct la conținut

Presa in Diagonala: Cazul Timosenko pune in pericol acordul comercial intre Ucraina si UE; Netanyahu cere palestinienilor sa renunte la conditii pentru inceperea negocierilor; Peste 10.000 de oameni infectati cu virusul dengue in Pakistan; Silvio Berlusconi nu demisioneaza si va continua reformele in Italia

HotNews.ro
Presa in Diagonala, Foto: Colaj foto
Presa in Diagonala, Foto: Colaj foto

Silvio Berlusconi nu demisioneaza si va continua reformele in Italia. Premierul italian Silvio Berlusconi a respins duminica apelul opozitiei si al grupurilor care cer demisia guvernului din cauza angajamentelor economice asumate si declara ca actuala coalitie este solida si va continua implementarea reformelor. Presiunea asupra guvernului a devenit si mai mare in aceasta saptamana dupa ce Standard & Poor’s a scazut ratingul de tara al Italiei. Cu toate acestea, pozitia lui Berlusconi este clara si nu accepta demisia decat in cazul unui vot de neicredere al Parlamentului, fapt putin probabil. In luna septembrie, guvernul a inaintat Parlamentului un plan de reforme care include un pachet de austeriate in valoare de 59.8 milioane de euro. Guvernul este fortat sa mearga mai departe si sa aplice si alte reforme pentru a rezolva problema stagnarii cresterii economice a Italiei si pentru a preveni crizele de pe piata italiana care pot scapa de sub control, scrie Reuters.

Cazul Timosenko pune in pericol acordul comercial intre Ucraina si UE. Uniunea Europeana avertizeaza Ucraina ca relatiile dintre cele doua parti ar putea sa se degradeze si apropierea Ucrainei de zona euro sa inceteze din cauza procesului in care este implicat fostul premier Iulia Timosenko. Europa considera ca procesul impotriva lui Timosenko este unul strict politic prin care actualul presedinte Viktor Yanukovych incearca sa scape de incomoda sa rivala. Oficialii europeni au transmis Ucrainei ca o condamnare impotriva Iuliei Timosenko ar fi incopatibila cu valorile UE si ar pune in pericol finalizarea acordului pentru comert liber care ar aduce Ucraina mai aproape de Bruxelles, anunta The Guardian.

Christine Lagarde: FMI ar putea sa nu dispuna de bani suficienti pentru a salva tarile din zona euro. Seful FMI Christine Lagarde a avertizat ca s-ar putea sa nu aiba bani suficienti pentru a salva tarile mari din zona euro in cazul in care criza datoriilor se extinde. FMI isi poate indeplini obligatiile asumate in prezent, dar acest lucru se poate schimba in timp daca se va accentua criza. Oficial, liderii mondiali au declarat ca nu au niciun plan de reactie referitor la imposibilitatea Greciei de a-si plati datoriiile. Cu toate acestea, se lucreaza la o strategie care sa ii permita Greciei neplata datoriilor si ramanerea in zona euro. Factorii internationali de decizie se concentreaza pe recapitalizarea bancilor si pe stimularea Fondului European de Stabilitate Financiara (EFSF). Prin cresterea puterii financiare a EFSF ar putea exista suficienti bani pentru salvarea bancilor din UE si a statelor membre. Totodata, Banca Centrala Europeana ar putea cumpara mai multe obligatiuni emise de Italia si Spania pentru a le sprijini incercand evitarea colapsului, informeaza BBC.

Netanyahu cere palestinienilor sa renunte la conditii pentru inceperea negocierilor. Benjamin Netanyahu a solicitat presedintelui Mahmoud Abbas sa reia negocierile de pace fara sa impuna conditii. Duminica, Abbas a declarat din nou ca negocierile cu Israelul vor incepe numai daca acestia inceteaza complet constructia asezarilor din West Bank. Cei doi s-au intalnit la finele saptamanii la ONU, unde Abbas a mers sa ceara recunoasterea statului Palestina. Netanyahu este impotriva acestei abordari spunand ca palestinienii ar trebui sa capete dreptul de a avea un stat in schimbul incetarii ostilitatilor, in schimb acestia vor intai obtinerea statului dar fara niciun pas inainte pe calea discutiilor pentru pace. Negociatorii palestinieni acuza insa Israelul de impunerea conditiilor de negociere. Potrivit palestinenilor, Israelul a cerut anexarea Ierusalimului, scoaterea de pe agenda negocierilor a problemei refugiatilor sau atasarea coloniilor, scrie AFP.

Consiliul National de Tranzitie din Libia amana din nou formarea noului guvern. Membrii Consiliului National de Tranzitie ar putea intarzia desemarea unui guvern libian din cauza neintelegerilor din interior. CNT a mai amanat formarea noului guvern si risca sa piarda din credibilitate si va parea ca nu este capabil sa unifice triburile disparate din regiunile libiene. Abdel Hafiz Ghoga, membru al CNT, a declarat pentru Reuters saptamana trecuta ca in cateva zile Consiliul va anunta numirea unui guvern interimar. Alte surse indica faptul ca in interiorul CNT exista neintalegeri asupra unor portofolii si se doreste extinderea mandatului CNT cu cateva amendamente pana cand discutiile in jurul noului guvern se definitiveaza. Televiziunea al Arabiya a anuntat deja extinderea mandatului CNT pana la stingerea tuturor focarelor de rezinstenta pro-Gaddafi din Libia si pana la preluarea controlului integral asupra tarii, anunta Reuters.

Peste 10.000 de oameni infectati cu virusul dengue in Pakistan. O echipa a World Health Organization a sosit duminica in speranta ajutarii stigerii focarelor. Pana acum au murit 104 persoane. Febra s-a raspandit rapid de-a lungul tarii in ultimele saptamani, dar continua sa faca ravagii in regiunea Punjab unde s-au inregistrat peste 8700 de cazuri. Virusul dengue este purtat de tantari si induce maladia care se manifesta prin dureri de cap, iritatii si in cel mai grav caz hemoragie. Igiena precara contribuie masiv la dezvoltarea virusului, informeaza Ria Novosti.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro