Sari direct la conținut

Presa in Diagonala: Copiii cersetori din Sofia castiga in jur de 1.000 de euro pe luna; Arheologii au descoperit cea mai valoroasa moneda de aur din Israel; Baza de date ce contine averile personalitatilor secolelor 19-20 a fost facuta publica

HotNews.ro
Presa in Diagonala, Foto: Colaj foto
Presa in Diagonala, Foto: Colaj foto

Copiii cersetori din Sofia castiga in jur de 1.000 de euro pe luna. Un copil cersetor din capitala bulgara Sofia castiga in medie 2.000 de leva (1.000 de euro) pe luna, insa banii sunt de obicei luati de parintii acestuia sau de retelele de crima organizata. Afirmatia a fost facuta de Zlatka Petkova, directorul Centrului pentru sustinere publica, o organizatie non-guvernamentala din Sofia, in cadrul unui interviu pentru televiziunea nationala bulgara. Cersetoria este teoretic interzisa in Sofia, dar strazile capitalei bulgare sunt pline de copii sau chiar familii intregi care cersesc, cel mai adesea din cadrul comunitatii rome, precizeaza sursa citata. Insa recenta campanie lansata de municipalitatea din Sofia impotriva exploatarii copiilor a inceput sa dea rezultate, considera Petkova. In ultimele patru luni, autoritatile municipale au inregistrat 212 cersetori-copii cu varsta sub 12 ani si alti 200 cu varste intre 14 si 18 ani, potrivit acesteia, relateaza Novinite.

Baza de date ce contine averile personalitatilor secolelor 19-20 a fost facuta publica. Calendarul national al succesiunilor din Anglia si Tara Galilor din anii 1861-1941 publicat pentru prima data miercuri dezvaluie valoarea a peste 6 milioane de proprietati printre ele aflandu-se si cele ale celebritatilor. Potrivit calendarului, Karl Marx a murit sarac lasandu-si averea de 400 $ mezinei sale Eleonor, in timp ce Charles Darwin a lasat in urma sa o mostenire fabuloasa care ar valora astazi peste 20,5 milioane dolari. Charles Dickens a lasat si el o avere de peste 11 milioane $ la valoarea actuala, Sir Arthur Conan Doyle aproape 5 milioane $ in timp ce autoarea celebrei carti „Alice in Tara Minunilor” a lasat o avere de peste 700.000 $. Aceste testamente erau administrate de un tribunal care pana in 1857 se afla sub autoritatea bisericii, dupa aceea statul a preluat aceasta sarcina. Documente arata ca valoarea medie a unei averi lasate mostenire in respective perioada era de aproximativ 5000 $ iar valoarea minima se situa in jurul sumei de 16 $, scrie CNN.

Politia daneza a arestat mai multi cetateni romani si bulgari. Politia din Copenhaga a efectuat mai multe arestari in randul unor cetateni bulgari si romani aflati in ilegalitate in Danemarca si urmariti pentru diverse infractiuni. O parte din arestari s-au facut in spatiul unor depozite dezafectate in timp ce altele au avut loc intr-un fost oficiu postal. Arestarile s-au petrecut in aceleasi locuri in care au mai fost retinute mai multe persoane de etnie rroma. O parte din acestia a fost explulzati din Danemarca fapt care a creat o dezbatere publica legata de posibilitatea de a expluza persoane din statele membre UE. Deportatii au fost acuzati de deranjarea ordinii publice si li s-a interzis intoarcerea in Danemarca timp de 2 ani. Si guvernul francez pregateste masuri similare de expulzare a cetatenilor de etnie rroma vinovati de diferite infractiuni, scrie Novinite.

Arheologii au descoperit cea mai valoroasa moneda de aur din Israel. Arheologii sustin ca au descoperit cea mai veche si mai valoroasa moneda gasita vreodata in Israel. Cu o vechime estimata la 2200 ani moneda cantareste 28 grame si a fost gasita in situl arheologic de la Tel Kedesh aflat langa granita cu Libanul in data de 22 iunie. Moneda este de 6 ori mai mare decat celelalte monede descoperite pana acum in Israel. Donald Ariel, specialist in monede vechi a situat moneda in timpul Regatului Seleucid desi a fost batuta de catre rivalii seleucizilor, Ptolemeii Egiptului. Ariel a declarat ca desenul de pe moneda ar putea-o reprezenta pe regina Cleopatra. Este a doua moneda egipteana descoperita pana acum in Israel. Prima cantarea insa doar 2 grame, informeaza Fox News.

Kagame castiga realegerile din Rwanda. Presedintele Rwandei Paul Kagame a castigat realegerile cu 93% din numarul total de voturi, fiind luate in calcul toate regiunile, a declarat Comisia Electorala Nationala. Observatorii electorali au declarat ca procesul de votare a fost unul pasnic si „in mod preponderent corect”. Kagame a salutat primele rezultate ale alegerilor in cadrul unei petreceri, in decursul zilei de marti, in incinta stadionului national din capitala Kigali. Cu acest prilej mii de suporteri au beneficiat de bautura gratis si au dansat pe muzica live. „Aceasta este victoria voastra, aceasta este o victorie a tuturor cetatenilor din Rwanda”, a declarat Kagame in timpul discursului sau de celebrare. „Evolutia noastra depinde de voi.” Gruparile preocupate de drepturile omului si-au exprimat ingrijorarea fata de violenta si represiunea inregistrate in timpul perioadei de votare, insa Salim Ahmed Salim, presedintele Grupului de Observare al Commonwealth, a laudat modul transparent de desfasurare a procesului de votare din aceasta tara, informeaza CNN.

Slovacia refuza participarea la imprumutul pentru ajutorarea Greciei. Parlamentul slovac a respins miercuri participarea la imprumutul acordat Greciei initiat de catre UE si Fondul Monetar International. Noul guvern de centru dreapta din Slovacia impreuna cu 79 din cei 150 de parlamentari slovaci au votat impotriva participarii Slovaciei la imprumut. Totodata parlamentul a votat intelegerea cadru asupra mecanismului de imprumut in valoare de 440 miliarde de euro pe care UE l-a creat la inceputul crizei din Grecia cu scopul de a scoate din dificultate orice stat membru care s-ar afla in dificultate. Slovacia care contribuie cu partea sa de 4,4 miliarde euro in respectivul mecanism de imprumut a avertizat ca va participa financiar doar daca UE va consolida considerabil Pactul de Stabilitate si Crestere responsabil cu introducerea monedei unice. Votul de neparticipare a Slovaciei la imprumutul Greciei nu va impiedica acordarea respectivului imprumut, anunta AFP.

Irak: 11 persoane decedate intr-un nou atac. Cel putin 11 persoane au murit in urma unui atentat cu bomba in provincia Diyala din Irak. Soldatii irakieni au fost anuntati ca niste insurgenti se afla ascunsi intr-o casa, iar la intrarea in respectiva casa bomba a explodat. Opt soldati irakieni au fost ucisi in explozie impreuna cu 3 trei persoane civile aflate intr-o casa din apropierea exploziei. Alti patru soldati au fost raniti. Atentatul vine pe fondul de nesiguranta politica in Irak unde politicienii nu au reusit sa formeze un guvern la mai bine de 5 luni dupa controversatele alegeri nationale. In acest context rebelii au inmultit atacurile. Trupele ONU planuiesc sa se retraga din Irak avand in plan stoparea operatiunilor militare din data de 31 august 2010 cand vor ramane pe pozitii doar 50.000 soldati cu misiunea limitata la o serie de operatiuni de asigurare a stabilitatii si de consiliere a fortelor irakiene. In prezent in Irak se afla 60.000 de soldati in timp ce in 2007 numarul lor era de 170.000, anunta CNN.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro