Presa in Diagonala: Doua colete suspecte au fost distruse pe aeroportul din Atena; Statia Spatiala Internationala ar putea ramane functionala pana in anul 2020; Uraganul Tomas a ucis 14 persoane in insula St. Lucia
Doua colete suspecte au fost distruse pe aeroportul din Atena. Politia din Atena a distrus marti doua pachete aflate in aeroportul din capitala, suspectate ca ar face parte din sirul atacurilor cu colete bomba adresate ambasadelor straine de pe teritroriul Greciei. Potrivit politiei pachetele contineau carti golite in interior pentru ascunderea incarcaturii explozibile. Destinatarii pachetelor erau Europolul din Olanda si Curtea Europeana de Justitie din Luxembourg. Pachete asemanatoare celor gasite la aeroport au explodat marti in sediile ambasadelor Rusiei si Elvetiei din Atena lasand in urma raniti. Un astfel de pachet a fost interceptat si la Berlin la cancelaria Angelei Merkel. Alte trei ambasade straine au primit pachete cu explozibil marti dupa ce luni un colet cu bomba a explodat in interiorul unei companii de curierat arzand mainile unei angajate. Un alt pachet interceptat era destinat presedintelui Frantei. Pana in prezent 11 pachete continand carti pline cu explozibil au fost detectate in Grecia, majoritatea fiind destinate ambasadelor. Politia crede ca autorii atacurilor ar fi membrii unui grup de extrema stanga care a aparut in 2008, numit Conspiracy of Fire Nuclei si care au la activ un lant de incendieri si atacuri minore cu bomba indreptate impotriva locuintelor politicienilor. Doua persoane inarmate au fost arestate in legatura cu sirul atacurilor cu pachete explozive, scrie AFP.
Statia Spatiala Internationala ar putea ramane functionala pana in anul 2020. Potrivit cosmonautului rus Alexander Kaleri, Statia Spatiala Internationala (SSI) ar putea ramane operationala pana in anul 2020 daca expertii se pun de acord asupra programului viitoarelor experimente stiintifice ce urmeaza sa fie facute la bordul ei. Activitatile si functionarea SSI ar trebui sa inceteze in anul 2015, potrivit duratei de functionare stabilita initial, dar participantii in proiect, Canada, UE, Japonia si Rusia incearca sa gaseasca metode de extindere a perioadei pana in anul 2020. Si Anatoly Perminov, seful Agentiei Federale Spatiale din Rusia a declarat in luna septembrie ca SSI, care se afla pe orbita de 10 ani, are un mare potential si ar putea ramane functionala pentru inca un deceniu. Echipajul care se afla in prezent pe SSI este compus din cosmonautii rusi Fyodor Yurchikhin, Alexander Kaleri, Oleg Skripochka si din astronautii NASA Scott J. Kelly, Douglas Wheelock si Shannon Walker, anunta Ria Novosti.
Cancelarul german Angela Merkel a primit un colet capcana din Grecia. Un colet cu explozibil adresat cancelarului Angela Merkel a fost descoperit marti in Germania. Pachetul a sosit pe adresa cancelariei, in atentia Angelei Merkel. Potrivit ministrului de interne, Thomas de Maiziere, aparitia pachetului are legatura cu campania de transmitere de bombe prin posta din Grecia. Maiziere a declarat ca pachetul a fost expediat din Grecia cu doua zile in urma si ca mecanismul explozibil din interior era construit in acelasi fel cu cel din coletul explodat la ambasada Elvetiei din Athena. Desi cele doua tari au relatii stranse, nu a existat o avertizare din partea Greciei cu privirea la riscul de atentat prin colet cu bomba. Daca pachetul ar fi explodat daunele nu ar fi fost minore. In prezent a fost crescut nivelul de securitate in toate departamentele guvernamentale germane care gestioneaza receptionarea coletelor. O atentie sporita este alocata coletelor sosite din Grecia. Marti au explodat doua pachete cu bomba la ambasadele Elvetiei si Rusiei de la Atena si alte 3 pachete au fost descoperite inainte de a exploda, intr-un val de atacuri legate de extremistii de stanga. Coletele de marti sunt similare altor patru pachete trimise catre alte patru ambasade din Athena, care au fost interceptate luni. Unul dintre colete era destinat lui Nicolas Sarkozy. Politia a detonat in conditii de siguranta coletele destinate ambasadelor Germaniei, Bulgariei si statului Chile, informeaza AFP.
Uraganul Tomas a ucis 14 persoane in insula St. Lucia. Cel putin 14 persoane au murit in insula St. Lucia din Caraibe dupa ce uraganul Tomas a declansat mai multe alunecari de teren. Si insula St. Vincent a fost afectata. Ministrul turismului Allan Chastanet a declarat ca sudul orasului Soufriere arata mai rau decat un camp de lupta. Stephenson King, primul ministru al St. Luciei a declarat stare de urgenta si a cerut asistenta internationala. Multe poduri au fost distruse iar catre comunitatile cele mai afectate din sudul insulei se poate ajunge numai cu barca. Operatiunile de salvare decurg foarte incet pentru ca pompierii au de infruntat si un sir de incendii izbucnite in Castries, capitala insulei. Sursele de alimentare cu apa s-au epuizat si datorita zonei muntoase nu exista inca o varianta pentru aducerea apei necesare stingerii incendiilor. Tomas, care in timpul weekendului a trecut de la stadiul de uragan la cel de furtuna tropicala, se indreapta catre Haiti unde locuitorii nu au reusit sa isi revina dupa curemurul din luna ianuarie. Din previziunile specialistilor, in drumul sau spre Haiti, Tomas poate redeveni uragan. Misiunea umanitara a ONU in Haiti incearca sa pregateasca provizii de apa si adaposturi de urgenta, scrie BBC.
Criza politica in Kosovo: Guvernul a fost demis. Alegeri anticipate in 12 decembrie. Parlamentul din Kosovo a adoptat astazi o motiune de cenzura impotriva guvernului condus de Hashim Thaci, deschizand calea pentru convocarea de alegeri anticipate intr-un interval de 45 de zile. Motiunea a fost aprobata cu 66 de voturi „pentru”, unul „impotriva” si doua abtineri. Presedintele interimar Jakup Krasniqi a anuntat ca alegerile anticipate vor avea loc pe 12 decembrie, relateaza AFP.