Sari direct la conținut

Presa in Diagonala: Liga Araba va fi condusa de egipteanul Nabil Elaraby; Japonia extinde evacuarile din jurul centralei de la Fukushima; Presedintele Michel Martelly a fost instalat oficial in Haiti

HotNews.ro
Presa in Diagonala, Foto: Colaj foto
Presa in Diagonala, Foto: Colaj foto

Mahmoud Ahmadinejad: Osama Bin Laden a fost prizonierul americanilor inainte sa fie ucis. Mahmoud Ahmadinejad a declarat ca Statele Unite ale Americii il tineau prizonier pe liderul Al Qaeda Osama Bin Laden de mai mult timp si au decis sa il omoare din motive politice interne. Acesta a anuntat ca are informatii sigure, dar fara sa precizeze sursa. Ahmadinejad il acuza pe Barack Obama ca a luat aceasta decizie din motive electorale, moartea lui Bin Laden urmand sa asigure realegerea sa pentru un nou mandat la Casa Alba. De asemenea, presedintele Iranului crede ca Wasinghtonul cauta deja inlocuitor pentru conducerea Al Qaeda. Teheranul a reactionat oficial la anuntul mortii lui Osama Bin Laden, anuntand ca prezenta trupelor occidentale in Afganistan si Irak nu mai are nicio justificare si ca acestia ar trebui sa paraseasca zona, scrie AFP.

Liga Araba va fi condusa de egipteanul Nabil Elaraby. Dupa o schimare a candidatilor in ultima clipa, ministrul egiptean al apararii Nabil Elaraby a fost ales in functia de secretar general al Ligii Arabe. Cele 22 de state care alcatuiesc Liga Araba l-au ales pe Elaraby in locul fostului secretar general Amr Moussa, care doreste sa candideze la presedentia Egiptului. Amr Moussa, in varsta de 73 de ani a condus Liga Araba timp de un deceniu. Prin traditie, alegerea noului conducator al Ligii se stabileste in avans fata de alegerile efective, dar anul acesta au fost in mod exceptional 2 candidaturi din partea Egiptului si Qatarului. Cum persoana desemnata anterior drept candidatul Egiptului a cazut odata cu fosta guvernare, Egiptul a venit la alegeri cu o noua candidatura a lui Elaraby, un diplomat popular care a sprijinit caderea regimului Mubarak. In fata noului candidat egiptean Qatarul si-a retras candidatura oferind functia lui Elaraby, anunta Fox News.

Elvetia a votat impotriva interzicerii sinuciderii asistate. Locuitorii din Zurich au respins cu o majoritate de 85% propunerea de interzicere a dreptului la sinucidere asista. Tot cu o majoritate dar de 78% au respins si propunerea de interzicere a dreptului la sinucidere asistata a cetatenilor straini care calatoresc in Elvetia pentru a apela la aceasta metoda. In Zurich se produc anual aproximativ 200 de sinucideri asistate in spatiile speciale alea grupului Dignitas. Elvetia permite inca din anul 1941 sinuciderea asistata, atat timp cat persoana care o duce la capat nu este medic si nu are un interes direct in moartea persoanei asistate. O alta metoda, eutanasia, este legala numai in Olanda, Luxemburg, Belgia si statul american Oregon. Multi bolnavi in faza terminala din Germania, Franta sau Anglia vin in Elvetia pentru a se sinucide, profitand de legislatia in vigoare. Un studiu recent care arata cresterea numarului de „turisti sinucigasi” si faptul ca unii dintre ei nu sufera de vreo boala mortala a provocat o dezbatere incinsa. Guvernul doreste schimbarea legislatiei astfel incat sinuciderea asistata sa fie permisa doar ca varianta extrema si doar in cazul unei boli in faza terminala pentru limitarea „turismului sinucigas”, informeaza The Guardian.

Japonia extinde evacuarile din jurul centralei de la Fukushima. Autoritatile japoneze incep evacuarea persoanelor care locuiesc dincolo de centura radiala de 20 de km din jurul centralei Fukushima. Familiile cu bebelusi si femeile insarcinate vor fi primii evacuati dintr-un total de 7700 persoane carora statul le va asigura gazduire in alte locuri. Fermierii afectati de decizie nu se pot muta insa atat de curand pentru ca nu au gasit inca o solutie pentru animalele lor. Multe familii nu se pot muta integral in casele temporare oferite de autoritati, iar altii ezita inca sa plece din cauza distantei mari pe care ar trebui sa o parcurga pana la scoala sau serviciu, scrie Ria Novosti.

Oficial britanic: NATO trebuie sa extinda bombardamentele in Libia. Seful statului major britanic, generalul David Richards, a declarat ca NATO trebuie sa extinda bombardamentele in Libia, altfel nu il va putea indeparta de la putere pe Muammar Gaddafi. Misiunea NATO sub mandat ONU de protejare a civililor a impiedicat trupele loiale lui Gaddafi sa inainteze spre zonele cucerite de rebeli, dar nu a reusit destituirea regimului. Dupa ultimul bombardament asupra cartierului general al dictatorului, Bab al-Aziziyah din capitala Tripoli, Muammar Gaddafi a lansat vineri o inregistrare audio prin care ii asigura pe occidentali ca se afla ascuns intr-un loc inaccesibil pentru NATO. Richards solicita NATO actiuni mai complexe care sa preseze autoritatile de la Tripoli. Desi conflictul din Libia dureaza de trei luni, acum se afla intr-o situatie de relativa stagnare, in timp ce Gaddafi refuza sa paraseasca puterea. Ministrul de externe libian a declarat ca poporul sau nu va ceda si nu se va lasa ingenunchiat, anunta Reuters.

Presedintele Michel Martelly a fost instalat oficial in Haiti. Fostul star pop Michel Martelly a fost instalat in functia de presedinte al statului Haiti dupa ce a participat la o slujba dedicata momentului oficiata in Biserica Romano Catolica. Inaintea depunerii juramantului, o pana de curent a cauzat probleme autoritatilor si distinsilor invitati intre care Bill Clinton si Alain Juppe. In discursul sau ca proaspat presedinte, Martelly a promis cresterea sigurantei ca necesitate pentru atragerea investitiilor straine. Expert in socializare, Martelly a postat pe Twitter ceremonia la cateva minute dupa incheierea ei, insotita de un mesaj optimist despre schimbarea pe care o va aduce. Mii de haitieni l-au sustinut din strada pe noul presedinte in care isi pun speranta pentru un nou inceput, informeaza CNN.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro