Sari direct la conținut

Presa in Diagonala: Parlamentul canadian, suspendat pana in martie; Un britanic rapit in 2007 a fost eliberat in Irak; Sustinatori ai guvernului au protestat impotriva opozitiei din Iran; Opt civili americani, ucisi intr-un atentat sinucigas

HotNews.ro

Olanda si Nigeria introduc scanere corporale pe aeroporturi. In urma atentatului esuat din ziua de Craciun asupra unui avion de linie american ce asigura legatura Amsterdam – Detroit, autoritatile din Olanda si Nigeria au anuntat, miercuri, ca vor introduce scanere corporale pe aeroporturi. Potrivit ministrului de Interne olandez, Guusje ter Horst, scanerele corporale vor intra in functiune pe aeroportul Schiphol din Amsterdam peste trei saptamani pentru a controla toti pasagerii care zboara spre SUA. Nigeria nu a precizat data exacta la care scanerele vor fi puse in folosinta. Autoritatea aeroportuară federală din Nigeria a anuntat ca „in incercarea de a combate terorismul, in lumina evenimentelor recente, Nigeria isi va imbunatati sistemul de securitate si va introduce scanarea corporala”, fara a oferi, insa, mai multe detalii, scrie CNN.

Sustinatori ai guvernului au protestat impotriva opozitiei din Iran. Sute de mii de sustinatori ai guvernului au iesit, miercuri, pe strazile Teheranului, jurand credinta liderului religios si acuzand liderii opozitiei de violentele din Iran de acum trei zile. In plus, multimile care au iesit pe strazile Teheranului au ars steaguri americane si britanice, condamnand astfel ceea ce ei considera interventia Washingtonului si a Londrei in problemele interne ale Iranului, scrie Reuters. Seful politiei iraniene i-a avertizat pe suporterii lui Mir Hossein Moussavi, liderul opozitiei, ca ar trebui sa se astepte la pedepse nemiloase daca organizeaza mitinguri ilegale impotriva guvernului. Potrivit agentiei de stiri IRNA, doi dintre liderii opozitiei au fugit intr-o provincie din nordul Iranului, temandu-se de masele care cereau pedepsirea lor. Hossein Karoubi, fiul lui Mehdi Karoubi, a negat insa stirea, spunand ca tatal sau si Mousavi se afla in Teheran.

Un britanic rapit in 2007 a fost eliberat in Irak. Potrivit autoritatilor irakiene si britanice, un britanic care a fost rapit impreuna cu alti patru barbati dintr-un biroul al guvernului din Irak, in urma cu doi ani, a fost eliberat miercuri dimineata, scrie The New York Times. Peter Moore ar putea fi singurul supravietuitor. In momentul eliberarii, acesta era intr-o stare buna, atat din punct de vedere fizic cat si psihic, a anuntat secretarul afacerilor externe britanic, David Milliband la o conferinta de presa de presa in Londra. Moore se afla la ora actuala la ambasada Marii Britanii din Bagdad si se va intoarce in tara foarte curand. Ali al-Dabbagh, purtatorul de cuvant al guvernului irakian, a declarat ca eliberarea face parte dintr-un „proces de reconciliere nationala” intre guvern si mai multe grupari armate precum cea din care fac parte rapitorii lui Moore, insa a refuzat sa dea mai detalii despre conditiile impuse pentru eliberarea britanicului.

Opt civili americani, ucisi intr-un atentat sinucigas. Opt civili americani au fost ucisi intr-un atentat sinucigas, miercuri, la o baza militara din provincia Khost, din sud-estul Afganistanului, scrie Reuters. „Putem confirma ca a avut loc o explozie in provincia Khost, in urma careia opt americani au fost ucisi” a declarat un oficial american din Kabul, sub protectia anonimatului. Acesta a adaugat ca niciun soldat american sau NATO nu a fost ranit in explozie.

Parlamentul canadian, suspendat pana in martie. Dimitri Soudas, purtator de cuvant al prim-ministrului Stephen Harper, a declarat, miercuri, ca guvernul va amana reinceperea activitatii Parlamentului pana pe 3 Martie. Parlamentul trebuia sa isi reinceapa activitatea in mod normal pe 25 ianuarie. Amanarea activitatii parlamentare pana dupa Olimpiada de Iarna din Vancouver va permite guvernului sa controleze comitetele din Senat, dominate pana acum de Partidul Liberal, care se afla in opozitie. In acelasi timp, guvernul va putea evita criticile cu privire la tratamentul prizonierilor. Opozitia s-a declarat revoltata de aceasta masura, scrie Reuters.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro