Presa in Diagonala: Politia indiana a arestat personajul cheie implicat in atacurile de la Mumbai; Presedintele israelian Shimon Peres: Rusia poate stabili pacea in Orientul Mijlociu; Guvernul egiptean a demisionat dupa ce Mohamed Morsi a castigat alegerile prezidentiale; David Cameron critica dur ajutoarele sociale
Uniunea Europeana confirma embargoul asupra petrolului iranian. Uniunea Europeana a confirmat luni inceperea embargoului asupra petrolului iranian incepand cu 1 iulie, in lipsa unor progrese cu privire la programul nuclear iranian si cu doua zile inaintea intalnirii cruciale intre expertii de la Istanbul si marile puteri. In cadrul unei intalniri in Luxemburg, ministrii afacerilor externe au confirmat decizia aprobata in luna ianuarie. Uniunea Europeana a impus embargoul asupra contractelor noi de livrare a produselor petroliere din Iran cu aplicare imediata si a stabilit un termen de sase luni, pana la 1 iulie, pentru lichidarea contractelor in desfasurare. Aceasta masura a fost adoptata pentru a da posibilitatea tarilor precum Grecia, Spania sau Italia sa gaseasca alti furnizori de petrol, scrie AFP.
Guvernul egiptean a demisionat dupa ce Mohamed Morsi a castigat alegerile prezidentiale. Cabinetul egiptean condus de prim-ministrul Kamal El-Ganzouri si-a prezentat luni demisia din fruntea Consiliului Militar Suprem, dupa ce Comisia Electorala a anuntat ca Mohamed Morsi a castigat alegerile prezidentiale, conform AL-Jazeera. Cu toate acestea, portalul de stiri egiptean Masrawy sustine ca presedintele Consiliului Militar, Mohamed Hussein Tantawi, isi va exercita atributiile pana cand Morsi va fi investit in functie. Mohammed Morsi, liderul Fratiei Musulmane trimis la inchisoare de Hosni Mubarak, a castigat alegerile prezidentiale din Egipt. Morsi a obtinut 51,7% din voturile acordate de egipteni in al doilea tur de scrutin, desfasurat in urma cu o saptamana, invingandu-l pe fostul general Ahmed Shafiq, a anuntat Comitetul Electoral duminica, anunta Ria Novosti.
Politia indiana a arestat personajul cheie implicat in atacurile de la Mumbai. Politia din capitala Indiei, Delhi, a anuntat arestarea unui personaj cheie care a fost implicat in planificarea atacurilor de la Mumbai, din anul 2008. Abu Jindal, cunoscut si sub numele de Syed Zabiuddin, va ramane pentru moment in custodia politiei. Acesta este acuzat de manipularea a zece barbati inarmati care au efectuat atacurile mortale asupra obiectivelor din Mumbai. In atacuri au murit 165 de persoane, iar 9 dintre atacatori au fost de asemenea ucisi. Singurul atacator care a supravietuit, Mohammad Ajmal Amir Qasab, a fost condamnat la moarte in mai 2010 pentru crimele comise. Asediul din Mumbai a avut loc pe 26 noiembrie 2008 si a vizat hoteluri de lux, gara principala si centrul cultural evreiesc, informeaza BBC.
Angela Merkel se va intalni miercuri la Paris cu Francois Hollande. Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Francois Hollande se vor intalni miercuri noapte la Paris pentru a incerca sa rezolve divergentele in cadrul unui dineu, inaintea summitului UE de la Bruxelles. O prima intalnire intre cei doi lideri a avut loc la Berlin pe 15 mai, imediat dupa ce Francois Hollande a castigat presedintia Frantei. „Cancelarul german va merge la Paris pentru un schimb de opinii, o discutie constructiva, benefica pentru Uniunea Europeana”, a anuntat Steffen Seibert, purtatorul de cuvant al guvernului german, scrie AFP.
Presedintele israelian Shimon Peres: Rusia poate stabili pacea in Orientul Mijlociu. Rusia poate avea o contributie decisiva la realizarea pacii in Orientul Mijlociu, a declarat luni presedintele israelian Shimon Peres. Vladimir Putin, aflat in Israel in cadrul unei vizite de doua zile in Orientul Mijlociu, a anuntat ca nu va permite calailor sa fie pusi pe picior de egalitate cu victimele lor si sa denatureze adevarul. „Sunt sigur ca Rusia va pune capat varsarii de sange din Siria”, a incheiat Peres, anunta Ria Novosti.
Fortele siriene au deschis focul asupra unui al doilea avion turc/ Ankara ameninta ca-si va sista exporturile de electricitate catre Siria. Viceprim-ministrul Turciei, Bulent Arinc, a afirmat luni ca fortele siriene au deschis focul asupra unui al doilea avion turc, un aparat de cercetare si salvare care participa la cautarea celor doi piloti ai avionului de lupta F-4 Phantom, doborat vineri de Siria, transmite AFP. „Unul dintre avioanele noastre CASA zbura cu un echipaj de salvare. Din pacate, tiruri de foc venind de la sol au vizat avionul nostru CASA. Ministrul nostru de Externe si Statul Major au contactat autoritatile siriene si agresiunea a fost imediat oprita”, a povestit Arinc jurnalistilor. Vicepremierul turc a mai anuntat luni ca Turcia va decide in urmatoarele zile daca va intrerupe exporturile sale de electricitate catre Siria, ca masura de represalii dupa doborarea avionului de lupta turc de catre armata siriana. „Am considerat pana acum, din motive umanitare, ca este necesar sa continuam furnizarea de electricitate catre Siria, pentru ca viata cotidiana a populatiei sa nu fie afectata”, a spus Arinc intr-o conferinta de presa de la finalul unei sedinte de guvern pe tema acestor incidente. „Pentru moment continuam (exporturile, n.r.), dar subiectul este pe agenda guvernului. Cred ca intr-o zi, doua, vom anunta daca vom continua furnizarea de electricitate sau nu”, a adaugat el. (V.M.)
Marea Britanie: David Cameron critica dur ajutoarele sociale, acele avantaje perverse care incurajeaza oamenii sa nu munceasca. Premierul britanic David Cameron a anuntat luni o vasta reforma a sistemului de ajutoare sociale, acuzand „avantajele perverse care incurajeaza oamenii sa nu munceasca”, in special alocatiile pentru locuinta acordate tinerilor sub 25 de ani, relateaza AFP. „Pentru ce a devenit acceptabil in ochii multor oameni sa aleaga sa traiasca din ajutoare?”, s-a intrebat premierul conservator, intr-un discurs sustinut in Kent, in sud-estul Angliei. David Cameron, care a ajuns la putere in 2010 in fruntea unei coalitii alaturi de liberal-democrati si care practica o politica stricta de austeritate pentru reducerea deficitului public, a atacat precedentul guvern laburist. „Sistemul pe care l-am mostenit era nu doar imposibil de finantat, dar a prins oamenii in saracie si a incurajat iresponsabilitatea”, a spus el. „Astazi, aproape o lira din trei cheltuite de guvern merge la ajutoare sociale”, a continuat David Cameron. Premierul a precizat ca doreste sa reduca ajutoarele pentru locuinte acordate tinerilor sub 25 de ani, care costa statul „aproape 2 miliarde de lire pe an” (2,5 miliarde de euro). (R.M.)