Sari direct la conținut

Presa in Diagonala: Raport sud-coreean: Cel putini trei nord-coreeni au fost executati de autoritati in urma acuzatiilor de canibalism; Iranul ameninta ca va da in judecata Google daca nu va folosi in hartile sale denumirea Golfului Persic; Incep operatiunile pentru aducerea la suprafata a epavei vasului Costa Concordia

HotNews.ro
Presa in diagonala, Foto: Colaj foto
Presa in diagonala, Foto: Colaj foto

Raport sud-coreean: Cel putini trei nord-coreeni au fost executati de autoritati in urma acuzatiilor de canibalism. Un raport realizat de un institut din Coreea de Sud, bazat pe marturii exacte, arata ca cel putin trei nord-coreeni au fost executati din cauza acuzatiilor de canibalism, relateaza Le Figaro. Mai multe marturii inedite vorbesc despre existenta unor acte recente de canibalism in Coreea de Nord, lucru care confirma fragilitatea situatiei alimentare din statul comunist. In ultimii ani, autoritatile au executat cel putin trei persoane acuzate de canibalism, potrivit unui raport publicat miercuri, la Seul, realizat de un centru de cercetare sud-coreean. Astfel, in decembrie 2009, un barbat a fost executat in piata publica din orasul Hyesan, provincia Ryanggang, dupa ce a ucis si a devorat o fetita de 10 ani, arata Korea Institute for National Unification (KINU). Acest act de canibalism ar putea fi o consecinta a crizei alimentare acute declansata in urma reformei monetare initiata de autoritatile nord-coreene, ceea ce a dus la o crestere brusca a preturilor si a materiilor prime. In 2006, in orasul Doksong, un barbat si fiul sau au fost, de asemenea, executati prin impuscare, dupa ce au fost acuzati ca ar fi mancat carne de om, potrivit unei marturii a unui dezertor ajuns in Coreea de Sud si intervievat de institutul sud-coreean. Martorul face parte din cei 230 de refugiati sositi recent din Coreea de Nord, refugiatii fiind intervievati de expertii institutului sud-coreean. Korea Institute for National Unification subliniaza faptul ca este vorba de cazuri izolate, raportate de o mica parte din cei 230 de refugiati, „desi nu trebuie subestimata importanta canibalismului in Coreea de Nord”. Aceste marturii confirma rapoarte ale ONG-urilor precum Alianta Cetatenilor pentru Drepturile Omului in Coreea de Nord (NKHR) si arata ca, in ciuda unei relative imbunatatiri a circuitelor de distribuire a alimentelor dupa marea foamete din anii 1990, mai multe provincii din Coreea de Nord continua sa se confrunte cu cazuri de malnutritie.

Iranul ameninta ca va da in judecata Google daca nu va folosi in hartile sale denumirea Golfului Persic. Regimul iranian avertizeaza ca ar putea lua masuri legale impotriva gigantului Google, motivand ca Golful Persic nu este etichetat de Google Maps, informeaza AFP. „Actiunea Google face parte din comploturile indreptate impotriva tarii noastre (…) Daca Google nu isi va corecta cat mai repede greseala, vom depune plangere oficiala impotriva Google”, a afirmat purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe iranian, Ramin Mehmanparast. Purtatorul de cuvant iranian a adaugat ca „evitarea numelui Golfului Persic este ca o joaca cu sentimentele si realitatile poporului iranian”, potrivit CNN. Pe de alta parte, un purtator de cuvant al Google a declarat ca portiunea de apa nu a fost niciodata etichetata. „Este pur si simplu cazul in care nu avem o eticheta pentru fiecare portiune de apa”, a precizat purtatorul de cuvant, sub protectia anonimatului. El nu a mentionat alte zone specifice care nu sunt etichetate. CNN arata ca, daca se tasteaza „Golful Persic” in Google Maps, harta va arata Golful Persic, insa acesta nu este etichetat. In schimb, Golful Oman, Marea Arabiei, Golful Aden sau Marea Rosie sunt etichetate. La inceputul acestei luni, Teheranul a acuzat Google de promovarea unor „minciuni” pentru ca evita sa acorde o denumire Golfului in sectiunea „harti” a motorului de cautare. Iranul insista pentru folosirea sintagmei „Golful Persic”, in timp ce tarile arabe din regiune prefera denumirea „Golful Arabic” sau pur si simplu „Golf””.

Incep operatiunile pentru aducerea la suprafata a epavei vasului Costa Concordia. Epava vasului Costa Concordia, naufragiat pe 13 ianuarie in apropierea insulei toscane Giglio, va fi adusa la suprafata cel tarziu pana in februarie 2013, potrivit planului prezentat vineri, la Roma, de compania Costa Crociere, relateaza AFP. Este vorba de o operatiune de mare amploare, „cea mai mare operatiune din istorie de recuperare a unei nave”, a declarat capitanul Richard Habib, director executiv al societatii americane Titan care, impreuna cu societatea italiana Micoperi, a obtinut contractul pentru recuperarea epavei. „Singura modalitate de a deplasa nava este de a o repune in pozitia in care se afla in momentul scufundarii”, potrivit afirmatiilor lui Silvio Bartolotto, patronul Micoperi. Gigantul pachebot cantareste 44.612 tone, o greutate echivalenta cu cea a Titanicului, si are o lungime de 300 de metri si latimea de 30 de metri. Pe langa faptul ca recuperarea navei reprezinta o provocare uriasa din punct de vedere tehnologic, aducerea sa la suprafata prezinta un risc ridicat pentru mediu, aceasta aflandu-se intr-o zona protejata. Imensa nava de croaziera s-a ciocnit cu o stanca, dupa care a esuat in apropiere de insula. Accidentul s-a soldat cu 32 de morti, dintre care 15 nu au fost gasiti nici acum, din totalul de 4.229 de pasageri si membri ai echipajului.

Comitetul Helsinki denunta presiuni asupra sistemului judiciar ungar, dand ca exemplu cazul Cozma. Filiala ungara a Comitetului Helsinki sustine ca au fost exercitate presiuni asupra sistemului judiciar ungar dupa interventia ministrul Justitiei, care a cerut „revizuirea practicilor judiciare” ca urmare a sentintelor in cazul uciderii handbalistului roman Marian Cozma, relateaza MTI preluata de Mediafax. Intr-o scrisoare adresata ministrului Justitiei, Tibor Navracsics, Comitetul Helsinki denunta presiuni exercitate asupra judecatorilor. Guvernul ungar a criticat, miercuri, activitatea judecatorilor, denuntand deciziile „prea slabe” ale justitiei, inclusiv in cazul ucigasilor handbalistului roman Marian Cozma. „Mai multe decizii ale tribunalelor au generat furie in randul societatii, din cauza hotararilor judecatoresti prea slabe sau insuficient de coerente, ceea ce ridica semne de intrebare cu privire la severitatea adecvata in randul tribunalelor”, se arata in scrisoarea semnata miercuri de ministrul Justitiei si Administratiei Publice, Tibor Navracsics, si adresata presedintelui Curtii Supreme, Peter Darak. Scrisoarea mentiona cazul ucigasilor handbalistului roman Marian Cozma, ale caror pedepse au fost reduse recent.

Cuba: 1,5 milioane de hectare de teren au fost date in folosinta catre 163.000 de agricultori. Aproape un milion si jumatate de hectare de teren cultivabil au fost date in folosinta pentru aproximativ 163.000 de agricultori in ultimii trei ani in Cuba, in incercarea de a relansa productia agricola, care a reprezentat un punct nevralgic al economiei cubaneze, a comunicat ministerul Agriculturii citat de AFP. „Mai mult de 1.495.000 de hectare de teren necultivat au fost date in folosinta si 79% au fost puse in productie”, a declarat joi la televiziunea de stat Pedro Olivera, directorul general al centrului national de control al terenurilor ministerului. Terenurile au fost acordate catre mai mult de 163.000 de agricultori, dintre care mai mult de jumatate pentru ferme (59,4%) si pentru diferite culturi (23%), a precizat acesta, subliniind si faptul ca ministerul dispune de inca 901.000 de hectare de teren necultivat. Cuba dispune de o suprafata de 6,6 milioane de hectare de teren cultivabil, dintre care mai putin de jumatate (3 milioane) erau in productie inainte de inceputul acestui proces de cedare a uzufructului, la finalul anului 2008. Conform autoritatilor locale, productia agricola a crescut cu 9,8% in primul trimestru din 2012, insa Cuba continua sa importe in jur de 80% din alimentele consumate, situatie care apasa semnificativ finantele sale publice (aproximativ 1,7 miliarde de dolari). Guvernul cubanez a declarat productia alimentara drept o prioritate strategica si incearca sa liberalizeze piata de productie si comercializare a produselor agricole, aflata in cea mai mare parte in proprietatea statului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro