Presa in Diagonala: Rusia ar putea relua exportul de cereale incepand 1 octombrie; Columbia si Venezuela incearca reluarea relatiilor comerciale si diplomatice; Republica Centrafricana cere ajutorul ONU pentru mentinerea pacii
Rusia ar putea relua exportul de cereale incepand 1 octombrie. Rusia ar putea relua exportul de cereale dupa data de 1 octombrie cand autoritatile ar trebui sa aiba informatii complete asupra volumului recoltei din acest an. Viktor Zubkov, prim vicepremier al Rusiei a declarat ca in acest moment se analizeaza si se monitorizeaza modul in care rezervele de cereale, furaje si semnite se formeaza pe piata ruseasca. Analiza se va termina la 1 octombrie. Tarile direct interesate in exportul de cereale din Rusia sunt Turcia, Egipt si Israel. Egiptul, cea mai mare tara importatoare de grau a declarat ca este gata sa amane discutarea contractelor pe care le are in derulare cu Rusia pana in octombrie. Totodata, Egiptul doreste formarea unei comisii mixte care sa gaseasca modalitatea prin care prevederile acestor contracte sa fie indeplinite, informeaza Ria Novosti.
Columbia si Venezuela incearca reluarea relatiilor comerciale si diplomatice. Presedintele columbian Juan Manuel Santos si omologul sau venezuelean Hugo Chavez s-au intalnit marti pentru a relua legaturile economice si diplomatice dintre cele doua tari. Punctul de intalnire a fost o casa in care eroul Simon Bolivar a murit, in Santa Marta din Caraibe. Intalnirea este privata si va fi urmata de o declaratie oficiala. Santos a incercat de la numirea in functie sa schimbe rapid relatiile dintre tara sa si Venezuela si sa se distanteze de atitudinea antecesorului sau, mai ales ca disputa dintre cele doua tari a atins cote maxime luna trecuta dupa ce Columbia a acuzat Caracas ca adaposteste 1500 de rebeli columbieni din gruparile Fortele Armate Revolutionare din Columbia si Armata Nationala de Eliberare, scrie AFP.
Un incendiu a distrus 10.000 de perechi de incaltaminte apartinand victimelor Holocaustului. Incendiul a izbucnit la fostul lagar nazist de la Majdanek, Polonia. O cladire, fosta bucatarie a lagarului, a fost distrusa in proportie de 50%. Se pare ca aceasta adapostea 10.000 de perechi de incaltaminte apartinand victimelor Holocaustului. Conducerea Muzeului Majdanek a declarat ca incendiul a izbucnit luni dupa miezul noptii. Cauzele nu sunt inca cunoscute. Avner Shalev, directorul Muzeului Yad Vashem din Israel si-a exprimat tristetea si disponibilitatea de a-si ajuta colegii de la Majdanek. Fostele lagare naziste au inceput in ultimele decenii sa se degradeze. Recent s-au inregistrat si cazuri de vandalism. Cel mai elocvent exemplu ar fi disparitia inscriptiei de deasupra portii de intrare in Auschwitz (Arbeit Macht Frei – Munca te elibereaza). In lagarul de la Majdanek au murit dupa estimarile facute 80.000 oameni din care aproape 60.000 au fost de nationalitate evreiasca, informeaza Fox News.
Republica Centrafricana cere ajutorul ONU pentru mentinerea pacii. Republica Centrafricana a pledat marti pentru ajutor din partea ONU care isi retrage trupele de mentinere a pacii din zona desi tara se confrunta cu atacuri numeroase din partea rebelilor. Luna trecuta Republica Centrafricana a anuntat ca amana alegerile prezidentiale si legislative pana in ianuarie 2011 datorita rebelior din nord-estul tarii care afecteaza securitatea nationala. Ascultand solicitarile vecinilor Republicii Centrafricane, Chad, Consiliul de Securitate a hotarat ca ONU sa retraga trupele de mentinere a pacii atat din Republica Centrafricana cat si din Chad pana la finele acestui an. Marti, Antoine Gambi, ministrul de externe Centrafrican a cerut ONU sa nu-i abandoneze tara care se confrunta cu rebeli, banditi, conflicte inter etnice si alte pericole iminente. La finele intalnirii Vitaly Churkin, ambasador ONU a declarat ca analizeaza consecintele retragerii hotarate de Consiliul de Securitate si nevoia de a neutraliza orice vid de securitate in respectiva zona. Alte detalii nu au fost facute publice, anunta Reuters.
Fost senator american, mort intr-un accident aviatic in Alaska. Fostul senator de Alaska Ted Stevens a murit intr-un accident aviatic langa Dillingham, Alaska. Avionul privat care transporta 8 pasageri intre care Stevens si un fost sef al NASA s-a prabusit luni noapte in sudul insulei intr-o zona muntoasa greu accesibila. Dupa primele cercetari se pare ca in accident au murit 5 persoane, dar au fost gasiti si 3 supravietuitori. Echipajele de salvare care au ajuns la locul accidentului au scos de sub ramasitele avionului pe cei trei supravietuitori. Cautarile continua si pentru cea de-a noua persoana care se presupune ca ar fi fost la bord. Potrivit EADS North America la bordul avionului prabusit se afla si Sean O’Keefe, directorul lor executiv. Autoritatile nu au dezvaluit daca O’Keefe este unul dintre pasageri, anunta CNN.