Sari direct la conținut

Presa in Diagonala: SUA se opune recunoasterii Palestinei in cadrul Consiliului de Securitate ONU; Consiliul National de Tranzitie al Libiei nu va cumpara armament din Rusia; Macedonia a aniversat 20 de ani de la declararea independentei

HotNews.ro
Presa in Diagonala, Foto: Colaj foto
Presa in Diagonala, Foto: Colaj foto

Noi imagini cu Fidel Castro spulbera zvonurile privind starea sa de sanatate. Televiziunea de stat venezueleana a difuzat joi mai multe imagini cu Fidel Castro, incercand sa risipeasca zvonurile legate de starea de sanatate precara a fostului presedinte cubanez. Imaginile il infatisau pe Castro in timpul unei discutii cu omul de televiziune Mario Silva, intr-un studio privat in care se gasea si un teanc de ziare din 6 septembrie 2011. Pe langa fotografiile aratate s-a anuntat si difuzarea unor imagini video si a unui interviu cu Fidel in urmatoarele zile. In ultimele zile diverse canale media au anuntat ca Fidel Castro se afla in coma in urma unui atac cerebral. De la opeatia suferita de fostul presedinte al Cubei in 2006, zvonurile legate de starea sa grava de sanatate apar periodic in special atunci cand exista perioade mai lungi de tacere in jurul fostului lider. Actualele zvonuri au fost alimentate de absenta editoriala a lui Castro, care din luna iulie nu a mai publicat celebrele sale reflectii. Castro nu a fost prezent nici la petrecerea organizata in cinstea zilei sale de nastere pe 13 august, scrie CNN.

Macedonia a aniversat 20 de ani de la declararea independentei. Peste 100.000 de oameni s-au adunat joi in centru capitalei Skopje pentru a sarbatori a 20-a aniversare a independentei. Autoritatile le-au pregatit multe momente festive si concerte. Momentul principal al sarbatorii a fost dezvelirea statuii numite „Cavalerul pe cal”, care il reprezinta pe Alexadru cel Mare, regele Macedoniei. Statuia ar putea insa starni suparare in Grecia, pe motiv ca Macedonia isi insuseste istoria si cultura ei. Supararea grecilor dureaza inca din 1991 cand fosta republica iugoslava si-a luat numele de Macedonia. Grecia considera acest nume ca parte din mostenirea sa. Una din consecintele acestui conflict a fost blocarea integrarii Macedoniei in UE si NATO, anunta AFP.

Fosilele descoperite in Africa de Sud schimba teoria evolutiei umane. Fosilele a doua creaturi asemantoare omului, vechi de peste 1,9 milioane de ani, au fost descopertite in Africa de Sud si ar putea schimba perspectiva asupra originii umane. Ramasitele au fost expuse prima data in 2010 si au definit o noua specie numita Australopithecus sediba. Echipa de cercetatori condusa de profesorul Chris Stringer a publicat recent un studiu in care sustine ca trasaturile creierului, picioarelor, mainilor si pelvisului acestor creaturi indica faptul ca specia lor se afla pe o linie directa de evolutie catre specia noastra Homo sapiens. In prezent teoria evolutiei noastre este legata direct de Homo erectus, care a trait cu un million de ani in urma si care, potrivit paleontologilor, era legat la randul lui de alte creaturi mai vechi si mai primitive precum Homo habilis sau Homo rudolfensis. Marea descoperire a lui Stringer consta in faptul ca desi Australopithecus sediba este o specie mult mai veche decat Homo erectus, anatomia si capabilitatile sale sunt mult mai avansate. Din aceasta cauza apare teoria evolutiei omului din Australopithecus sediba, mai probabila decat din celelalte specii, informeaza BBC.

SUA: Prezenta prea multor trupe militare in Irak devine ineficienta. Noul sef de Stat Major al Statelor Unite Ray Odierno s-a pronuntat joi impotriva mentinerii unui numar excesiv de trupe in Irak dupa finalul anului 2011, pentru a nu da impresia unei „ocupatii americane”. Odierno, care anterior a condus operatiunile fortelor americane in Irak, avertizeaza ca dupa un timp prezenta trupelor SUA devine contraproductiva, relateaza AFP.

Consiliul National de Tranzitie al Libiei nu va cumpara armament din Rusia. Mustafa Abdel Jalil a declarat in numele Consiliului National de Tranzitie din Libia ca nu va cumpara echipament militar din Rusia pentru ca tara lor nu va mai avea nevoie arme in viitor. Jalil a multumit Moscovei pentru sustinerea acordata in timpul revolutiei si a asigurat-o ca isi va avea locul meritat in viitorul Libiei. Rusia pierde patru miliarde de dolari din intelegerile aflate in derulare sau proiectate pentru viitorul apropiat incheiate cu regimul Gaddafi. Expertii rusi declara ca refuzul cumpararii de arme rusesti era predictibil si ca este evident ca noul regim din Libia va achizitiona echipamente militare de la Franta, Anglia, Italia si SUA, multumindu-le astfel pentru ajutorul acordat direct in conflictul cu fosta conducere a tarii, scrie Ria Novosti.

Dmitri Medvedev: Exista teroristi printre membrii opozitiei din Siria. Presedintele rus Dmitri Medvedev a recunoscut necesitatea trimiterii unui mesaj catre partidele din Siria, inclusiv cele din opozitie, afirmand ca unii dintre membrii acesteia ar putea fi teroristi. „Unii dintre membrii opozitiei, care lanseaza sloganuri anti-guvernamentale sunt in mod clar extremisti, iar altii pot fi descrisi chiar ca teroristi. Este adevarat ca ne dam seama de problemele care apar in Siria. Suntem constienti de utilizarea disproportionata a fortei, precum si de numarul mare de victime cu care nu suntem de acord”, a declarat presedintele rus. Opozitia siriana a transmis joi un mesaj comunitatii internationale careia ii cere sa trimita observatori pentru monitorizarea drepturilor omului si pentru incercarea opririi atacurilor asupra civililor. In ultimele 24 de ore fortele guvernamentale din Siria au ucis 27 de civili in orasul Homs si au facut zeci de arestari. In provincia Idlib, apropiata de granita cu Turcia, trei dezertori ai armatei siriene au fost executati de autoritatile care pornisera pe urmele lor, anunta AFP.

SUA se opune recunoasterii Palestinei in cadrul Consiliului de Securitate ONU. SUA isi va folosi dreptul de veto in cadrul Consiliului de Securitate al ONU, daca va exista un vot pentru recunoastere statului palestinian. Declaratiile apartin autoritatilor americane care se asteapta la o asemenea miscare din partea palestinienilor. Acestia au anuntat din luna august ca intentioneaza sa adreseze o solicitare oficiala catre ONU pentru recunoasterea statului Palestina si pentru obtinerea statutului de membru. Potrivit autoritatilor, palestinienii ar trebui sa se aseze la masa negocierilor daca aspira in viitor la crearea statului lor. O comisie a Departamentului de Stat American se va intalni vineri cu o delegatie palestiniana, informeaza Novinite.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro