Presa in Diagonala: Suedia a eliminat serviciul militar obligatoriu; Al Qaeda a lansat prima revista online in limba engleza; Turcia: 17 persoane ucise in luptele dintre fortele de securitate turcesti si rebelii kurzi; Sudanul va inchide granita cu Libia
17 persoane au fost ucise in luptele dintre fortele de securitate turcesti si rebelii kurzi din sud-estul Turciei, spun oficiali militari. Printre cei ucisi se numara 12 rebeli kurzi, doi soldati si trei membri ai unei aliante guvernamentale militare. Luptele au izbucnit peste noapte in provincia Siirt, langa granita Turciei cu Irakul, cand rebelii au atacat o unitate militara, informeaza BBC . Guvernul a incercat sa cada la pace cu rebelii kurzi, anul trecut, insa negocierile au fost ulterior, abandonate. Zeci de militari si rebeli au fost ucisi in ciocnirile din partea de sud-est a tarii in ultimele saptamani. Recent, rebelii kurzi si-au asumat responsabilitatea pentru un atac cu bomba asupra unui autobuz care transporta personalul militar din apropierea orasului Istanbul, atac in urma caruia cinci functionari publici si o adolescenta au fost ucisi.
Suedia a eliminat, joi, serviciul militar obligatoriu pentru barbati pe timp de pace, inlocuindu-l cu un sistem voluntar cu cerinte riguroase, necesare pentru inrolarea in armata. Serviciul militar obligatoriu va fi aplicat doar in cazul in care natiunea va fi suspusa unor amenintari. Parlamentarii au aprobat schimbarea, care a fost suspusa la vot in 2009, informeaza FoxNews. Guvernul a declarat ca noul sistem, care se va extinde atat la barbati, cat si la femei, va imbunatati sistemul de aparare a tarii si va permite o mai buna mobilitate in randul fortelor armate.
Al Qaeda a lansat prima revista online in limba engleza, lansare care ar putea fi vazuta ca o modalitate de a recruta mai multi teroristi americani, informeaza CNN. Revista a fost postata pe site-urile radicale islamiste marti, au declarat oficiali ai organizatiei SITE Intelligence Group, o organizatie care monitorizeaza grupurile teroriste. Revista, denumita „Inspire” contine un articol intitulat „Cum sa fabrici o bomba in bucataria mamei tale”.
Iranul a furnizat Siriei un sistem radar sofisticat care ar putea ameninta capacitatea Israelului de a lansa un atac surpriza impotriva instalatiilor nucleare ale Iranului, extinzand astfel o alianta care vizeaza subminarea dominatiei militare a Israelului in regiune, spun oficialii israelieni si americani, informeaza Wall Street Journal. Radarul ar putea consolida apararea Siriei, furnizand un avertisment timpuriu, cu privire la prezenta unor avioane militare in spatiul aerian sirian. Aceasta masura ar putea aduce beneficii si Hezbollahului, grupul militant iranian, care ar putea primi armament din Siria. Orice schimb de informatii prin radar ar putea creste acuratetea rachetelor Hezbollahului si i-ar putea sustine apararea aeriana.
Sudanul a anuntat ca va inchide granita cu Libia din cauza rebelilor din regiunea Darfur, care opereaza in zona. Frontiera s-a inchis joi, 1 iulie, potrivit unui comunicat emis de Ministerul de Interne al Sudanului, care transmite, de asemenea, ca Libia a inteles decizia luata in urma numeroaselor revolte din regiune, informeaza BBC. Liderul rebelilor, Khalil Ibrahim este stabilit pe teritoriul Libiei, iar aceasta decizie a Sudanului este vazuta ca o incercare de a-l impiedica sa revina in Darfur. Accesul va fi restrictionat pana cand fortele de securitate de-a lungul frontierei vor fi reorganizate.
35 de persoane au fost ucise in urma unor atacuri cu bomba lansate asupra unui un altar sufit in orasul pakistanez Lahore. Alte 175 de persoane au fost ranite in exploziile produse, joi seara, la altarul Data Darba, informeaza BBC. Mii de oameni se aflau la momentul producerii exploziilor in vizita la altar, au declarat autoritatile locale. Oficialii au declarat ca bombardierele au folosit dispozitive ambalate cu rulmenti cu bile pentru a maximiza impactul. Acesta este unul dintre cele mai mari atacuri lansate asupra unui altar sufit de la inceputul confruntarilor cu rebeli din 2001. Desi niciun grup nu si-a asumat responsabilitatea atacului, militantii talibani si aliatii lor au fost implicati in mai multe astfel de atacuri cu bomba in nordul provinciei Khyber Pakhtoonkhwa.