Presa turcă: De ce SUA şi Rusia sunt rezervate faţă de Turcia?
Turcia a expus şi expune într-un mod clar, atât pe teren, cât şi la masa negocierilor, determinarea sa de a elimina ameninţările care-i sunt adresate. În plus, face acest lucru în ciuda SUA şi Rusiei. Pentru că, pe de-o parte, ambele ţări se comportă faţă de Turcia drept aliaţi, dar pe de altă parte acţionează pentru propriile interese, folosind unul YPG/PYD/PKK (YPG-Unităţile de Apărare a Poporului, aripa militară a PYD// PYD-Partidul Uniunii Democratice, aripa siriană a PKK-n.trad.), iar celălalt regimul sirian. Şi ambele ţări lasă impresia că ar exista o alianţă secretă între ele. Adică, pare că între ele există o confruntare de interese, dar atât cât este posibil nu se ating una de cealaltă. Încearcă să facă lucruri fără a intra în spaţiul pe care-l domină cealaltă. Chiar dacă una dintre ele vrea să pătrundă în acel spaţiu este împiedicată, de asemenea, apelează şi la forme de predare-primire între ele, potrivit Milliyet, citat de Rador.
De exemplu, în estul Eufratului, estul şi vestul teritoriului unde Turcia a lansat operaţiunea Izvorul Păcii, SUA l-au lăsat Rusiei. La fel au procedat şi la Manbij… Cel mai recent, în timpul tensiunii generate de patrulări la Qamishli am văzut fluturând drapelul SUA şi drapelul Rusiei alături. Atunci când avioanele de luptă aparţinând SUA au lovit două puncte subordonate lui Assad, Rusia nu a reacţionat.
Deci, şi conflictul de acum dintre SUA şi Rusia pe tema Idlib se schimbă în funcţie de conjunctură, dar tot ţinând cont de propriile interese. Fostul şef al Statului Major al serviciilor secrete, generalul în rezervă, İsmail Hakkı Pekin, spune: „Nu se doreşte nici ca SUA, nici ca Rusia, şi nici nordul Siriei să aibă o influenţă prea mare asupra Siriei. Adică nu se doreşte să se înainteze mai mult. Dacă se înaintează mai mult, de această dată vor ieşi împreună în faţa Turciei.” Şi răspunde şi la întrebarea de ce sunt rezervate faţă de Turcia:
„Calculul lor este următorul, dacă Turcia este puternică nu le va permite să facă ceea ce doresc în această regiune. Turcia în această regiune înseamnă că este puternică în Siria, în Irak, înseamnă prevenirea divizării acestor ţări.
De exemplu, au împărţit Irakul în trei. Calculele lor era să formeze un stat sunit. Divizează Siria, o slăbesc. Care este dorinţa Turciei? După părerea mea, una dintre dorinţele Turciei este crearea unei administraţii apropiată ei de-a lungul frontierelor sale. Din acest motiv sprijină Armata Siriană Liberă şi pe opozanţii moderaţi. A spune aşa ceva acum, înseamnă eliminarea aspiraţiilor acestora asupra Turciei.
Înseamnă prevenirea continuării de către aceşti oameni a împărţirii Orientului Mijlociu. Toate acestea sunt prevenite de Turcia. Deci, faptul că Turcia este mai puternică în Siria, nu convine nici SUA, nici Rusiei, nici Occidentului, şi nici Israelului…”
Pekin precizează că scopul ambelor superputeri nu este integritatea teritorială a Siriei şi continuă: „Ei îşi fac calcule să divizeze Siria.
Rusia consideră Siria un scop intermediar, adică la nivel tactic doar o locaţie. Face acest lucru crezând că dacă va controla această regiune, va avea deschidere şi pentru a controla Mediterana de Est şi Oceanul Indian. Rusia are un scop şi mai important, şi din acest motiv vrea să domine vestul Siriei, cel puţin Alepul şi Damascul. În est, ambele ţări susţin kurzii. Una joacă diferit, încearcă să introducă YPG/PKK în armata siriană.
Iar SUA crează o armată separată cu YPG. În noul buget au alocat o sumă importantă pentru o armată formată din 10 mii de persoane, îi instruiesc încet, încet. Peste câţiva ani ne vor prezenta o adevărată armată YPG. Adică, nu este vorba numai de Idlib…”
Adică sunt rezervaţi faţă de Turcia, dar în acelaşi timp o doresc lângă ele?
„Turcia este o ţară importantă. Turcia este una dintre ţările-cheie în câştigarea poziţiei de lider global în secolul 21.
Fără ajutorul Turciei, este dificilă asumarea rolului de lider global, atât în regiune, cât şi în ţările din jur. Şi, de asemenea, situaţia noastră este diferită. În ciuda tuturor acestor situaţii, Turcia este o ţară puternică. Atât din punctul de vedere al populaţiei, cât şi al armatei. Adică noi nu suntem ca Siria, Irak, Libia, suntem o ţară foarte diferită. Atunci când fondatorii au fondat această Republică, au clădit-o puternică şi avem o lungă tradiţie statală.
Trebuie să luăm în calcul şi acest lucru. Chiar dacă din când în când s-au făcut şi greşeli, Turcia este un stat puternic. Un stat pe care trebuie să-l iei în considerare…”, potrivit Milliyet, citat de Rador.