Sari direct la conținut

„Președinte Biden, decideți retragerea!”. Cât de singur a rămas Joe Biden după dezbaterea cu Trump / „Biden a sunat ca străbunicul meu când își dicta testamentul” – comentator New York Times 

HotNews.ro
„Trump a câștigat, dar nu datorită lui Trump. Cel mai bun lucru care se poate spune despre prestația sa complet necinstită este că nu a părut nebun”, spune unul dintre comentatorii NYT despre Donald Trump. Puși pe un teren simbolic, cu Trump roșu și Biden albastru, niciunul dintre cei 12 analiști citați de New York Times nu a considerat ca Joe Biden a câștigat dezbaterea electorală de la CNN cu Donald Trump.
„Președinte Biden, decideți retragerea!”. Cât de singur a rămas Joe Biden după dezbaterea cu Trump / „Biden a sunat ca străbunicul meu când își dicta testamentul” – comentator New York Times 
Joe Biden, în timpul dezbaterii cu Donald Trump, 27 iunie 2024. Foto: Profimedia

Reputatul cotidian american New York Times a rugat 12 dintre analiștii săi să urmărească dezbaterea electorală dintre Joe Biden și Donald Trump de vineri dimineață. Ei au notat dezbaterea cu cifre de la „0” la „5” unde „0” era egalitate și „5” victorie clară pentru unul dintre candidați. Dintre cei 12 privitori, doi au mers pe egalitate, în timp ce 5 au votat o victorie clară pentru Trump. Niciunul nu l-a declarat pe Joe Biden câștigător.

„Este un dezastru pentru America”, a concluzionat Lydia Polgreen, fost redactor-șef al HuffPost, care a notat dezbaterea cu „0”.

„Nimeni nu a câștigat această dezbatere, dar nu se pune problema cine a pierdut: oricine intenționează să voteze pentru președinte în noiembrie. A fost o dezamăgire pentru Biden. Abia se auzea uneori. El a dat răspunsuri la cele mai puternice probleme ale sale, de la avort la democrație. Trump doar a mințit, a mințit și a mințit și nimeni – cu siguranță nu moderatorii și, mai rău, nici măcar Biden – nu l-a contrazis câtuși de puțin. Trump s-a furișat și a strălucit. L-a atacat pe Biden cu cruzime ca un bătăuș. Aceasta este alegerea cu care se confruntă americanii. Acesta a fost un dezastru pentru America”, a spus ea.

Michelle Goldberg, editorialist pentru The New York Times, se alătură celor care cer lui Joe Biden să se retragă din cursa electorală ca urmare a prestației din timpul dezbaterii.. „Trump, Doamne ajută-ne. El a scuipat ca un furtun de apă minciuni absurde, dar Biden a fost prea incoerent pentru a capitaliza pe oricare dintre ele. Biden părea bătrân și părea pierdut. Va exista acum un nou cor de strigăte pentru ca el să renunțe, iar eu mă voi alătura acestuia.”

Anterior, Nicholas Kristoff, de asemenea editorialist la New York Times, a făcut o solicitare similară.

„Domnule președinte Biden, un mod în care vă puteți servi țara în 2024 este să vă anunțați retragerea și să invitați delegații democrați să vă înlocuiască, pentru că aceasta este cea mai sigură cale pentru națiunea noastră”

Nicholas Kristof

„Joe Biden a eșuat în sarcina sa cheie”

Josh Barro, jurnalist american și creatorul buletinului informativ și al podcastului Very Serious, îl declară învingător pe Donald Trump.

„Joe Biden a eșuat în sarcina sa cheie: să le arate alegătorilor că este încă pregătit pentru președinție. În primele 20 de minute, el a fost dezastruos: mormăind, uneori incoerent și părând foarte, foarte bătrân. Trump a părut mai normal decât de obicei – suficient pentru o victorie clară”, a concluzionat Barro.

„Trump a câștigat, dar nu datorită lui Trump. Cel mai bun lucru care se poate spune despre prestația sa complet necinstită este că nu a părut nebun. Alegătorii slab informați care îi susțin campania nu vor ști cât de mult a mințit. Biden a pierdut această dezbatere dintr-un motiv simplu: și-a jucat vârsta într-un mod care nu poate fi interpretat și nu poate fi explicat”, completează și David French, comentator politic american și un fost avocat care a susținut cazuri importante de libertate religioasă.

Editorialist la New York Times, Jamelle Bouie nu a fost impresionat de niciunul dintre candidați. „Ei bine, am avut un președinte Biden răgușit și bâlbâit și un Donald Trump deranjant și incoerent, care a petrecut două ore dezlănțuind un flux de minciuni. Există un câștigător aici? Nu”.

Jean Guerrero, jurnalistă de investigație americană, îl declară pe candidatul republican câștigător pentru că actualul președinte nu a știut cum să răspundă afirmațiilor sale.

„El s-a bazat pe ură anti-imigranți pentru a se prezenta ca un apărător al comunităților negre și latine. „Ei iau locurile de muncă ale negrilor și ale hispanicilor”, a spus el. A fost înșelător și degenerat, dar Biden nu a avut nicio strategie împotriva sa și nimeni nu l-a verificat pe Trump. Țapul ispășitor va rezona cu mulți oameni în dificultate”.

Donald Trump și Joe Biden în timpul dezbaterii CNN. FOTO: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP / Profimedia

„A sunat ca un umidificator pe moarte”

„Trump a fost tot ceea ce a fost întotdeauna, chiar dacă o versiune mult mai restrânsă și mai redusă a acestuia: Trump este încă nebun, în mare parte lipsit de fapte și necinstit. Dar Biden trebuia să-i convingă pe sceptici că este sănătos și plin de viață, iar el a sunat ca un umidificator pe moarte sau ca străbunicul meu care își dictează testamentul, spune Matt Labash, un jurnalist american care scrie buletinul informativ Slack Tide.

În schimb, Carlos Lozado, jurnalist care a câștigat Premiul Pulitzer pentru critică în 2019, spune că Trump a câștigat pentru că Biden „nu s-a prezentat”. „În ciuda falsurilor sale multiple, în special cu privire la 6 ianuarie și la starea economiei, Trump a câștigat dezbaterea. A câștigat-o prin forfeit. Biden al anului 2020 sau măcar Biden de la Starea Uniunii din acest an nu au apărut”.

„Trump a câștigat. Evident, Trump a câștigat. Dar mesajul care a reieșit cel mai clar din această dezbatere este că președinția deține mult prea multă putere și că a trecut de mult timpul să regândim amploarea autorității executive”.

„Președinția deține mult prea multă putere”

Katherine Mangu-Ward, redactor-șef la Reason, propune o schimbare importantă pentru politica americană. „Trump a câștigat. Evident, Trump a câștigat. Dar mesajul care a reieșit cel mai clar din această dezbatere este că președinția deține mult prea multă putere și că a trecut de mult timpul să regândim amploarea autorității executive”.

„Trump s-a impus prin prezența sa mai impunătoare, concentrându-se mai mult pe temele sale, în special imigrația. El a creat un contrast puternic cu Biden, care vorbea răgușit și părea să facă campanie dintr-un alt secol, cu atacurile sale privind reducerile fiscale. Președintele părea să creadă că este Walter Mondale împotriva lui Ronald Reagan în 1984 (nr. cea mai dură înfrângere suferită de democrați în istorie cu doar un stat câștigat la 49 pierdute)”, spune Dan McCarthy.

Ultimii doi analiști subliniază, de asemenea, că victoria i-a survenit lui Trump, dar doar pentru modul în care a arătat actualul președinte.

„Comportamentul și prestația lui Biden au fost atât de tulburătoare încât au copleșit aproape orice alt factor. Adevărata dezbatere pe fond a devenit aproape imposibilă”, a precizat Kristen Lynne Soltis Anderson, personalitate de televiziune și scriitoare republicană a cărei lucrare a apărut în The Daily Beast, Politico și HuffPost.

„Trump, în mod decisiv. A evitat întrebările, a făcut declarații false și afirmații absurde și a fost bombastic din primul până în ultimul moment. Dar a fost puternic, încrezător și energic în fața unui adversar care părea doar un bătrân de 81 de ani – foarte bătrân și foarte slab”, este concluzia jurnalistului Brett Stephens.

Momentele de confuzie, discursul și vocea lui Joe Biden au lăsat urme în încrederea oamenilor, arată primele rezultate ale sondajelor prezentate de CNN. Potrivit acestora, dezbaterea a fost câștigată detașat: Trump – Biden 67% – 33%.

INTERVIURILE HotNews.ro