Sari direct la conținut

VIDEO Momentul în care Joe Biden devine incoerent în timpul dezbaterii prezidențiale / Replica lui Trump

HotNews.ro
VIDEO Momentul în care Joe Biden devine incoerent în timpul dezbaterii prezidențiale / Replica lui Trump
Joe Biden în timpul primei dezbateri pentru alegerile prezidențiale din SUA, FOTO: Artem Priakhin / Zuma Press / Profimedia

Președintele american Joe Biden a provocat mari semne de îngrijorare în timpul dezbaterii prezidențiale de joi, devenind la un moment dat incoerent în timp ce încerca să apere rezultatele mandatului său, moment taxat imediat de Donald Trump.

Momentul a avut loc în prima parte a dezbaterii, când Biden a încercat să apere rezultatele sale privind economia, un subiect despre care sondaj după sondaj au arătat că îi nemulțumește pe americani. Președintele democrat în vârstă de 81 de ani și-a pierdut însă șirul ideilor, devenind incoerent, tocmai pe acest subiect important:

„Am reușit să ne asigurăm că toate acele lucruri pe care trebuie să le facem, îngrijirea copiilor, îngrijirea vârstnicilor, să ne asigurăm că continuăm să consolidăm sistemul nostru de sănătate, să ne asigurăm că fiecare persoană în parte este eligibilă pentru ceea ce am reușit să fac cu COVID, să ne ocupăm de tot ce avem de făcut cu…”, a spus el, înainte de a uita aparent ideea pe care voia să o transmită.

„Uite… dacă… Am învins în sfârșit Medicare”, a revenit el cu o remarcă bizară după câteva secunde de confuzie.

Medicare este sistemul federal de asigurări de sănătate din SUA pentru persoanele cu vârsta de peste 65 de ani sau cele mai tinere care suferă de dizabilități sau alte probleme de sănătate.

„Păi are dreptate. El a învins Medicaid (n.r. sistemul de asigurări de sănătate pentru angajații din SUA). L-a învins până l-a omorât și distruge Medicare fiindcă toți acești oameni intră, îi pun pe Medicare”, a răspuns Trump, referindu-se la migranții ce încearcă să traverseze ilegal granița în Statele Unite.

„Biden a fost aproape dureros de privit”, a declarat pentru HotNews.ro Alin Fumurescu, profesor român de filosofie politică de la University of Houston, într-un interviu „la cald” după încheierea dezbaterii. El s-a referit în special la prima parte a dezbaterii, în care a avut loc și acest moment.

Joe Biden, prestație dezastruoasă în timpul dezbaterii prezidențiale cu Trump

„Dezastru” a fost cuvântul de ordine în tabăra democrată și presa americană cu privire la prestația lui Joe Biden.

CNN a prezentat primul sondaj făcut după dezbatere, acesta arătând că Trump a câștigat-o la mare distanță. Televiziunea americană a precizat că rezultatele vin de la un panel în care „republicanii pot fi un pic mai mulți” și că marja de eroare este mare, de 5%.

Chiar și așa, rezultatele sunt dezastruoase pentru președintele în exercițiu. Scorul la întrebarea legată de cine a câștigat dezbaterea a fost de 67% Trump – 33% Joe Biden. 

Într-o intervenție avută la CNN după dezbatere vicepreședinta Kamala Harris a încercat să apere prestația lui Joe Biden, însă a fost imediat contrată de prezentatorul TV Anderson Cooper.

Vicepreședinta lui Biden, contrazisă în direct la CNN cu privire la modul în care s-a descurcat acesta

Kamala Harris spus că ea a văzut „ceea ce au văzut și cetățenii americani” și că „ideile și prestația au arătat un Joe Biden puternic”. A fost momentul în care Anderson Cooper a întrerupt-o, vorbind peste: 

„Ba a fost înspăimântător pentru cei din fața televizoarelor”. 

O altă înregistrare video, surprinsă imediat după încheierea dezbaterii, s-a viralizat pe rețelele de socializare, aceasta arătând un Joe Biden ce pare fragil fiind luat de mână și ajutat de soția sa, prima doamnă Jill Biden, să părăsească podiumul.

Susținătorii lui Biden au sperat că dezbaterea de joi seară va șterge temerile că președintele ar fi prea bătrân pentru un nou mandat, însă vocea sa răgușită și prestația sa ezitantă și împleticită în fața rivalului republican Donald Trump au demonstrat contrariul, potrivit reacțiilor de după dezbatere.

Prestația lui Biden este considerată atât de proastă încât în tabăra democrată și în presa americană au reapărut speculațiile privind eventuali înlocuitori ai săi pentru alegerile din noiembrie, un lucru încă posibil conform legislației electorale din SUA.

Pe același subiect:

INTERVIURILE HotNews.ro