Presedintele CJ Harghita: Avem de patru ori mai multi ursi in judet decat "numarul optim"
Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, cere organismelor europene sa adopte masuri pentru rezolvarea problemelor cauzate de animalele salbatice, sustinand ca numarul ursilor a ajuns sa fie de patru ori mai mare decat cel pe care il poate sustine fondul cinegetic din judet.
Potrivit datelor unui studiu realizat de grupul de analiza si sinteza al Consiliului Judetean (CJ) Harghita, comunicate presei luni, „numarul optim” de ursi in judetul Harghita este de 340 de exemplare, „de patru ori mai mic” fata de cel raportat de asociatiile de vanatoare din judet, respectiv 1.350, transmite Mediafax.
„Astfel, numerosi ursi ajung in teritoriile locuite de oameni pentru a-si procura hrana, iar adesea intalnirea dintre urs si om se soldeaza cu daune”, se arata in comunicatul de presa al CJ Harghita.
Conform sursei citate, anul trecut, in judetul Timis s-a aprobat impuscarea a 16% din populatia de ursi, in timp ce pentru judetul Harghita a fost stabilita o cota de recoltare de numai 3,9%.
In comunicatul de presa se mentioneaza ca presedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a solicitat in repetate randuri gasirea de solutii pentru rezolvarea acestei probleme, iar in prezent el „incearca prin toate mijloacele” sa introduca in raportul de revizuire a strategiei proiectului „Natura 2000” aspecte privind victimele atacurilor ursilor.
„La sedinta Comisiei pentru mediu, schimbari climatice si energie (ENVE) a Comitetului Regiunilor (CoR), din 20 noiembrie, presedintele CJ a solicitat grupului Partidului Popular European (PPE) luarea de masuri care sa duca la rezolvarea problemelor cauzate de daunele provocate de animalele salbatice. Borboly Csaba s-a consultat in aceasta chestiune si cu membrul fractiunii luxemburgheze Roby Biwer, din partea caruia a primit asigurari ca va incerca sa introduca in raportul sau la capitolul de prevenire a conflictelor, partea cu „vatamarile corporale””, se precizeaza in documentul citat.
De asemenea, Borboly a solicitat UDMR sa sprijine si sa faca demersuri in PPE, pentru rezolvarea problemelor provocate de ursi in judet.
„Introducerea acestor aspecte in platforma Uniunii Europene este foarte dificila, iar cu aceasta ocazie solicit UDMR sa sprijine aceste demersuri in cadrul Partidului Popular European, astfel ca grupul acestuia sa poata sa-si asume sprijinirea propunerii in cadrul Comitetului Regiunilor”, a afirmat Borboly Csaba.
La randul sau, directorul executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Harghita, Domokos Laszlo, a declarat pentru Mediafax ca, „matematic”, cifrele prezentate in studiul realizat de Consiliul Judetean sunt corecte, insa pornesc pe premise gresite, in ultimii 25 de ani nefiind facut niciun studiu referitor la „numarul optim” de exemplare de ursi pe care il poate sustine fondul cinegetic din judet.
„Matematic este corect, un profesor de matematica nu ar gasi vreo greseala, dar nu exista un studiu care sa stabileasca numarul optim al populatiei (de ursi – n.r.). Stabilirea numarului optim ar trebui sa porneasca de la un studiu stiintific foarte amanuntit despre habitatul ursilor si cate exemplare de ursi poate el sa intretina. Cifrele prezentate sunt cele detinute de asociatiile de vanatoare inainte de 1989, care au fost preluate din mers si care tot timpul au influentat in mod negativ rezultatele acestor studii. Am vazut ca sunt studii comparative cu alte judete, dar ceea ce pot sa spun este ca numarul optim nu mi se pare ca este fundamentat stiintific, acolo trebuie cautate eventualele erori care s-au strecurat in acest studiu si corectate printr-un alt studiu facut despre numarul optim”, a spus seful APM Harghita.
Potrivit evaluarilor APM, in Haghita traiesc intre 800 si 1.000 de exemplare de ursi, iar numarul pagubelor provocate de aceste animale este in scadere fata de anul trecut, cand numarul total al cazurilor de pagube provocate de animalele salbatice in judet a fost de 242, ursii fiind responsabili de aproximativ 200 dintre acestea.
„Anul acesta, pana in prezent, au fost inregistrate 170 de pagube produse de animale sarbatice, 70% din acestea fiind provocate de ursi. Probleme au fost peste tot, si in zona de nord a judetului si la Plaiesi, la Lunca de Sus si Lunca de Jos, mai putin in zona Cristurului si in bazinul Odorhei, in anul acesta”, a mai spus Domokos Laszlo.
Pe de alta parte, localnicii din Toplita, care au suferit pagube in urma atacurilor ursilor, sustin ca sunt mai multe animale decat anul trecut, iar pagubele sunt mai mari, aceeasi parere avand si oamenii din Plaiesii de Jos si din Valea Ghimesului.
Locuitorii comunei Leliceni spun ca niciodata nu au avut atat de multi ursi ca anul acesta si cu un comportament atat de ciudat.
„Sunt mai multi ursi care se plimba prin satele din comuna, chiar si padurarul confirma ca sunt mult mai multi. De exemplu, pe teritorul comunei, pe trei mii de hecare sunt opt ursi. Niciodata nu am avut atat de multe pagube din cauza lor, inainte nu am avut probleme. In toamna, au intrat in 13 curti si au mancat cainii, va dati seama cat de speriati erau oamenii, ca le era teama sa iasa din case dupa ce se intuneca”, a povestit primarul comunei Leliceni, Pal Peter.
De la inceputul anului, cinci persoane din Harghita, intre care si un copil de 14 ani, au ajuns la spital dupa ce au fost atacate de ursi.