Sari direct la conținut

Președintele Iohannis a semnat decretul privind eliberarea din funcția de procuror a lui Mircea Negulescu

HotNews.ro
Mircea Negulescu, Foto: AGERPRES
Mircea Negulescu, Foto: AGERPRES

Președintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul privind eliberarea din funcția de procuror a lui Mircea Negulescu, în prezent suspendat din funcție, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina, ca urmare a aplicării sancțiunii disciplinare constând în excluderea din magistratură.

În data de 8 aprilie, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis excluderea lui Mircea Negulescu din magistratură. Curtea supremă a admis, în parte, acţiunile disciplinare conexe şi aplicarea sancţiunii disciplinare constând în „excluderea din magistratură”, decisă prin hotărârea CSM din 30 ianuarie 2018.

Procurorul Mircea Negulescu, în cazul căruia Inspecţia Judiciară a deschis trei dosare disciplinare, a fost exclus din magistratură, conform deciziei din 30 ianuarie 2018 a Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii. Decizia a fost contestată la Înalta Curte.

În 23 ianuarie 2018, Secţia pentru procurori în materie disciplinară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a discutat cazul său, dar a amânat pentru marţi pronunţarea deciziei privind acţiunile disciplinare în cazul lui Mircea Negulescu.

În 16 februarie 2017, Secţia pentru procurori a CSM a dispus sesizarea Inspecţiei Judiciare în cazul procurorului Mircea Negulescu privind abateri disciplinare şi încălcări ale Codului deontologic al judecătorilor şi procurorilor, iar în aceeaşi zi, CSM a admis solicitarea procurorului Mircea Negulescu de încetare a activităţii la DNA Ploieşti şi continuare a activităţii la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina.

În 28 februarie, Secţia pentru procurori în materie disciplinară a CSM a decis să îl suspende din funcţie pe Mircea Negulescu. Inspecţia Judiciară a stabilit că procurorul Mircea Negulescu a discutat cu soţia unei persoane cercetate penal, a dezvăluit date din dosare, a făcut aprecieri defăimătoare în cazul unor procurori, a avut un limbaj care poate contraria şi indigna şi a dat indicaţii privind formularea unei plângeri penale de către un inculpat împotriva procurorului de caz. IJ a mai stabilit că acesta a cerut unui magistrat informaţii despre interceptări dintr-un dosar.

Inspecţia Judiciară a fost sesizată după ce postul România TV a difuzat, în 14 februarie 2017, o înregistrare audio în care este redată o discuţie între două persoane, una dintre acestea fiind prezentată drept Mircea Negulescu, procuror din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti.

În înregistrare, procurorul Mircea Negulescu vorbeşte la telefon cu soţia omului de afaceri Vlad Constantin, inculpat într-un dosar. Procurorul Mircea Negulescu îi dezvăluie soţiei lui Vlad Constantin date şi amănunte din dosare penale. Mircea Negulescu a lucrat în ultimii ani în cadrul DNA Ploieşti, după ce a activat ca procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploieşti, cea mai importantă unitate de parchet din judeţul Prahova.

Negulescu a instrumentat unele dintre cele mai importante dosare la nivelul PCA Ploieşti. El este procurorul care a anchetat şi a făcut rechizitoriul în dosarul de evaziune fiscală cu un prejudiciu de aproximativ 35 de milioane de euro în care au fost trimişi în judecată fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului Marcel Păvăleanu, numeroşi oameni de afaceri ale căror firme au avut în ultimii ani contracte importante cu Consiliul Judeţean Prahova, dar şi Răzvan Alexe, cunoscut drept un apropiat al conducerii PSD Prahova.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro