Sari direct la conținut

Presedintele Senatului Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, despre minivacanta pentru studenti de alegeri: Ministerul Educatiei face jocul clasei politice. Daca studentii ramaneau in centrele universitare, mai degraba mergeau la vot

HotNews.ro
Studenti la coada la sectia de votare, Foto: Agerpres
Studenti la coada la sectia de votare, Foto: Agerpres

Suspendarea cursurilor in universitati in zilele din preajma turului doi al alegerilor prezidentiale „e o prostie fara margini. Mai ales ca, in mod obisnuit, la fiecare circumscriptie electorala sunt liste suplimentare, iar studentii pot merge la orice sectie sa voteze”, a declarat pentru HotNews.ro presedintele Senatului Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Constantin Rusu. „Ministerul Educatiei face jocul clasei politice”, avertizeaza profesorul universitar. Potrivit acestuia, „daca studentii ramaneau in centrele universitare, mai degraba mergeau la vot, pentru ca mergeau in grup”. „Este si o metoda mascata de a impiedica eventualele proteste alte tinerilor si studentilor”, a afirmat pentru HotNews.ro presedintele Senatului Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi.

  • Amintim ca Ministerul Educatiei a anuntat ca „propune spre aprobare Guvernului, in sedinta de marti, 11 noiembrie, un proiect de Hotarare de Guvern, prin care se decide suspendarea cursurilor din institutiile de invatamant superior pentru zilele de vineri, 14 noiembrie, si luni, 17 noiembrie”.
  • Ministerul Educatiei Nationale (MEN) a precizat ca decizia sa „vine in sprijinul facilitarii exercitarii dreptului la vot pentru studenti si personalul din universitati, care au domiciliul in alt loc decat acela unde isi desfasoara activitatea academica. MEN precizeaza ca institutiile de invatamant superior sunt cele care, in baza autonomiei universitare, hotarasc zilele cand se vor recupera cursurile suspendate”.
  • Decizia Ministerului Educatiei vine in contextul unor proteste puternice in principalele orase universitare si dupa ce tinerii au anuntat un protest general in toata tara vineri, 14 noiembrie

HotNews.ro l-a contactat pe profesorul universitar Constantin Rusu, presedinte al Senatului Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, pentru a intelege care vor fi efectele deciziei Ministerului Educatiei.

Constantin Rusu

Constantin Rusu

Foto: Ziarul de Iasi

Rep: Care sunt efectele acestei decizii?

Constantin Rusu:In primul rand, de la dvs. aud despre asa ceva. In turul I de ce nu au procedat la fel? Ce pot sa mai spun? Au incercat sa introduca politicul in universitati cu faptul ca s-a discutat ca intalnirile electorale ale celor 2 candidati sa se desfasoare intr-o universitate. Acum vine o alta prostie, fiindca ne vor obliga dupa aceea sa recuperam orele, de parca noi nu am avea altceva de facut decat sa fim la cheremul politicienilor.

Nu am discutat cu nimeni despre aceasta masura, acum aud prima oara, dar opinia mea este ca e o prostie fara margini. Mai ales ca, in mod obisnuit, la fiecare circumscriptie electorala sunt liste suplimentare, iar studentii pot merge la orice sectie sa voteze. Eu nu agreez o asemenea idee, cum nu agreez multe dintre cadourile electorale. Oamenii avea dreptul la cei 150 de euro, dar nu in preziua alegerilor; guvernul asta avea timp de la 1 ianuarie sa ia aceasta masura. Toare acestea sunt facute cu un scop precis, de a ajuta politicul, nu universitatile.

In opinia mea, Ministerul Educatiei face jocul clasei politice.

Rep: Din experienta lucrului cu studentii, credeti ca aceasta minivacanta ii va indeparta de vot sau vor merge la urne si acasa, la fel ca in campusurile universitare?

Constantin Rusu:Ganditi-va ca in institutiile serioase suntem in saptamana a 7-a, exact la mijlocul semestrului, unde sunt activitati care tin de verificari pe parcurs. Cel putin la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” este exact perioada evaluarilor de parcurs. Exact acum s-a intamplat sa fie alegerile. Daca studentii ramaneau in centrele universitare, mai degraba mergeau la vot, pentru ca mergeau in grup, discutau intre ei. Mai degraba mergeau la vot aici, in Iasi, decat vor merge in orasul de resedinta. E posibil sa voteze mai putin acolo decat grupat in centrele universitare mari.

Nu este prima data cand Ministerul Educatiei, in loc sa vada de lucrurile de invatamant si de cercetare, se ocupa de lucruri de natura politica. Este o prostie. In loc sa ne vedem de treburi si sa scapam de vesnica tranzitie si reforma, noi improvizam. Este o improvizatie de proasta tinuta si care nu aduce nimic bun nici invatamantului superior, nici procesului electiv.

Rep: Multi cititori HotNews.ro ne-au scris in comentarii ca minivacanta impusa de Ministerul Educatiei studentilor la alegerile prezidentiale seamana cu masura luata la inceputul lui decembrie 1989 in centrele universitare din Cluj si Timisoara, unde profesorii i-au trimis pe studenti acasa pentru a nu mai participa la manifestatii. Vedeti vreo asemanare?

Constantin Rusu:Mi-a fost frica sa fac aceasta afirmatie. Avand experienta ultimelor zile cu proteste in care indeosebi tineri sunt implicati, aceasta este si o metoda mascata de a impiedica eventualele proteste alte tinerilor si studentilor, care sunt ‘capul rautatilor’. E posibil, dar prefer sa fiu retinut cu aceasta ipoteza. E o metoda de a risipi concentrarea de tineri din centrele universitare.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro