Sari direct la conținut

Presiuni in scoli pentru ora de Religie. Sorin Cimpeanu, despre directorii care le cer parintilor sa isi inscrie copiii si daca nu vor: Nu putem accepta niciun fel de presiuni. Nu poate fi vorba despre obligativitatea optiunii

HotNews.ro
Sorin Cimpeanu, Foto: Agerpres
Sorin Cimpeanu, Foto: Agerpres

​Suntem obligati de director sa semnam cererea de inscriere a copilului la Religie, chiar daca nu vrem. S-a apelat si la latura umanitara, la faptul ca profesorii de religie nu vor mai avea destule ore. Sunt cateva dintre presiunile la care parintii sunt supusi in scoli de catre profesori sau directori, ca sa isi inscrie copiii la ora de Religie, potrivit mesajelor primite pe adresa redactiei de la cititorii HotNews.ro. Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, a declarat pentru HotNews.ro: “Nu putem accepta niciun fel de presiuni”. Pozitia Ministerului Educatiei este: “Nu poate fi vorba despre obligativitatea optiunii”. Singurii care pot sa completeze cerere sunt parintii care vor Religie in scoala.

Scurt istoric al Optionalului Religie:

Din momentul in care Ministerul Educatiei a trimis catre scoli formularul cu modelul de cerere de inscriere la ora de Religie pe care parintii au optiunea – NU OBLIGATIA – sa o semneze, in cazul in care vor ca copilul lor sa faca Religia la scoala, numerosi parinti au semnalat prin mesaje trimise la redactie ca invatatoare si directori fac presiuni asupra lor sa isi inscrie copiii la ora de Religie, chiar daca nu vor acest optional.Ne-au spus ca elevii care nu fac Religia vor ramane in clasa la ora din lipsa de spatiu, Ni s-a sugerat ca o solutie reala pentru cei care nu vor sa asiste la orele de religie nu prea se poate gasi, S-a mai apelat si la latura umanitara la faptul ca profesorii de religie nu vor mai avea destule ore daca sunt multi care renunta si vor fi dati afara, Suntem obligati de director sa semnam cererea de inscriere a copilului la Religie, chiar daca nu vrem – spun cititori HotNews.ro.

Religia in scoli

Religia in scoli

Foto: basilica.ro

In urma mesajelor primite la adresa redactiei, HotNews.ro l-a contactat pe Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, care a declarat ca “Pozitia Ministerului este foarte clara din formularea solicitarii adresate inspectoratelor scolare: nu poate fi vorba despre obligativitatea optiunii.Pot opta pentru participarea la Religie pana in 6 martie, din cazul in care opteaza trebuie sa precizeze si cultul. Deci pot opta. Ma intereseaza scolile care au abordare diferita fata de cea a Ministerului. O sa ne interesam in ce masura au respectat decizia Ministerului”.

Intrebat ce le transmite directorilor de scoli care fac presiuni la adresa parintilor sa semneze cererea de inscriere a copiilor la ora de Religie, chiar daca parintii nu vor acest optional, ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a declarat pentru HotNews.ro: “Nu pot fi de acord cu o astfel de abordare. Pozitia oficiala a Ministerului a fost afirmata in adresa care le-a fost transmisa. Nu putem accepta niciun fel de presiuni”. Ministrul a precizat ca va stabili ulterior care vor fi masurile luate impotriva directorilor care ii forteaza pe parinti sa isi inscrie copiii la ora de Religie.

In ceea ce priveste solutia Ministerului Educatiei pentru plasarea orei de Religie astfel incat sa nu deranjeze programul elevilor care nu aleg acest optional, Sorin Cimpeanu a declarat pentru HotNews.ro ca “exista o solutie partiala de pozitionare a orelor de religie la inceputul si la sfarsitul zilei de cursuri, dar din cauza faptului ca norma nu poate fi astfel parcursa integral, va fi nevoie de pozitionarea orei si in cursul orelor de scoala. Aceste lucruri vor fi clarificate intr-o metodologie care va putea sa apara doar dupa ce vom vedea forma in care Parlamentul a implementat decizia Curtii Constitutionale”.

  •  Amintim ca Parlamentul trebuie sa modifice legea educatiei (articolele declarate neconstitutionale) pentru a o pune in acord cu decizia Curtii Constitutionale

Vom vedea si masura in care se va face referire la un set de dispozitii tranzitorii la nivelul legii, la nivelul articolului care materializeaza implementarea deciziei CCR, pentru anul acesta scolar”, a precizat ministrul Educatiei.

Acesta a declarat ca “o solutie [de pozitionare a orelor de Religie in orar astfel incat disciplina sa nu deranjeze programul elevilor care nu fac acest optional – n.red.] poate fi data dupa ce vedem cum va fi data legea. E rolul Parlamentului sa formuleze implementarea deciziei CCR. De prevederile legii si de modul in care Parlamentul a gasit solutia depinde aceasta metodologie. Pana atunci este ilogic sa ne antepronuntam”.

Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, a declarat pentru HotNews.ro ca “pana la ora actuala, situatia este urmatoarea: avem peste 1 milion de solicitari pentru participarea la orele de Religie. Dar este un stadiu partial, o sa vedem pe 6 martie stadiul final”. Ministrul a precizat ca in scolile din Romania sunt inscrisi peste 3 milioane de elevi.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro