Sari direct la conținut

Pretul iresponsabilitatii politice (de Alexandru Lazescu)

Ziarul de Iasi

Resursele de iresponsabilitate si de cinism ale unor politicieni romani, si inca ale unora de frunte, au depasit pina si cele mai pesimiste asteptari. Teama ca ne-am putea indrepta implacabil catre niste alegeri anticipate, probabil in prima parte a anului 2007, din care PNL are sanse mici sa iasa onorabil pare sa fi precipitat lucrurile.

Miza personala e atit de mare incit o parte a actualilor lideri liberali sint gata sa puna totul la bataie, refuzind sa excluda chiar si acele dispute care pot leza intersul national.

Din moment ce nu mai opereaza nici macar acest gen de retineri nu e de mirare ca a fost fabricata si lansata public peste noapte o tema de atac impotriva presedintelui chiar si cu riscul de a bulversa relatiile de politica externa ale tarii.

De altfel in culise liderii PNL din falanga Tariceanu, de la nivel central si local, nu fac nici un secret din dorinta lor de „a i-o trage lui Basescu” trecind pina in toamna prin Parlament o rezolutie prin care sa ceara retragerea militarilor romani din Irak.

Aceasta problema a devenit atit de importanta pentru acest grup politic incit nimic altceva nu mai conteaza, cum ar fi de exemplu faptul ca o astfel de discutie artificiala si o tensionare suplimentara a vietii politice afecteaza in mod serios capacitatea guvernului de a se achita de obligatiile restante legate de procesul de integrare europeana, proces despre care aceleasi personaje politice afirma ritos ca este in acest moment prioritatea zero a Romaniei.

Obsedati de faptul ca Traian Basescu ar fi putut sa mai cistige un plus de capital de popularitate anuntind in cursul unei interventii la televiziunea publica retragerea unor contingente militare din Irak, in baza unui acord tehnic la care se ajunsese cu citeva zile inainte la Londra, citiva lideri liberali reuniti la o masa intr-un restaurant de pe malul lacului Herastrau au decis sa forteze

ei lucrurile. ~n miez de noapte s-a facut convocarea prin SMS a membrilor Biroului Permanent PNL care nu erau de fata fara a le spune nimic acestora despre motivul reuniunii de urgenta de a doua zi. Iar de aici inainte scenariul convenit la restaurantul “Diesel” a inceput sa prinda viata.

Asa am ajuns sa asistam de joi incoace, multi dintre noi stupefiati, la o suita de declaratii si gesturi politice absolut naucitoare.

In mod ironic desi conducerea liberalilor a vorbit cu mare aprindere despre nevoia de a face o dezbatere publica privind prezenta noastra militara in Irak ea nu s-a ostenit sa faca mai intii o astfel de dezbatere in interiorul propriului partid. Nu a fost consultat nici macar ministrul liberal de externe, Mihai Razvan Ungureanu.

De fapt au fost ignorate cu dezinvoltura, unii vorbesc chiar de inconstinta, toate uzantele scrise si nescrise in materie.

Nu a fost consultat si nici macar informat presedintele tarii, care conform constitutiei este principalul responsabil in materie de chestiuni de politica externa si de securitate, dupa cum nu au fost informate nici oficialitatile americane si britanice, doi dintre partenerii strategici ai Romaniei pe care ne bazam in cel mai inalt grad drept garanti ai securitatii Romaniei.

Se pare ca au fost in schimb informati liderii Partidului Conservator si ai UDMR, o clara dovada ca tot acest show politic liberal pus in scena peste noapte nu are nimic de a face cu vreo ingrijorare reala pentru soarta militarilor romani din Irak.

De fapt, daca e sa vorbim de drame umane ar trebui ca primul ministru sa fie mai degraba preocupat de mortii si de sutele de oameni nenorociti de inundatiile si de alunecarile de teren din ultimul timp decit de decesul potential al unor militari care, foarte important, au plecat in Irak ca voluntari platiti.

Liderii liberali nu par sa fie deranjati nici de situatia jenanta in care a fost pus nu doar ministrul apararii ci si guvernul in ansamblu atunci cind afirmatiile publice ale lui Teodor Atanasiu privind informarea prealabila a britanicilor si americanilor asupra intentiile de retragere a trupelor noastre din Irak au fost contrazise imediat si destul de taios de ambele parti.

De altfel ministrul apararii nici nu era macar in pozitia de a putea discuta asa ceva fara o decizie politica luata in CSAT si asumata de seful statului.

Oricum, faptul ca virful de lance al liberalilor in aceasta disputa este Teodor Atanasiu, un personaj mediocru care s-a facut remarcat doar prin incapacitatea sa de a lega doua vorbe intr-o limba de circulatie universala, “performanta” rara pentru un ministru al apararii dintr-o tara NATO, spune multe despre substanta intelectuala si credibilitatea demersului PNL.

Dispretul suveran al d-lui Atanasiu pentru regulile institutionale elementare a mers de fapt mult mai departe din moment ce fara a avea nici un fel de calitate in acest sens a transmis o depesa atasatilor militari de pe linga ambasadele Romaniei cerindu-le sa informeze oficialitatile din tarile respective despre ceea ce era pina la urma doar o simpla decizie de partid. Astfel de „nimicuri” nu par sa preocupe insa defel conducerea PNL.

Altele sint prioritatile sale, intre altele aceea de a monta un atac fulminant impotriva lui Mihai Razvan Ungureanu si a ministrului de finante, Sebastian Vladescu, care ar trebui demisi pentru ca la intrunirea CSAT au votat impotriva pozitiei adoptate de primul ministru si de ministrul apararii, considerind probabil ca dincolo de loialitatile de partid exista obligatii institutionale si norme

de conduita responsabila care nu pot fi ignorate fara riscul de a afecta credibilitatea tarii si interese nationale majore.

Calculelor care se fac in atelierele politice de la Palatul Victoria apropiate primului ministru nu sint doar meschin de coborite ca miza generala si pina la urma iresponsabile ci si foarte probabil gresite. Atit in plan intern cit si in plan extern.

~n primul rind pentru ca deja si in ciuda eforturilor liderilor liberali subiectul major a devenit maniera in care s-a lansat ideea retragerii trupelor romanesti din Irak si nu chestiunea fixarii unui calendar al retragerii cu care de altfel multa lume e de acord.

In al doilea rind, discutia publica declansata cu acest prilej va genera inevitabil, lucru care s-a si intimplat deja, un discurs anti-american. Numai ca mergind prin forta lucrurilor cu frina trasa din acest punct de vedere PNL va vedea cum potentialul beneficiu electoral al acestei abordari va trece in contul PRM.

Deja Vadim a si preluat initiativa simtind ca i s-a oferit in mod nesperat un bun culoar de actiune scotind de la naftalina vechile si rasuflatele diatribe despre Soros, Freedom House si USAID. Mai mult, daca sansele PNL de a atrage voturi cu aceastta retorica din alte teritorii electorale sint cvasi-nule cele de a pierde masiv in zona propriului nucleu dur sint consistente.

Multi lideri de opinie si oameni cu convingeri de dreapta care priveau cu suspiciune accentele populiste ale lui Traian Basescu vor considera ca ceea ce fac acum liberalii e mult mai grav. Aceasta categorie instruita si sofisticata a inteles imediat ca la mijloc nu e nimic altceva decit un joc politicianist si il vor taxa ca atare.

Asa ca exista multe sanse ca pagubele colaterale pentru Tariceanu & co sa fie importante, poate chiar fatale daca contestarile din partid devin cu adevarat importante.

Pagubele externe, care ne vizeaza pe toti, sint insa considerabil mai mari. Acelasi tip de analiza simplista facuta in interiorul echipei apropiate premierului pleaca de la premiza ca nu e nici o paguba daca ii suparam pe americani si pe britanici. Alti europeni, s-ar intelege germanii si francezii, ne-ar aplauda.

E o eroare de fond care nu face decit sa intareasca in exterior imaginea de stat duplicitar de care ne tot straduim sa scapam. Dincolo de faptul ca si in conditiile in care unele cancelarii europene ar privi poate cu o oarecare satisfactie o schimbare de atitudine la Bucuresti nimeni nu s-ar bizui in vreun fel in viitor pe Romania stiind cit de usor trece dintr-o parte intr-alta.

Ceea ce ne pune ca natiune intr-o situatie jenanta si inconfortabila. Partea proasta e ca va trebui sa suportaam cu totii nota de plata pentru jocul politic iresponsabil declansat la virful PNL.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro