Sari direct la conținut

Prețul uraniului a crescut exploziv în urma presiunilor din întreaga lume

HotNews.ro
Uraniu, Foto: Robert Harding Productions / robertharding / Profimedia Images
Uraniu, Foto: Robert Harding Productions / robertharding / Profimedia Images

Prețurile pentru uraniu au crescut la cel mai înalt nivel înregistrat de la izbucnirea războiului din Ucraina în contextul convulsiilor de pe piețe și a crizei energetice europene, relatează Financial Times și Markets Insider.

Prețul uraniului a crescut cu 7% de la jumătatea lunii august, trecând de pragul de 50 de dolari/livră pe care l-a atins ultima oară în primăvară în contextul temerilor legate de aprovizionare. Înainte de momentul respectiv ultima oară când prețul a trecut de 50 de dolari/livră a fost în martie 2021.

Însă analiștii se așteaptă ca prețul uraniului să crească și mai mult, Bank of America prognozând depășirea pragului de 70 de dolari/livră anul viitor.

Războiul din Ucraina și criza energetică pe care a declanșat-o în Europa au forțat țările europene să caute alternative la importurile energetice din Rusia în contextul în care Gazprom a sistat complet livrările de gaze naturale către mai multe state din UE, inclusiv Germania, cea mai mare economie europeană.

Problemele energetice ale UE au fost exacerbate și de seceta istorică înregistrată vara aceasta, căldurile extreme provocând dificultăți și pentru operatorii de hidrocentrale.

Mai devreme în cursul lunii septembrie ministrul german al Economiei Robert Habeck anunțase că va amâna închiderea definitivă a două dintre ultimele 3 centrale nucleare rămase în țară ca parte a tentativelor de a-și reduce dependența față de Moscova.

Presiuni asupra prețului uraniului la nivel mondial

Pe lângă criza din Europa, prețul uraniului a fost afectat de decizii luate în alte părți ale lumii.

De exemplu, legiuitorii din California, statul american cu cea mai puternică economie, au votat pe 1 septembrie să prelungească funcționarea singurei sale centrale nucleare cu încă 5 ani.

Japonia în schimb și-a semnalat intenția de a construi primele centrale nucleare noi de la dezastrul ce a avut loc la Fukushima în 2011.

„Germania și California au fost două dintre cele mai negative jurisdicții din lume în ceea ce privește energia nucleară și ambele dau înapoi. Aș fi zis că îngheață iadul înainte să se întâmple asta”, afirmă Per Jander, director pentru energie nucleară și regenerabilă la compania olandeză WMC Energy.

„Acest lucru va avea un impact imediat asupra piețelor”, subliniază el.

Prețul uraniului a crescut vertiginos și anul trecut, înregistrând o majorare de 30% în contextul în care investitorii au pariat că energia nucleară va deveni o componentă centrală a tranziției înspre economia verde și renunțarea la combustibilii fosili.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro