Sari direct la conținut

Prețurile la carburanți au început să crească în ciuda compensării. O explicație posibilă și cât costă azi benzina și motorina în București

HotNews.ro
Pret benzina Petrom, Foto: HotNews.ro / Adrian Vasilache
Pret benzina Petrom, Foto: HotNews.ro / Adrian Vasilache

Prețurile la motorină și benzină au început să crească din nou, în ciuda măsurii luate de Guvern de a compensa cu 50 de bani prețurile la pompă până la finele anului. Motorina a trecut iar pragul de 8 lei, iar benzina a urcat spre 7 lei. Dumitru Chisăliță, expert în energie, spune că principala cauză este decizia OPEC de a reduce producția de petrol.

Măsura luată recent de Guvern de a prelungi compensarea cu 50 de bani la litrul de benzină și motorină până la sfârșitul acestui an, măsură despre care premierul Ciucă a spus că a stabilizat și chiar a redus prețurile, nu mai are efectele dorite.

La o săptămână după ordonanța adoptată de Guvern, prețurile au început să crească treptat și nu doar la motorină, ci și la benzină.

Astfel, dacă în 29 septembrie prețul mediu al unui litru de motorină era de 7,95 lei, în data de 7 octombrie prețul motorinei a trecut din nou pragul de 8 lei și a urcat la 8,13 lei în data de 11 octombrie, arată datele Peco-online.ro.

Prețurile includ compensarea de 50 de bani decisă de Guvern.

Dacă la motorină eram obișnuiți cu creșteri de preț, pe fondul dependenței de importuri, atunci creșterile de preț la benzină reprezintă o premieră după câteva luni de scăderi continue de preț, în special de la 1 iulie când Guvernul a intervenit cu măsura compensării cu 50 de bani la carburanți.

Astfel, dacă în 29 septembrie prețul mediu al unui litru de benzină ajunsese la 6,61 de lei, din 7 octombrie a urcat la 6,63 de lei și a ajuns la nivelul de 6,73 de lei în data de 11 octombrie.

Expert energie: Principala cauză este decizia OPEC de a reduce producția de țiței

Contactat de HotNews.ro pentru o explicație legată de aceste creșteri de preț, expertul în energie, Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, susține că principala cauză este decizia luată recent de OPEC de a reduce producția de țiței.

  • „Timp de circa 2 luni am asistat la o stabilizare a prețului petrolului la 450 de lei pe baril și această liniște pe piața țițeiului a determinat o scădere a prețurilor, atât la benzină, cât și la motorină.
  • În ultima săptpmână însă, prețul barilului de petrol a crescut cu 12% și acest fapt s-a văzut imediat în prețul benzinei, în condițiile în care benzina este făcută din țiței. Crescând prețul materiei de bază a crescut și prețul benzinei. Mă aștept ca această tendință de creștere să se mențină în perioada următoare.
  • De ce a crescut prețul barilului de petrol? Principala cauză este decizia OPEC de a limita oferta prin reducerea producției de țiței.”, a declarat miercuri pentru HotNews.ro Dumitru Chisăliță.

Potrivit acestuia, și la motorină lucrurile sunt în tandem.

  • „Prețul țițeiului a scăzut la început de august cu circa 14% la 450 de lei pe baril, fapt ce a determinat o scădere și la motorină, dar nu atât de mare ca la benzină. Creșterea prețului la motorină este cauzată de cererea mare de motorină în special în Ucraina, unde nu mai este acum nicio capacitate de producție.
  • În plus, România este tributară unor importuri importante de motorină și intră în competiție cu cererea din celelalte țări din regiune – Ucraina, Bulgarie etc.
  • Măsura Guvernului de a compensa cu 50 de bani prețul carburanților a fost benefică și a contribuit la scăderea prețurilor, fapt care s-a văzut într-o scădere bruscă la începutul lunii iulie, când a intrat în vigoare ordonanța de urgență.
  • Ulterior evoluțiile de preț s-au datorat pe de o parte evoluției prețului petrolului și apoi evoluției prețului motorinei tranzacționate în Europa de Est.”, a precizat expertul în energie.

Ce prețuri sunt azi la benzină și motorină în București

Datele din aplicația Peco-online.ro arată că principalele 5 mari lanțuri de benzinării, Petrom, Lukoil, OMV, MOL, Rompetrol aveau miercuri, 12 octombrie 2022, următoarele prețuri:

Benzina standard:

  • Petrom: între 6,68 lei și 6,75 lei
  • Lukoil: între 6,66 lei și 6,71 lei
  • Mol: între 6,77 lei și 6,81 lei
  • OMV: între 6,80 lei și 6,83 lei
  • Rompetrol: între 6,77 lei și 6,81 lei

Motorina standard:

  • Petrom: între 8,11 lei și 8,14 lei
  • Lukoil: între 8,11 lei și 8,14 lei
  • Mol: între 8,16 lei și 8,20 lei
  • OMV: între 8,19 lei și 8,22 lei
  • Rompetrol: între 8,16 lei și 8,20 lei

Amintim faptul că în cadrul unei reuniuni de la Viena, OPEC+ a convenit asupra celor mai mari reduceri ale producției de petrol (două milioane de barili pe zi în noiembrie) de la pandemia de COVID din 2020, reducând oferta pe o piață deja afectată, în ciuda presiunilor exercitate de Statele Unite și de alte țări pentru a pompa mai mult țiței.

Decizia OPEC+ de a reduce producţia de petrol în pofida opoziţiei dure din SUA a înrăutăţit şi mai mult relaţiile deja tensionate dintre Casa Albă a preşedintelui Joe Biden şi familia regală a Arabiei Saudite.

Kremlinul a lăudat duminică decizia din această săptămână a OPEC+ de a reduce producţia de petrol, pentru că a ajutat la contracararea cu succes a ceea ce susține că este „haosul” semănat de Statele Unite pe piețele energetice globale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro